Ειδήσεις

Ευρωκοινοβούλιο:Ο στόχος 2020 για μείωση της φτώχειας, δεν θα επιτευχθεί!

Με περισσή σιγουριά, η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεση της ότι «ο στόχος του 2020 για τη μείωση της φτώχειας δε θα επιτευχθεί, καθώς περίπου 113 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Διαπιστώνει δε ακόμη ότι «αν και το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη σημείωσε ιστορικό χαμηλό (7,4% τον Αύγουστο του 2019), η ανεργία των νέων παραμένει απαράδεκτα υψηλή, ενώ παρατηρούνται ακόμα μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών».

Μετά τις καθόλου αισιόδοξες αυτές διαπιστώσεις, η Επιτροπή Απασχόλησης εξέδωσε Ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 422 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 101 αποχές, με το οποίο ζητά:

– Νομοθετικές προτάσεις για τη θέσπιση κατώτατου μισθού και τη δανειοδότηση των εθνικών συστημάτων για την ασφάλιση των ανέργων σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

– Τη θέσπιση της Εγγύησης της ΕΕ για το Παιδί για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, καθώς και την αναβάθμιση της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και της μακροχρόνιας ανεργίας σε πολιτική προτεραιότητα.

– Συντονισμένη πρωτοβουλία της ΕΕ για την ενίσχυση των δικαιωμάτων όσων εργάζονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και τον τερματισμό των καταχρήσεων που παρατηρούνται.

– Ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαφάνεια των απολαβών, που θα βοηθήσει στο κλείσιμο της μισθολογικής ψαλίδας του 16% που χωρίζει τα δύο φύλα στην ΕΕ.

Τα «κενά» στις προτεραιότητες της ΕΕ, επεσήμανε πολύ εύστοχα η εισηγήτρια Yana Toom (ReNew, Εσθονία) τονίζοντας ότι:

«Οι συστάσεις ανά χώρα που εκδίδει η Επιτροπή από το 2012 δεν αφορούν μόνο οικονομικές πολιτικές, αλλά και κοινωνικές. Ωστόσο, η αρνητική τάση που παρατηρείται όσον αφορά την εφαρμογή τους είναι απαράδεκτη και πρέπει να αναστραφεί. Η Επιτροπή πρέπει να πείσει τα κράτη μέλη ότι η κοινωνική συνοχή της ΕΕ δεν είναι λιγότερο σημαντική από την υπεράσπιση της ενιαίας αγοράς ή οποιασδήποτε άλλης κοινής πολιτικής».!

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου