Συνεντεύξεις

K. Tοπούζογλου: Το θαλάσσιο οικοσύστημα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο

Η AllForBlue είναι μία διεθνής, μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 από την Κατερίνα Τοπούζογλου και έχει αποστολή την προστασία των θαλασσών και των καρχαριών. Η ιδρύτριά της κα Κατερίνα Τοπούζογλου, είναι μια δραστήρια γυναίκα που έχει κάνει σκοπό της να αναδείξει την σημασία της προστασίας των θαλασσών. Με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ξεκίνησε μια φιλόδοξη δράση, το Keep Aegean Blue το οποίο αγκαλιάστηκε από πολλούς εθελοντές και μαθητές σε πολλές περιοχές και σε νησιά.

Το Keep Aegean Blue είναι η μεγαλύτερη αποστολή υποβρύχιων, παράκτιων καθαρισμών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος που έχει γίνει στην Ελλάδα. Ο οργανισμός All For Blue σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών θα συνδυάσουν για μία ακόμα φορά την οικολογική δράση με την περιπέτεια για το καλό των θαλασσών μας.

Η αποστολή ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018 και συνεχίστηκε το Μάρτιο και τον Απρίλιο 2019. Τα νούμερα για την αποστολή το 2019 ήταν πραγματικά θεαματικά: 33 σταθμοί νησιών 37 εκπαιδευτικά σεμινάρια με επίσημο δίπλωμα παρακολούθησης σε 55.000 μαθητές που εθελοντικά συμμετείχαν στις βιωματικές δράσεις 37 υποβρύχιοι και παράκτιοι καθαρισμοί 1.700 ναυτικα μίλια 204 τόνοι σκουπίδια (μεταξύ άλλων μηχανάκια, πλυντήριο, καλοριφέρ, σόμπες, καναπέδες, χριστουγεννιάτικα δέντρα και φυσικά αμέτρητα πλαστικά) Γάντια και ειδικά επαναχρησιμοποιούμενα τσουβάλια Σήμερα η κα Κατερίνα Τοπούζογλου μιλάει για τις δράσεις της, για το Keep Aegean Blue, για το AllForBlue και για τα ευρήματα μέσα στον βυθό του Αιγαίου: «Πάντα ένιωθα πολύ τυχερή που έχω γεννηθεί στην Ελλάδα και μπορώ να έρχομαι σε επαφή με τη θάλασσα σε κάθε ευκαιρία. Μέσα στη θάλασσα νιώθω ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου – λατρεύω την απεραντοσύνη της, τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της, την απίστευτη γαλήνη της» όπως τονίζει.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Τοπούζογλου, μιλήστε μας για την δράση Keep Aegean Blue με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίσσεται μέχρι τώρα;
Η αποστολή Keep Aegean Blue κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμών παραλιών, βυθών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων που έχει γίνει στην Ελλάδα. Αυτό έγινε χάρη στην άψογη συνεργασία που είχαμε με τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, έναν προοδευτικό και ανοιχτόμυαλο άνθρωπο που μας εμπιστεύτηκε και πίστεψε στο όραμά μας. Όπως λέει και ο ίδιος “την αλλαγή τη φέρνουν οι παρέες”. Η ομάδα της All For Blue αποτελείται από 5 φίλους που αγαπάμε τη θάλασσα, διασχίσαμε με ένα φουσκωτό 1.700ν.μ. ξεκινώντας από τις Κυκλάδες όπου κατοικούμε, και μέσα σε 3 μήνες επισκεφτήκαμε 30 νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό την ευαισθητοποίση των νέων για το θαλάσσιο οικοσύστημα και ενημέρωση για τα πλαστικά. Ο σκοπός μας ήταν όχι μόνο να καθαρίσουμε παραλίες αλλά με το σεμινάριο που κάνουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά ώστε να δουν ποια είναι η αλήθεια στη θάλασσα και τι συμβαίνει μέσα στο μπλε που μας περιβάλλει. Το αποτέλεσμα ήταν ανέλπιστα θετικό. Ο κ. Χατζημάρκος μας πέταξε στα “βαθιά” και μας άρεσε.
• Η AllForBlue είναι μία διεθνής, μη κερδοσκοπική εταιρεία την οποία ιδρύσατε εσείς και έχει αποστολή την προστασία των θαλασσών και των καρχαριών. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την αποστολή σας.  
Η All For Blue ιδρύθηκε πριν από αρκετά χρόνια και είναι πλέον ένας οργανισμός με ελληνικές βάσεις και διεθνείς δράσεις. Θυμάμαι όταν ήμουν 4 χρονών που πήγαινα με τους γονείς μου στις παραλίες και μαζεύαμε σκουπίδια. Για μένα αυτή η κίνηση είναι πολύ φυσιολογική. Η θάλασσα είναι το σπίτι μου. Όχι μόνο επειδή βιοποριζόμαστε από τον τουρισμό αλλά κυρίως επειδή μας γαληνεύει, μας ηρεμεί και μας προσφέρει απλόχερα τα δώρα της. Γι᾽αυτό ήθελα να κάνω κάτι ώστε να μπορέσω να μοιραστώ την αγάπη μου για τη θάλασσα με όσο περισσότερο κόσμο μπορώ και κυρίως τους νέους που είναι η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με αυτό τον οργανισμό έχω βρει το σκοπό της ζωής μου και χαίρομαι γιατί μέσω του σεμιναρίου που κάνουμε δείχνουμε τον τρόπο στα παιδιά για να κάνουν την άλλη επιλογή. Οι καρχαρίες επίσης, είναι παρεξηγημένα πλάσματα, πολύ σημαντικά για την επιβίωσή μας καθώς κρατάνε σε ισορροπία το θαλάσσιο οικοσύστημα, αξίζουν το σεβασμό μας και την προσοχή μας. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει σεμινάρια σε πάνω από 55.000 μαθητές και έχουμε βγάλει πάνω από 204 τόνους σκουπίδια από βυθούς και παραλίες σε παγκόσμιες δράσεις μας.
• Είναι αλήθεια πως οι εικόνες με τα «σκουπίδια» που ανασύρονται μέσα από τις θάλασσές μας, είναι το λιγότερο σοκαριστικές! Πώς καταφέρνουμε, τελικά, να ρυπαίνουμε τόσο πολύ το περιβάλλον;
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε αυτό που βλέπουμε στο βυθό, όχι μόνο στην Ελλάδα μας αλλά και σε “εξωτικούς” προορισμούς. Η καθημερινή χρήση πλαστικών είναι κάτι που επιβαρύνει πολύ το θαλάσσιο οικοσύστημα. Τα νούμερα είναι σοκαριστικά από μόνα τους. 8 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν ετησίως σε θάλασσες και ωκεανούς. Οι χώρες όπως η δική μας δε μπορούν να διαχειριστούν σωστά τα πλαστικά με αποτέλεσμα να μην γίνεται ανακύκλωση και να καταλήγουν τα σκουπίδια τελικά στο πιάτο μας μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η κατάσταση στη Μεσόγειο επιδεινώνεται και είναι απογοητευτική.
• Τα παιδιά και οι νεαρότερες ηλικίες, είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες σε σχέση με τους μεγαλύτερους; Βλέπουμε ότι υπάρχει και μεγάλη συμμετοχή στις δράσεις καθαρισμού που κάνετε.
Για τους παραπάνω λόγους εστιάζουμε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο, ώστε να ενημερώσουμε τη νέα γενιά και μέσω του οπτικοακουστικού υλικού μας να δουν ποια είναι η αλήθεια, τι συμβαίνει στη θάλασσα και ποιο είναι το αποτύπωμά μας στον πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο συνειδητοποιούν οι μαθητές τους λόγους που πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι.
Η συμμετοχή στις δράσεις μας είναι πραγματικά συγκινητική, τα παιδιά παθιάζονται και έχουν όρεξη και θετική διάθεση να κάνουν τη διαφορά. Είναι εντυπωσιακό που ακόμα και τώρα, ύστερα από τόσους μήνες, στέλνουν φωτογραφίες στα social media από δράσεις καθαρισμού που κάνουν οι μαθητές των σχολείων που επισκεφτήκαμε, ή ακόμα και ομάδες που έφτιαξαν οι μαθητές με αυτό το σκοπό. Αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή!
• Οι καθαρισμοί είναι παράκτιοι ή υποβρύχιοι;
Και τα δύο. Οι παράκτιοι καθαρισμοί πραγματοποιούνται όχι μόνο από τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια, αλλά και από εθελοντές, μαθητές, δημότες, ενώ τους υποβρύχιους από εμένα προσωπικά, σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες δύτες.
• Πώς γίνεται ο παράκτιος καθαρισμός;
Οι συμμετέχοντες (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, δημότες, εθελοντές και επαγγελματίες) συγκεντρώνονται στην τοποθεσία προς καθαρισμό. Πραγματοποιείται καθαρισμός της παραλίας με γάντια μίας χρήσης και ειδικές απόχες.
• Πώς γίνεται ο υποβρύχιος καθαρισμός;
Με αυτόνομη κατάδυση /μπουκάλες, αλλά και με ελεύθερη κατάδυση.
• Τι γίνεται μετά τον καθαρισμό;
Συγκέντρωση – Ζύγισμα – Καταγραφή των σκουπιδιών που έχουν βγει από τη θάλασσα. Επιμελής διαχωρισμός σκουπιδιών ανά είδος (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, ξύλο, κλπ.) με τη βοήθεια των εθελοντών και του συνεργαζόμενου Φορέα. Ξεχωριστή συγκέντρωση των σκουπιδιών της παραλίας. Μεταφορά των σκουπιδιών στην ανακύκλωση με τη βοήθεια του Δήμου.
Τα αποτελέσματα των καθαρισμών, καθώς και ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων που έχουν καθαριστεί, καταγράφονται στην παγκόσμια βάση δεδομένων της Project AWARE. Με την καταγραφή των σκουπιδιών στη βάση δεδομένων της Project AWARE τα παιδιά που συμμετέχουν μπορούν να «υιοθετήσουν» την παραλία στον καθαρισμό της οποίας έχουν συμμετάσχει, και να λάβουν ένα δίπλωμα ως επισφράγιση της περιβαλλοντολογικής τους ευαισθησίας.
• Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί και ποιες δράσεις σχεδιάζετε;
Από Σεπτέμβρη ξεκινάμε πάλι τις δράσεις μας σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα όπου ιδιωτικές επιχειρήσεις μας έχουν προσκαλέσει για σεμινάρια και καθαρισμούς και με τη νέα χρονιά έχουμε ήδη προγραμματισμένες δράσεις σε χώρες του εξωτερικού.
• Τελικά το θαλάσσιο οικοσύστημα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο; Είσαι αισιόδοξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να σώσουμε τον πλανήτη μας από την υπερβολική ανθρώπινη παρέμβαση;
Είμαι αισιόδοξη ότι η επόμενη γενιά θα κάνει τη διαφορά, αρκεί να τους δώσει κάποιος το έναυσμα και την έμπνευση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου