Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση έχει φέρει στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης χώρων στα νηπιαγωγεία της Ρόδου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αναζητούνται 15 λυόμενες αίθουσες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος της Ρόδου δεν συμπεριλαμβάνεται στους 184 ελληνικούς Δήμους όπου η διετής προσχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική από φέτος. Θα είναι όμως υποχρεωτική τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά με τους εκπαιδευτικούς να δηλώνουν επιφυλακτικοί εάν θα καταφέρουν οι υποδομές να ανταποκριθούν στον πολύ μεγάλο αριθμό των παιδιών που θα πρέπει να απορροφήσουν.
Με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Ράπτης επεσήμανε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει ο σχολικός χάρτης στη Ρόδο, καθώς σχεδόν κανένα νηπιαγωγείο ή σχολείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
«Εδώ και χρόνια επισημαίνω ότι πρέπει να αλλάξει ο εκπαιδευτικός χάρτης στη Ρόδο που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε επίπεδο νομού όσον αφορά τις υποδομές. Η υποχρεωτική διετής προσχολική αγωγή φέρνει στο προσκήνιο την ανεπάρκεια των υποδομών.
Τουλάχιστον τα μισά κτήρια δεν είναι κατάλληλα. Μόνο το 20ο νηπιαγωγείο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται με τον τρόπο που γίνονται, δεν είναι αρκετές καθώς πρόκειται για παλιά κτήρια και συχνά για κτήρια που εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς και μετατράπηκαν σε σχολεία κι είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες. Επαναλαμβάνω… πρέπει να αλλάξει ο εκπαιδευτικός χάρτης της Ρόδου. Απαιτούνται ολοκληρωμένες λύσεις», είπε ο κ. Ράπτης.
Στο μεταξύ, ο κ. Γιάννης Κούρτης παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει για τις παρεμβάσεις της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και της δημοτικής αρχής γενικότερα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία. Όπως επεσήμανε, πρόκειται για παρεμβάσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας. Όσο για το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στα νηπιαγωγεία δήλωσε ότι θα αντιμετωπιστεί με 15 προκάτ αίθουσες που αναμένεται να στείλει το Υπουργείο στη Ρόδο μέχρι τον Οκτώβριο. Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:
«Υπάρχει επάρκεια αιθουσών στα σχολεία. Μόνο στα νηπιαγωγεία υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όμως η σχολική επιτροπή σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου φροντίζει να καλύψει τις ανάγκες με λυόμενες αίθουσες. Ήρθαμε σε επαφή με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τον οποίο έχουμε καλή συνεργασία. Έχει υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο να μας στείλουν 15 προκάτ αίθουσες για τα νηπιαγωγεία. Πιστεύω ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε τις αίθουσες. Στα δημοτικά σχολεία δεν έχουμε πρόβλημα χώρων, όπου υπήρχε ανάγκη, χωρίσαμε αίθουσες για να δημιουργήσουμε επιπλέον χώρους».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρεμβάσεις στα σχολεία στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Δήμο Ρόδου, ύψους 1.128.000 εκατ. ευρώ.
«Τα δύο τελευταία έτη ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις στο 72% των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της Ρόδου. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της εργολαβίας στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με το Δήμο Ρόδου. Το ύψος της εργολαβίας ανέρχεται στα 1,1 εκατ. ευρώ περίπου.
Αυτή η δημοτική αρχή έχει όραμα και στρατηγική και θα πρέπει να πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους. Με το δήμαρχο, κ. Φώτη Χατχζηδιάκο βάλαμε πλάτη και εκτελούμε αυτά τα έργα. Το υπόλοιπο μέρος των έργων θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Δεκέμβρη και ένα μικρό μέρος θα αποπερατωθεί το 2019. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον και σε αυτά δίνουμε προτεραιότητα ως σχολική επιτροπή και ως δημοτική αρχή. Ποτέ μας δεν βγήκαμε να διαφημίσουμε τα αυτονόητα. Όμως έχει γίνει ένα μεγάλο έργο το οποίο πρέπει να επικοινωνήσουμε στις Ροδίτισσες και στους Ροδίτες», είπε ο κ. Κούρτης ο οποίος σε σχετική ερώτηση της «δημοκρατικής» απάντησε ότι τελικά δεν έχει σημασία ποιος υλοποιεί ή χρηματοδοτεί τα έργα, καθώς αυτά δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες οι οποίοι περιμένουν μόνο να δουν αποτελέσματα.
«Δεν έχει νόημα να αναλύουμε ποιος χρηματοδοτεί τα έργα και ποιος τα υλοποιεί. Αυτό που προέχει είναι τα παιδιά μας να έχουν καλά σχολεία. Άλλωστε αυτά τα χρήματα είναι από τους Έλληνες φορολογούμενους. Αν τα έργα γίνονται από τη σχολική επιτροπή, το Δήμο Ρόδου ή την Περιφέρεια, σας πληροφορώ ότι ελάχιστα ενδιαφέρει τον ροδιακό λαό, ο οποίος θέλει πράξεις και έργα και όχι λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Κούρτης είπε ότι η σχολική επιτροπή έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε σχολεία (κυρίως στους εξωτερικούς χώρους) στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ