Αθλητικά

Δεν έχει την πολυτέλεια να εφησυχάσει η Ρόδος

Χωρίς να «βραχεί» πέρασε η ΠΑΕ Ρόδος τον σκόπελο της ένστασης της Σαντορίνης περί πλαστής σφραγίδας στις κάρτες υγείας των ποδοσφαιριστών της στο μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι για την τελευταία αγωνιστική της φετινής Football League, καθώς επί της ουσίας, την πονάει πολύ περισσότερο το χρηματικό πρόστιμο των δεκαέξι χιλιάδων ευρώ και όχι η ποινή της αφαίρεσης τριών βαθμών, που της επέβαλε το πειθαρχικό όργανο της «μικρής λίγκας».
Παρόλα αυτά, τα «ελάφια» οφείλουν να παραμείνουν σε εγρήγορση και να μην αφήσουν το παραμικρό στην τύχη του, καθώς παρότι με τη Σαντορίνη «ξεμπέρδεψαν» (υπενθυμίζεται, πως προχωρούν σε έφεση για να ανατρέψουν την αρχική ποινή), έχουν μπροστά τους έναν δεύτερο και πιο επικίνδυνο σκόπελο, αυτόν των καταγγελιών του Αστέρα Βλαχιώτη στην Επιτροπή Ιδιότητας και Μετεγγραφών και κυρίως, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Ομοσπονδίας.
Ένα από τα «κλειδιά», προκειμένου να απομακρύνουν τους όποιους κινδύνους, είναι η επικύρωση της τελικής βαθμολογίας του πρωταθλήματος, η οποία ως διαδικασία, δεν μπορεί να συσχετιστεί (το αντίθετο θα είναι σκάνδαλο) με εκκρεμείς καταγγελίες στις παραπάνω δύο επιτροπές.
Επιπλέον, η ΠΑΕ Ρόδος δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί, εφόσον η Επιτροπή Δεοντολογίας κινηθεί στους συνήθεις ρυθμούς της και στον χρόνο που απαιτείται για να διερευνήσει σε βάθος μία υπόθεση (κατά κανόνα, χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί μία διαδικασία). Αντίθετα, συναγερμός θα σημάνει, στην περίπτωση που η σπουδή ορισμένων να κινηθούν οι διαδικασίες αστραπιαία αποκτήσει αντίκρισμα.
Το άρθρο 17 του Κώδικα Δεοντολογίας, το οποίο αναφέρεται σε πλαστογραφία και νόθευση, δεν αστειεύεται και οι ΠΑΕ γλιτώνουν μόνο εφόσον αποδείξουν, πως η ευθύνη για την οποιαδήποτε παράνομη πράξη βαραίνει ένα φυσικό πρόσωπο και όχι τις ίδιες. Αναλυτικά:

1. Τα πρόσωπα που υπόκεινται στον παρόντα Κώδικα απαγορεύεται να καταρτίζουν πλαστό έγγραφο, να νοθεύσουν γνήσιο έγγραφο ή να κάνουν εν γνώσει τους χρήση πλαστού ή νοθευμένου εγγράφου.
2. Οποιοσδήποτε πλαστογραφεί ένα έγγραφο ή παραποιεί ένα πρωτότυπο έγγραφο ή χρησιμοποιεί εν γνώσει του παραποιημένο έγγραφο σε σχέση με ποδοσφαιρικές δραστηριότητες και προκειμένου να αλλοιώσει, τροποποιήσει, μεταβάλλει ή ακυρώσει έγκυρες έννομες σχέσεις, τιμωρείται με την επιφύλαξη των διατάξεων περί πλαστοπροσωπίας ή έκδοσης δελτίου αθλητικής ιδιότητας με δόλο, ως ακολούθως:
α) το φυσικό πρόσωπο με ποινή αποκλεισμού έξι (6) αγώνων τουλάχιστον κα ιχρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες ευρώ ως είκοσι χιλιάδες ευρώ.
β) το νομικό πρόσωπο, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι υπέχει ευθύνη, με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες ευρώ έως διακόσιες χιλιάδες ευρώ εάν είναι ΠΑΕ και από χίλια έως δέκα χιλιάδες ευρώ εάν είναι σωματείο, και με ποινή αφαίρεσης έξι, τουλάχιστον, βαθμών έως και με ποινή υποβιβασμού στην κατώτερη κατηγορία.
3. Εάν ο δράστης είναι αξιωματούχος ομάδας, τιμωρείται με απαγόρευση να μετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για μία χρονική περίοδο δώδεκα τουλάχιστον μηνών και χρηματική ποινή από δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ έως πενήντα χιλιάδες ευρώ αν είναι αξιωματούχος ΠΑΕ και από πεντακόσια έως πέντε χιλιάδες ευρώ αν είναι αξιωματούχος σωματείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου