Συνέντευξη
στον Δαμιανό Αθανασίου

Μιλάμε για καινοτομία, επανάσταση, αλλαγή και νέους ψηφιακούς κόσμους. Σε αυτή την νέα εποχή δε μπορούμε να φτάσουμε με παλιά κι απαρχαιωμένα μέσα. Ο ψηφιακός κόσμος άλλωστε είναι ήδη εδώ κι έχει δημιουργήσει μια σειρά από νέες τεχνολογίες οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ενεργοποιήσει νέες συμπεριφορές. Για να αγκαλιάσουμε το καινούργιο, πρέπει πρώτα να αφήσουμε από τα χέρια μας το παλιό.
Όπως είπε ο Alvin Toffel οι αναλφάβητοι του μέλλοντος, δεν θα είναι αυτοί που δε θα γνωρίζουν γραφή κι ανάγνωση αλλά εκείνοι που δε θα είναι ικανοί να ξεμάθουν για να ξαναμάθουν…
Αυτό ακριβώς αφορά και στο πώς θα είναι οι οικονομικές συναλλαγές και τα οικονομικά μοντέλα σε ένα όχι και πολύ μακρινό μέλλον από σήμερα. Άλλωστε οι αριθμοί μιλούν ήδη για την απαρχή αυτής της εποχής στο κυριολεκτικό παρόν.
O Nτίνος Μπακάλης είναι ίσως ο πρώτος Ροδίτης που ενεπλάκη ενεργά με την προώθηση ψηφιακών επενδύσεων μέσω του δικτύου της Onelife.
Aναλυτικά η συνέντευξη του κ. Ντίνου Μπακάλη
• Κύριε Μπακάλη τι είναι ακριβώς η Onelife;
Η OneLife είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός άμεσων πωλήσεων, παρέχει πρόσβαση σε μια ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που αποσκοπούν στην προσθήκη προσωπικής και κοινωνικής αξίας στις ζωές των μελών, στα οποία και προσφέρει ευκαιρίες τόσο για επαγγελματική όσο και για προσωπική ανάπτυξη.
Η αποστολή του δικτύου OneLife είναι να επιτρέπει σε μια παγκόσμια κοινότητα χρήστών του διαδικτύου να χρησιμοποιούν το αρτιότατο οικοσύστημα One για να γίνουν ασφαλέστερες, ταχύτερες και φθηνότερες συναλλαγές.
Το όραμά μας είναι να παρέχουμε εναλλακτικές λύσεις πληρωμών και ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση για τους ανθρώπους παγκοσμίως.
Το δίκτυο OneLife κάνει τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και το εμπόριο ασφαλέστερο, πιο εύκολο και προσβάσιμο σε όλους.
Το οικοσύστημα των ψηφιακών εργαλείων και οι υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν νέες οικονομικές αγορές για διασυνοριακές συναλλαγές εμπορίου και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα τα μέλη της Onelife είναι 3500 με ένα μεγάλο κομμάτι του δικτύου να είναι στη Ρόδο.
Όλοι οι χρήστες με την αγορά του εκπαιδευτικού πακέτου τους πέρα από τη γνώση σχετικά με τα χρηματοοικονομικά και τα ψηφιακά νομίσματα αποκτούν και πρόσβαση στη δημιουργία του ιδιωτικού ψηφιακού νομίσματος ONE, ή εξόρυξη όπως έχει επικρατήσει να λέγεται.
Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός της Onelife έχει 3,5 εκατομμύρια δυνητικούς πελάτες για τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο Οικοσύστημα μας.
Δεν είναι τυχαία η χρήση του όρου οργανισμός, διότι η Onelife έχει όλα τα χαρακτηριστικά δυναμικής ανάπτυξης, εξέλιξης και ενδυνάμωσης που χαρακτηρίζουν τους ζωντανούς οργανισμούς.
Το νεοφυές επιχειρηματικό μοντέλο του OneLife Network βασίζεται σε μια έννοια άμεσων πωλήσεων, στην οποία οι συνεργάτες μας μπορούν να επωφεληθούν με την προώθηση και την πώληση των εκπαιδευτικών πακέτων μας σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα και τη χρηματοοικονομική διαχείριση.
Πρόκειται για entrepreneurship που στηρίζεται στους αξιακούς πυλώνες της επιχειρηματικότητας, της οικονομικής ανεξαρτησίας εν γένει και στην εκπαίδευση.
Γιατί θα πρέπει να επιλέξει κανείς την Onelife;
Σε μια αγορά η οποία μεταβάλλεται και εξελίσσεται ραγδαία η προσαρμογή στις αλλαγές είναι θέμα επιβίωσης. Μετά τη ψηφιοποίηση της επικοινωνίας έρχεται η ψηφιοποίηση της οικονομίας, των συναλλαγών και του εμπορίου.
Τις περισσότερες φορές η αλλαγή βρίσκει απροετοίμαστους τους ανθρώπους και συνεπώς εκτεθειμένους σε κινδύνους.
10 χρόνια μετά την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση η χώρα μας ακόμα αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της. Ο βασικότερος λόγος αυτής της αδυναμίας αφορά στο γεγονός πως η αλλαγή μας βρήκε απροετοίμαστους και ανοχύρωτους.
Εδώ ακριβώς έρχεται η Onelife να επιτελέσει ένα σπουδαίο ρόλο. Να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει την αγορά για την επόμενη μεγάλη αλλαγή, η οποία έρχεται και θα επηρεάσει συνολικά την παγκόσμια οικονομία και κυρίως τους πιο αδύναμους. Αυτή τη φορά η αλλαγή έχει να κάνει με το ίδιο το χρήμα, δηλαδή τον πυρήνα της οικονομίας και τη καρδιά του οικονομικού μοντέλου το οποίο ακολουθείται τις τελευταίες δεκατίες.
Η Onelife δεν είναι απλά έτοιμη με προϊόντα και υπηρεσίες από την οικονομία του μέλλοντος αλλά κυρίως ετοιμάζει τους ανθρώπους και το δίκτυο της ώστε να μπορούν να είναι εκπαιδευμένοι, ευέλικτοι και σε εγρήγορση για τις αλλαγές αυτές που αφορούν συνολικά την κοινωνία.
• Εξηγείστε μας το blockchain και τα ψηφιακά νομίσματα..
Η κατάρρευση της Leman Brothers και η παγκόσμια κρίση, που ακολούθησε ανέδειξε το βασικότερο πρόβλημα της οικονομίας σήμερα. Η παγκόσμια οικονομία βασίζεται στη δημιουργία χρέους μέσω της έκδοσης πληθωριστικού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. Στη προσπάθεια εύρεσης λύσης σε αυτό το πρόβλημα, μια ομάδα προγραμματιστών ή ένας προγραμματιστής με το ψευδώνυμο Shatoshi Nakamoto δημιούργησαν ένα λογισμικό, το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά αξίας μέσω υπολογιστών και μάλιστα με απόλυτη ασφάλεια. Η καινοτόμια αυτής της τεχνολογίας βρίσκεται στο γεγονός πως η διαχείριση είναι εντελώς αποκεντρωμένη και η μεταφορά των δεδομένων γίνεται με τη χρήση κρυπτογραφίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής και αδύνατον να καταφέρει να τη διαπεράσει ο οποιοσήποτε.
Οι εφαρμοφές του blockchain είναι πολλές και λέγεται πως αποτελεί την νέα γενιά του internet.
Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν πως η τεχνολογία του blockchain θα επηρεάσει την ανθρωπότητα 10 φορές περισσότερο από ότι το κλασικό Internet.
Μια από τις πολλές εφαρμογές του Blockchain είναι τα ψηφιακά νομίσματα.
Η δημιουργία δηλαδή σειριακών αριθμών μέσω ενός μαθηματικού αλγόριθμου.
Οι σειριακοί αριθμοί είναι τα νομίσματα και τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά.
Μεταφέρονται εύκολα και φθηνά. Δεν πληθωρίζονται γιατί ο αριθμός τους είναι πεπερασμένος και αντιστοιχεί στις λύσεις που έχει ο μαθηματικός αλγόριθμος.
Δε χρειάζεται κάποιον οργανισμό να το εκδώσει ή να το ελέγχει γιατί δημιουργείται και ελέγχεται από το ίδιο το λογισμικό και τους λεγόμενους (Miners) οι οποίοι τρέχουν το λογισμικό.
Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και κυρίως σε αυτούς τους οποίους έχει αποκλείσει το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Περίπου 2 δισ άνθρωποι είναι σήμερα αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.
Ποιες είναι οι ευκαιρίες για επενδύσεις του είδους και ποιοι οι κίνδυνοι;
Όπως σε κάθε μεγάλη τεχνολογική καινοτομία υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για κέρδη αλλά και μεγάλοι κίνδυνοι. Οι ιστορίες ανθρώπων, που έχουν κερδίσει τεράστια ποσά είναι πολλές. Ωστόσο για κάθε μια ιστορία επιτυχίας που προβάλλεται υπάρχουν πολύ περισσότερες ιστορίες ανθρώπων που έχασαν.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται να προσεγγίσουμε την νέα αυτή υποσχόμενη αγορά με απόλυτο σεβασμό και έχοντας πρώτα κατανοήσει πως λειτουργεί και ποιες λύσεις μπορεί να φέρει στην οικονομία.
Σήμερα 10 χρόνια μετά το πρώτο ψηφιακό νόμισμα Bitcoin, το οποίο είναι και το πιο γνωστό, υπάρχουν στην αγορά περίπου 1900.
Μπορεί κάποιος να τα αγοράσει και να τα ανταλλάξει σε online ανταλλακτήρια και από αυτήν τη διαδικάσία να αποκομίσει κέρδος ή να έχει ζημιά όπως και με μια μετοχή ή οποιοδήποτε νόμισμα. Βέβαια επειδή ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσο για την διαπραγμάτευση των ψηφιακών νομισμάτων η αγορά αυτή είναι πολύ επιθετική και συνάμα αρκετά ευμετάβλητη. Θα έλεγα πως είναι μόνο για πολύ δυνατούς και μεγάλους traders, οι οποίοι γνωρίζουν καλά αυτό το παιχνίδι.
Ο τρόπος με τον οποίο σήμερα λειτουργούν τα ψηφιακά νομίσματα απέχει πολύ από την αρχική ιδέα του Bitcoin το οποίο δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ένα εναλλακτικό τρόπο συναλλαγών ο οποίος θα ήταν ασφαλέστερος, φθηνότερος,γρηγορότερος και προσβάσιμος από όλους σε αντίθεση με το παραστατικό χρήμα.
Υπάχουν όμως και αρκετά από αυτά τα οποία δημιουργήθηκαν για να δώσουν συγκεκρημένες λύσεις στην αγορά και κάποια από αυτά είναι αρκετά αξιόλογα.
Θα έλεγα, λοιπόν, πως υπάρχουν δύο τρόποι για να επωφεληθεί κάποιος σήμερα από τα ψηφικά νομίσματα.
Ο πρώτος τρόπος προϋποθέτει να μπορεί να μελετήσει καλά την αγορά και να επενδύσει μακροπρόθεσμα σε κάποιο, που πιστεύει πως θα δώσει κάποια λύση στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να εκπαιδευτεί άρτια σχετικά με την νέα αυτή τεχνολογία έτσι ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί ευκολότερα στην αλλαγή η οποία έρχεται, ούτως ή άλλως.

• Ποια είναι η δική σας εμπλοκή στο δίκτυο της Onelife;
Για μένα αυτό το συναρπαστικό ταξίδι ξεκίνησε πριν 6 χρόνια όταν το επιχειρηματικό μικρόβιο με οδήγησε να δοκιμάσω το μάρκετινγκ συστάσεων, όπως αποκαλείται αλλά εν τέλει είναι πολλά περισσότερα από αυτό.
Ξεκίνησα ως συνεργάτης μιας εταιρίας που προωθούσε ένα πρόγραμμα αφοσίωσης πιστών πελατών και πρίν 3 χρόνια περίπου ένας συνεργάτης από το Βέλγιο μου μίλησε για την Onelife.
Χωρίς να γνωρίζω πολλά για τα ψηφιακά νομίσματα αλλά γοητευμένος από την καινοτομία του blokchain αποφάσισα με μια μικρή ομάδα συνεργατών να αναπτύξουμε το επιχειρηματικό δίκτυο της Onelife στην Ελλάδα.
Σήμερα έχουμε μια αρκετά μεγάλη ομάδα συνεργατών και τους διοργανώνουμε ειδικά σεμινάρια για τα ψηφιακά νομίσματα αλλά και το νεοφυές επιχειρηματικό μοντέλο της Onelife.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ