Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες οι 3 πρώτες αγωγές εις βάρος καταπατητών δημοσίων ακινήτων στο Γκολφ Αφάντου

Με τρεις αποφάσεις που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες οι 3 πρώτες από τις 11 αγωγές που έχουν ασκηθεί εις βάρος καταπατητών δημοσίων ακινήτων στο γκόλφ Αφάντου από την εταιρεία «Ανατολική Ρόδος Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρεία».
Η εταιρεία συστάθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και οι μετοχές της περιήλθαν στην εταιρεία T.N. Aegean Sun Investment Limited του επιχειρηματία Νικολή Νικολαΐδη της ξενοδοχειακής εταιρείας «Ατλάντικα».
Συνολικά έχουν ασκηθεί 11 αγωγές ενώπιον τριών διαφορετικών αστικών δικαστηρίων και συγκεκριμένα, μια ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, 5 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και 5 ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, που επιλήφθηκε πρώτο διαπίστωσε ότι για την συζήτηση των αγωγών δεν είχε προηγηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαμεσολάβηση μεταξύ των αντίδικων μερών και απουσίαζε τόσο η πρόσκληση προς διαμεσολάβηση όσο και το σχετικό πρακτικό από τις προτάσεις με αποτέλεσμα να κρίνει απαράδεκτη τη συζήτησή τους.
Θυμίζουμε ότι η ενάγουσα στρέφεται κατά ιδιωτών που έχουν καταπατήσει τμήματα του ακινήτου του νοτίου Αφάντου της ευρύτερης περιοχής του Γκολφ.
Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση καθώς υφίστανται και λανθασμένα όριά της, λόγω του λανθασμένου σχεδιαγράμματος.
Οι εναγόμενοι υποστηρίζουν ότι οι αγωγές ασκούνται προσχηματικά, καταχρηστικά και χωρίς να υπάρχει κανένα σχετικό επί τούτω δικαίωμα, αναπτύσσουν σειρά ενστάσεων, ενώ αιτούνται να διενεργηθεί δικαστική πραγματογνωμοσύνη.
Η «Ανατολική Ρόδος Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρεία» απέκτησε λόγω εισφοράς από το ΤΑΙΠΕΔ, πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή επί ακινήτων συνολικής εκτάσεως 108.039,81τ.μ., που βρίσκονται στη δημοτική κοινότητα Αφάντου του Δήμου Ρόδου, επί της παραθαλάσσιας ζώνης της δημοτικής ενότητας Αφάντου και αποτελούν μεταξύ άλλων κτηματολογικών μερίδων το ευρύτερο «Ακίνητο Νότιο Αφάντου».
Το Ελληνικό Δημόσιο προ πολλού είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του για την ενιαία αξιοποίηση (αποκρατικοποίηση) του συνόλου των δημοσίων κτημάτων στην ευρύτερη περιοχή Αφάντου και κατ’ εντολή του Ελληνικού Δημοσίου εκπονήθηκαν μελέτες για την ορθολογική αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης στο σύνολό της, εκπονήθηκαν τοπογραφικά διαγράμματα και μελέτες για την αξιολόγηση του υφιστάμενου ρυθμιστικού καθεστώτος των προς αξιοποίηση ακινήτων (χωροταξικό, πολεοδομικό, αναπτυξιακό κλπ.) και του βέλτιστου χωρικού προορισμού (χρήσεις γης, όροι δόμησης κλπ.) καθώς και μελέτες με τις γενικές κατευθύνσεις για την ενσωμάτωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης στην περιβάλλουσα τα δημόσια ακίνητα περιοχή και τη συμβολή της στην εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.
Απο το έτος 2012, το ΤΑΙΠΕΔ, που απέκτησε κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή το «Ακίνητο Νότιο Αφάντου», εκπόνησε μελέτες και τοπογραφικά διαγράμματα, για τη συνολική αξιοποίησή του, προέβη σε ενέργειες για την χωροταξική και πολεοδομική ωρίμανσή του, το καθάριζε και το έλεγχε δια των προστηθέντων από το ΤΑΙΠΕΔ οργάνων και δια της εντολοδόχου του διαχειρίστριας του ακινήτων αυτού ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.».
Στις 11 Μαρτίου 2014, το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του καταστατικού του σκοπού προκήρυξε για όλες τις κτηματολογικές μερίδες που αποτελούσαν το «Ακίνητο Νότιο Αφάντου» διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίησή του, η οποία (αξιοποίηση) θα γινόταν μέσω της σύστασης μίας ή περισσοτέρων εταιρειών με εισφορά από το ΤΑΙΠΕΔ των εμπραγμάτων δικαιωμάτων του επί του «Ακινήτου Νότιου Αφάντου» και της πώλησης -σύμφωνα με τους όρους σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών- του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ή των εταιρειών που θα είχε προηγουμένως συστήσει προς τον πλειοδότη του διαγωνισμού.
Η αξιοποίηση (αποκρατικοποίηση) του «Ακινήτου Νότιο Αφάντου» ολοκληρώθηκε στις 26.6.2019 με την υπογραφή μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, ως πωλητή, και του πλειοδότη του διαγωνισμού, ως αγοραστή, σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών, δυνάμει της οποίας μεταξύ άλλων και οι μετοχές που αντιπροσώπευαν το σύνολο (100%) του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μεταβιβάστηκαν και παραδόθηκαν στον πλειοδότη αγοραστή.
Μετά την κατά τα ως άνω αναφερόμενα σύσταση της εταιρείας και την μεταβίβαση και παράδοση από το ΤΑΙΠΕΔ προς τον πλειοδότη αγοραστή των μετοχών που αντιπροσώπευαν το σύνολο (100%) του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έλαβε γνώση των καταπατήσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου