Τα στοιχεία για τους φορείς Υγείας που παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση στον προϋπολογισμό τους διαβίβασε στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης. Πρόκειται για το ΕΚΑΒ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, που παρουσιάζουν απόκλιση πάνω από το 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα, στο ΕΚΑΒ η απόκλιση είναι της τάξεως του 1.151.652,67 ευρώ και οφείλεται κυρίως στη «συνεχή αύξηση της τιμής των καυσίμων, του υγειονομικού υλικού και του κόστους ανταλλακτικών και συντήρησης των ασθενοφόρων λόγω παλαιότητας, καθώς και στην αδυναμία ακριβούς πρόβλεψης των εξόδων των πολλών παραρτημάτων και τομέων του φορέα που αναπτύσσονται συνεχώς με σκοπό την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών πανελλαδικά», σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν. Επίσης, μειώθηκε και η επιχορήγηση.

Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η απόκλιση των 154.591 ευρώ αποδίδεται στην εξόφληση δαπανών του μοριακού ελέγχου του ιού του Δυτικού Νείλου έτους 2011 και δαπανών μοριακού ελέγχου του αίματος του έτους 2013.

Στον ΟΚΑΝΑ, η απόκλιση είναι της τάξης των 3.004.620 ευρώ και οφείλεται στις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες των μονάδων του φορέα σε σχέση με τη μειωμένη επιχορήγηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου.

Τέλος, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, διαπιστώθηκε απόκλιση 2.532.755 ευρώ και οφείλεται στη μη είσπραξη των προβλεπομένων εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου σε σχέση με τα έξοδα τα οποία ήταν λίγο μικρότερα των στόχων.

Το έγγραφο με τα σχετικά στοιχεία διαβιβάστηκε έπειτα από δύο ερωτήσεις που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ύστερα από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία συνολικά 18 φορείς του Δημοσίου (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) παρουσίασαν αρνητική απόκλιση πέραν του 10% από τους στόχους δαπανών που έθεσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η κ. Χρυσοβελώνη ζητούσε να ενημερωθεί ειδικά για το ΚΕΕΛΠΝΟ τι έγινε με τη διεξαγωγή οικονομικού- διαχειριστικού ελέγχου. Ο κ. Βορίδης ενημερώνει τη βουλευτή ότι το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας έχει διενεργήσει ελέγχους από το 2010 στο ΚΕΕΛΠΝΟ και επισημαίνει ότι διενεργούνται δύο προκαταρκτικές εξετάσεις στον ΟΚΑΝΑ αναφορικά με τα συγχρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ έργα και τις αμοιβές υπαλλήλων ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

iefimerida.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ