Ρεπορτάζ

Πρόστιμο στην Δ.Ε.Σ. «ΡΟΔΑ» για μη νόμιμη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων υπαλλήλου

Με απόφαση που εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 8.000 ευρώ στην Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών Ρόδου «ΡΟΔΑ» για μη νόμιμη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων υπαλλήλου!
Με δύο καταγγελίες του προς την Αρχή, ένας ημεδαπός, εκπροσωπούμενος από τους δικηγόρους κ.κ. Γιώργο Λαμπαράκη και Ηλία Ζωγραφίδη, κατήγγειλε τη Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών Ρόδου «ΡΟΔΑ».
Συγκεκριμένα με την πρώτη καταγγελία του καταγγέλλει ότι ύστερα από την απόλυση του από τη Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών Ρόδου «ΡΟΔΑ», ζήτησε βεβαίωση προϋπηρεσίας ότι εργάσθηκε στην επιχείρηση, την οποία του χορήγησαν, προσθέτοντας όμως κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ότι απολύθηκε λόγω αξιόποινης πράξης, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό, όπως ισχυρίζεται, βλάβη στα συμφέροντά του.
Επίσης με τη δεύτερη καταγγελία του κατηγόρησε την επιχείρηση για μη ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασής του.
Ειδικότερα, κατόπιν μηνύσεως που υποβλήθηκε εναντίον του για υπεξαίρεση από την επιχείρηση, ως πρώην εργαζόμενου στη θέση εισπράκτορα, ζήτησε από την επιχείρηση για δικαστική χρήση υπεράσπισής του, ως κατηγορουμένου στην ποινική δίκη, με την από 22.7.19 αίτησή του να του χορηγηθεί αντίγραφο του βιντεοσκοπημένου υλικού που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του λεωφορείου στη θέση του οδηγού του λεωφορείου την ημέρα που συνέβη το επίμαχο περιστατικό στις 23.2.2019.
Πλην όμως, όπως καταγγέλλει, η επιχείρηση δεν απάντησε ποτέ στο αίτημά του, απορρίπτοντάς το σιωπηρά, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 12 παρ. 3 και 15 του ΓΚΠΔ.
Κατόπιν αυτών, η Αρχή απέστειλε στην καταγγελλομένη έγγραφα για παροχή διευκρινίσεων επί των καταγγελλομένων, η οποία ανέφερε τα εξής:
α) η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε δεν είναι παράνομη, αλλά επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, όπως και η χρήση του επίμαχου υλικού τους, όταν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην πρόληψη τελέσεως εγκλημάτων, στην προστασία του εννόμου συμφέροντος και την προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής,
β) όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, οδηγοί και εισπράκτορες, έχουν ενημερωθεί και γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη επεξεργασία, και
γ) η εκδοθείσα βεβαίωση προϋπηρεσίας είναι νόμιμη, αληθής και πλήρως ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα.
Η Αρχή έκρινε ότι η καταγγελλόμενη Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών Ρόδου «ΡΟΔΑ», ως υπεύθυνη επεξεργασίας, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 1 στοιχ. γ’ του ΓΚΠΔ, χορήγησε στον καταγγέλλοντα κατόπιν της απολύσεώς του από την επιχείρηση, βεβαίωση προϋπηρεσίας στην οποία αναγράφηκε εκτός του είδους και της διάρκειας της εργασίας και η πληροφορία ότι απολύθηκε λόγω αξιόποινης πράξης και κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 12 παρ. 3 και 15 του ΓΚΠΔ, δεν απάντησε ποτέ γραπτώς στο από 22.7.19 αίτημα του καταγγέλλοντος να του χορηγηθεί αντίγραφο του βιντεοσκοπημένου υλικού που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του λεωφορείου στη θέση του οδηγού του λεωφορείου την ημέρα που συνέβη το επίμαχο περιστατικό στις 23.2.20, απορρίπτοντάς το σιωπηρά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου