Το γεγονός πως οι συνταξιούχοι είναι ο πιο ευαίσθητος κλάδος της κοινωνίας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα μέτρα των μνημονίων, επισήμανε με δηλώσεις του στην «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας.
«Έχουν γίνει τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες έχουν φέρει τους συνταξιούχους σε απόγνωση. Παίζεται ένα παιχνίδι στις πλάτες των συνταξιούχων καθώς ενώ τους έχει κόψει τις συντάξεις 12 – 13 φορές μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση παίζει το ‘χαρτί’ ενόψει των εκλογών. Δηλαδή αντί να συζητούν πώς θα επαναφέρουν τις συντάξεις στην προηγούμενη τους κατάσταση, παίζουν με τους συνταξιούχους. Π.χ. έχει κοπεί εντελώς το ΕΚΑΣ στους κατώτερα αμειβόμενους. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις κάτω των 400 ευρώ. Και βεβαίως, ακόμη και όσοι έπαιρναν μια αξιοπρεπή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ βλέπουν συνεχώς περικοπές. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση να παίζει με τον… πόνο των συνταξιούχων, δεν είναι καθόλου σωστό. Ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα κάνει άλλες περικοπές, αλλά όλοι πια, έχουν καταλάβει πως κοροϊδεύει τον κόσμο μέχρι τις εκλογές. Αυτό είναι μια ακραία μορφή πολιτικαντισμού. Το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να συζητάει για το πώς θα σταματήσει αυτή η κατάσταση με τις συνεχείς περικοπές και να βρει τρόπους να τις αποκαταστήσει. Οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο εμπαιγμό και φυσικά δεν αντέχουν άλλο να παίζουν με τα νεύρα τους. Είναι μια κοροϊδία που πρέπει να σταματήσει…», όπως είπε.
Η τουριστική σεζόν και
οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
Μιλώντας για την τουριστική σεζόν και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ο πρόεδρος του ΕΚΡ υπογράμμισε πως ευτυχώς, δεν σημειώθηκαν μεγάλα ποσοστά ανεργίας: «Η σεζόν πήγε πάρα πολύ καλά –με την έννοια ότι είχαμε μεγάλη τουριστική κίνηση. Αυτό σήμαινε βέβαια και υπερ-εντατικοποίηση της δουλειάς στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Για να μιλήσουμε για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, πρέπει να πούμε ότι δεν υπήρξε ζήτημα ανεργίας φέτος, ενώ όσον αφορά τους “συνήθεις υπόπτους”, συνεχίζουν το ίδιο “βιολί” δηλαδή επιμένουν να μην καταβάλλουν τους μισθούς των εργαζομένων ενώ χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, στους προμηθευτές, στην Δ.Ο.Υ. κ.λπ. Υπάρχουν ακόμη αυτές οι περιπτώσεις κι εμείς προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε. Ωστόσο, τόσο το Σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων όσο και το ΕΚΡ, προσπαθήσαμε –όπως εδώ και πολλά χρόνια- να δώσουμε στους ξενοδόχους να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με τους εργαζόμενους. Βέβαια, και φέτος ήρθαν αρκετά κλιμάκια του ΣΕΠΕ για ελέγχους που γίνονταν συστηματικά από κοινού, στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε την αγορά εργασίας, με δεδομένο ότι στην περιοχή μας είχαμε υπογράψει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία εφαρμόστηκε στο 80%. Το κλείσιμο της σεζόν θα μας δώσει όλα τα αποτελέσματα όταν θα κάνουμε… ταμείο» είπε ο κ. Χατζησάββας.
Ετοιμασίες ενόψει
της καταβολής
επιδομάτων ανεργίας
Ο κ. Χατζησάββας, έσπευσε πάντως μέσω της «δ» να «κρούσει» τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της έναρξης της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εποχιακά εργαζόμενους, καθώς και φέτος υπάρχουν φόβοι ότι με το κλείσιμο του Οκτώβρη, θα αρχίσουν να σημειώνονται οι γνωστές “ουρές” στον ΟΑΕΔ Ρόδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των δικαιούχων που πέρσι, έλαβαν τα επιδόματά τους μετά τα…. Χριστούγεννα(!)
«Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής τίποτε για να μηχανογραφηθούν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ Ρόδου ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, ώστε να μην “στοιβάζονται” στα γραφεία. Πολύ φοβούμαι πως και φέτος θα έχουμε τα ίδια. Δεν έχει γίνει καμία ενίσχυση με προσωπικό για τα υποκαταστήματα και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Αυτό συνεπάγεται την ταλαιπωρία των εργαζομένων που θα περιμένουν πολύ καιρό για να λάβουν τα επιδόματά τους. Αυτό ξέρετε, δεν ισχύει τόσο για τον ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου διότι η διεύθυνση είναι πιο συνεργάσιμη και ήδη έχουμε συνεννοηθεί να βοηθήσουμε στην διεκπεραίωση των δικαιολογητικών. Από την άλλη, η διεύθυνση του ΟΑΕΔ Ρόδου, δεν είναι διατεθειμένη για να τους δώσουμε χείρα βοηθείας. Εμείς πάντως, σαν ΕΚΡ μπορούμε να το κάνουμε. Είμαστε σε επαφή με τα εργατικά κέντρα Κρήτης, για να κάνουμε από κοινού μια συνάντηση με την διοικήτρια του ΟΑΕΔ και να της ζητήσουμε να μετακινήσει προσωπικό από την υπόλοιπη χώρα στην Ρόδο, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι. Σε άλλες περιοχές γίνεται αυτό, γιατί να μην γίνεται κι εδώ για να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους;» όπως ανέφερε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ