Ειδήσεις

Ξεπουλάνε τη Ρόδο… Δείτε ποια ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί

Ακρως αποκαλυπτική ήταν η σημερινή συνέντευξη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ:

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι μια μαύρη τρύπα, η οποία απορροφά συνεχώς τμήματα της δημόσιας περιουσίας, με τελικό σκοπό την συνολική απαλλοτρίωσή της προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και μόνο. Αυτό προκύπτει από την ολική νομική
ασυλία που παρέχεται στα μέλη του για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη μπορεί να τους καταλογιστεί αλλά και από τον τρόπο λειτουργίας του.
Το δε ανταποδοτικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες είναι μηδενικό, καθώς τα όποια έσοδα κατευθύνονται αποκλειστικά στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Στη Ρόδο αντιμετωπίζουμε ίσως την μεγαλύτερη σε έκταση εκποίηση δημόσιας γης στη χώρα, καθώς λόγω Ιταλοκρατίας μεγάλες εκτάσεις είναι δημόσιες και καταγεγραμμένες, άρα και πιο εύκολα αξιοποιήσιμες, λόγω της ύπαρξης
Κτηματολογίου.
Αρχικά λοιπόν αντιμετωπίζουμε το ξεπούλημα του αεροδρομίου, του λιμανιού της Ακαντιάς και της Μαρίνας Μανδρακίου. Έχουμε όμως και ξεπούλημα δασικών εκτάσεων, ακόμα και αναδασωτέων, καταφυγίων άγριας ζωής, περιοχών NATURA, παραλιών, έως και αρχαιολογικών χώρων!
Με πρόχειρους υπολογισμούς αυτή τη στιγμή έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεις συνολικού μεγέθους περίπου 60.000 στρεμμάτων, όσο δηλαδή ένα νησί της Δωδεκανήσου στο μέγεθος της Σύμης (!), από τα οποία τουλάχιστον τα μισά είναι δάση ή αναδασωτέες εκτάσεις!
Στο όλο εγχείρημα δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός ή έλεγχος. Αναπάντητο παραμένει το βασικό ερώτημα τι είδους ανάπτυξη επιζητούμε μέσω αυτού του ξεπουλήματος, ή έστω τι τουριστική ανάπτυξη επιθυμούμε. Η επιπλέον προσθήκη αρκετών χιλιάδων κλινών θα επιβαρύνει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού στο νησί χωρίς ανάλογο ανταποδοτικό όφελος. Το μόνο το οποίο βλέπουμε είναι μια βιομηχανία παραγωγής νομοθετημάτων κατά παραγγελία από το Μεσοπρόθεσμο και μετά, όπως είναι το χωροταξικό του τουρισμού, συνολικά το νέο χωροταξικό, και ο νέος νόμος για τις τουριστικές επενδύσεις.

AKINHTA που παραχωρούνται 
στο ΤΑΙΠΕΔ στο νησί της ΡΟΔΟΥ

1. ΠΕΡΙΟΧΗ: ΝΕΡΑ της ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Έκταση που παραχωρείται : 321 στρ.
Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση σε άμεση γειτνίαση-επαφή με τις εγκαταστάσεις των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας

2. ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΟΣΚΙΝΟΥ – περιοχή Αμμούδες
Έκταση που παραχωρείται : 398 στρ.
Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση στην παραλιακή ζώνη του Φαληρακίου, που περιλαμβάνει παραλιακό αδόμητο τρήμα, ζώνη ήδη δομημένη ( ~80 στρ.) και δύο μεγάλες αδόμητες εκτάσεις υπερυψωμένες, με θέα τη θάλασσα.

3. ΠΕΡΙΟΧΗ: Αρχαγγέλου
Παραλίες Τσαμπίκας και Στεγνών
Εκτάσεις που παραχωρούνται : 1.181 στρ. στη Τσαμπίκα και 410 στρ. στα Στεγνά

4. ΠΕΡΙΟΧΗ: Μαλώνας – Χαράκι
Παραλίες Αγ. Αγάθης… Έκταση που παραχωρείται : 3.220 στρ. Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση στις πλαγιές του όρους Πρ. Ηλία Αρχαγγέλου, που φθάνει μέχρι τη Μαλώνα και παράκτια ζώνη που καταλήγει στη παραλία της Αγ. Αγάθης.

5. ΠΕΡΙΟΧΗ: Καλάθου
Παραλίες Βλυχά – ΚαλάθουΈκταση που παραχωρείται : 231 στρ.Χαρακτηριστικά χώρου : Το μεγαλύτερο τμήμα συμπίπτει με το λόφο που χωρίζει τις παραλίες Καλάθου και Βλυχά. Επίσης περιλαμβάνει και πεδινή παραλιακή έκταση στα Βλυχά, όπου τμήμα της είναι ήδη δομημένο.

6. ΠΕΡΙΟΧΗ: ΛΙΜΑΝΑΚΙ της ΛΑΡΔΟΥ 
( Κουκούμια )
Έκταση που παραχωρείται : 47 στρ.Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση στις πλαγιές πάνω από το δρόμο και σε γειτνίαση με την παραλιακή έκταση και το δασάκι που ακολουθεί, περιοχή γνωστή ως «Λιμανάκι της Λάρδου».

7. ΠΕΡΙΟΧΗ: Λάρδου
Έκταση που παραχωρείται : 26.980 στρ.
Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση που αντιστοιχεί στο 65% των διοικητικών ορίων της κοινότητας Λάρδου! Αντιστοιχεί με δασικές κυρίως εκτάσεις, συμπεριλαμβάνοντας και παράκτια ζώνη καθώς και το βουνό μεταξύ Λάρδου και τη θέση Κουκούμια ( Λιμανάκι Λάρδου).

8. ΠΕΡΙΟΧΗ: Ασκληπιό
Έκταση που παραχωρείται : 101 στρ. Χαρακτηριστικά χώρου : Παραλιακή έκταση στην ξενοδοχειακή ζώνη μεταξύ Κιοτάρι και «Λιμανάκι της Λάρδου». Τμήματα της έκτασης έχουν ήδη αξιοποιηθεί.

9. ΠΕΡΙΟΧΗ: Προφήτη Ηλία
Έκταση που παραχωρείται : 9.216 στρ.
Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση που καλύπτει όλο σχεδόν τον ορεινό όγκο του Προφ. Ηλία, σε ανάπτυγμα 7 χλμ και συμπεριλαμβάνει και τον χώρο των ξενοδοχείων Έλαφος και Ελαφίνα.

10. ΠΕΡΙΟΧΗ: ΄Εμπωνας
Έκταση που παραχωρείται : 3.770 στρ.
Χαρακτηριστικά χώρου : Μεγάλη ημιορεινή έκταση που ξεκινάει σε μικρή απόσταση από την παραλία και φθάνει μέχρι τους πρόποδες του Πρ. Ηλία , στο δυτικό του άκρο. Μεγάλο μέρος της έκτασης είναι δασικό, με την παρεμβολή γεωργικών εκτάσεων. Η παράκτια έκταση έχει ανάπτυγμα περ. 850 μ. ενώ το βάθος της έκτασης ξεπερνά τα 4,5 χλμ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου