Ειδήσεις

Με βήμα «σημειωτόν» προχωρούν τα έργα στη μαρίνα Ρόδου!

Με προσφυγή στα αστικά δικαστήρια και με επιβολή διοικητικών κυρώσεων προειδοποίησε, με έγγραφό του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς την εταιρεία «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ» για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου της κατασκευής της νέας μαρίνας Ρόδου.

Η εργολαβία προχωρά με ρυθμούς χελώνας, ενώ καταληκτική ημερομηνία, για την ολοκλήρωση του έργου, μετά και τις παρατάσεις ήταν η 13η Ιουνίου 2014.

Η ανάδοχος εταιρεία για να αποφύγει τις ποινικές ρήτρες, που προβλέπονται από την τριμερή τροποποιημένη σύμβαση που υπέγραψε με τον Δήμο Ρόδου και το υπουργείο Τουρισμού, έδειξε αρχικώς να συμμορφώνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις αλλά στην πορεία αδιαφόρησε.
Από τη δημοτική αρχή εκφράζονται φόβοι ότι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ενόψει της καταστάσεως που έχει διαμορφωθεί ο δήμαρχος Ρόδου απέστειλε την 8η Ιουλίου 2014 την ακόλουθη επιστολή στην εταιρεία:

«Θέμα : Πρόοδος εργασιών, αντικατάσταση ασφαλιστηρίων συμβολαίων και εγγυητικών επιστολών Μαρίνας Ρόδου
Σχετ : α) Η από 19-3-2013 τριμερής τροποιητική σύμβαση
β) Το με αρ. πρωτ. 12755/7-6-2013 έγγραφο του Υπ. Τουρισμού, Δ/νσης Τουριστικών Λιμένων.
γ) Το με αρ. πρωτ. 2/86411/24-7-2013 έγγραφό μας
Με το (γ) σχετικό, σας είχαμε ζητήσει να προχωρήσετε άμεσα στην αντικατάσταση και συμπλήρωση των κάτωθι αναπόσπαστων στοιχείων της από 13-9-2006 σύμβαση μεταξύ μας:

1. Την τροποποίηση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων για το σύνολο των έργων και των εγκαταστάσεων του τουριστικού λιμένα Ρόδου και των ασφαλιστηρίων συμβολαίων για αστική ευθύνη έναντι κάθε τρίτου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα χρόνου ολοκλήρωσης και Π/Υ εργασιών. Επισημαίνεται ότι στα εν λόγω ασφαλιστήρια ο φορέας διαχείρισης θα πρέπει να αναφέρεται ως συνασφαλιζόμενος με το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Τουρισμού).
2. Την αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. 714387/12-9-2006 εγγυητικής επιστολής της τράπεζας EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. σχετικά με την εμπρόθεσμη καταβολή του ανταλλάγματος και την προσήκουσα εκτέλεση των συμβατικών υποχρεώσεων του φορέα διαχείρισης και του φορέα υλοποίησης, για ποσό που θα καλύπτει τουλάχιστον το αντάλλαγμα του τρέχοντος έτους.

Παρά το γεγονός ότι προφορικά δεσμευθήκατε για την ικανοποίηση του συμβατικού σας όρου, δεν το έχετε πράξει μέχρι τώρα με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο τόσο η από 13-9-2006 σύμβαση μεταξύ μας, όσο και η μεταγενέστερη τριμερής τροποποιητική σύμβαση που υπεγράφη στις 19-3-2013. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστέρηση του ζητήματος και σας καλούμε άμεσα να συμμορφωθείτε με τις συμβατικές σας υποχρεώσεις.

Εξάλλου, στην από 19-3-2013 τριμερή σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Ρόδου και της εταιρείας σας αναφέρεται ρητά στο παράρτημα αυτής, ότι ο κατασκευαστικός χρόνος παρατείνεται μέχρι τις 13-6-2014. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες στη λιμενική και χερσαία ζώνη, εδώ και περίπου ένα μήνα. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν έχει συμβεί αυτό, αλλά και ότι ο ρυθμός υλοποίησης του έργου είναι πολύ αργός με αποτέλεσμα να εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν. Όπως καταλαβαίνετε το γεγονός αυτό συνιστά παραβίαση των συμβατικών όρων και για το λόγο αυτό επιφυλασσόμαστε παντώς δικαιώματος μας απορρέει από τις συμβάσεις που έχουμε συνάψει με την εταιρεία σας.

Σε κάθε περίπτωση ζητούμε άμεσα να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες αντικατάστασης των ανωτέρω ζητηθέντων στοιχείων και να μας ενημερώσετε εγγράφως για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών του έργου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου