Τοπικές Ειδήσεις

Απώλειες μέχρι και 80% μετρούν οι επιχειρήσεις στη Μεσαιωνική Πόλη!

Μία… πενταετία θα χρειαστούν κάποιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, για να συνέλθουν από τις ζημιές που υπέστησαν κατά την διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν, που μετρούν απώλειες έως και 80%!
Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, χτες, η κα Μαρία Αγγέλου, υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
«Τα πράγματα είναι περίπου όπως τα είχαμε υπολογίσει με το κλείσιμο της φετινής σεζόν. Αν εξαιρέσουμε τους έξι πρώτους μήνες με τον μηδενικό τζίρο οι υπόλοιποι έκλεισαν με μία πτώση ανάμεσα στο 70 – 80% (ανάλογα με το είδος της επιχείρησης). Είναι πάρα πολύ μεγάλες οι απώλειες όπως καταλαβαίνετε και πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι το μοναδικό εναλλακτικό σενάριο ήταν να μην δουλέψουμε καθόλου. Οπότε, αν σκεφτεί κανείς ότι καταφέραμε να έχουμε τα προς το ζην για τους επόμενους μήνες, ίσως να είμαστε ευχαριστημένοι. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν περιμένουμε να λειτουργήσουμε ξανά από τον Μάρτιο του 2021. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι ο επόμενος Απρίλιος και φυσικά, αυτό μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία».
Όπως υπογράμμισε, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα, δεν έχει ψηφιστεί ακόμη η ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, λόγω της πανδημίας: «Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα ψηφιστεί μια ρύθμιση για οφειλές που θα ξεκινάει η αποπληρωμή τους από τον Μάιο το νωρίτερο αλλά τίποτε δεν έχει γίνει ακόμη. Το μόνο που έχει ψηφιστεί είναι ο πτωχευτικός νόμος, που περιλαμβάνει μια προ-πτωχευτική διαδικασία στην οποία ρυθμίζονται, αυτές οι υποχρεώσεις. Ευελπιστούμε ότι δεν θα μας βάλουν σε αυτό, καθώς αποτελεί μια τεράστια αδικία. Το να εισαχθείς σε μια πτωχευτική διαδικασία όχι από δική σου υπαιτιότητα αλλά λόγω μίας κατάστασης που δημιουργήθηκε από υγειονομική κρίση, είναι πολύ άδικο», όπως ανέφερε.
Οι επιχειρήσεις στην Μεσαιωνική Πόλη έκλεισαν αλλά θα μπορούσαν να είχαν προλάβει έστω μια μικρή παράταση αυτής της δύσκολης καλοκαιρινής σεζόν. «Αν δεν ερχόταν και το 2ο lockdown θα μπορούσαν, μερικές επιχειρήσεις να είχαν μείνει ανοιχτές και να είχαν πάρει μια μικρή ανάσα» είπε η κα Αγγέλου.
Αν και το Σωματείο είχε καταθέσει αρμοδίως αίτημα για να χαρακτηριστούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ως ‘τουριστικές’ για να τύχουν και κάποιων ευνοϊκών ρυθμίσεων, τελικά δεν έγινε τίποτα.
«Πετύχαμε να γνωστοποιηθεί το θέμα, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει το βήμα. Κατανοούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα, αφού προϋποθέτει να αλλάξουν αρμοδιότητες το υπουργείο Τουρισμού και Οικονομικών πάνω στις εποχιακές επιχειρήσεις και αυτό απαιτεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια –ωστόσο εμείς, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. Στις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε σε αναδιοργάνωση των στόχων μας και θα επανέλθουμε στα αιτήματά μας» όπως είπε.
Επιπλέον, σχετικά με τα μέτρα για την μείωση των ενοικίων και την επιστρεπτέα προκαταβολή, η κα Αγγέλου δήλωσε ότι τηρείται στάση αναμονής από τους επιχειρηματίες της Μεσαιωνικής Πόλης και σίγουρα, αναμένονται εξελίξεις.
«Τα οικονομικά κενά που δημιουργήθηκαν είναι τόσο μεγάλου βεληνεκούς που αν δεν λάβουμε οικονομικές ενισχύσεις θα είναι τεράστιες οι ζημιές. Ήδη έχουν κλείσει πάρα πολλές επιχειρήσεις στην Μ.Πόλη και από ο,τι φαίνεται θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία για να ορθοποδήσουν κι αυτό εάν και εφόσον οι επόμενες τουριστικές περίοδοι θα είναι μεγαλύτερες και καλύτερες».
Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις στην Μ.Πόλη υπέστησαν φέτος τεράστιες ζημιές ενώ μία ακόμη αρνητική παράμετρος παραμένει η πτώση της κρουαζιέρας που αποτελεί ένα βασικό έσοδο για την αγορά της Μ.Πόλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου