Ειδήσεις

Τεράστια βλάβη θα προκληθεί στα νησιά από τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Στο τέλος Ιουλίου θα παραδοθεί στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και στη Γενική Γραμματεία Εσόδων η επικαιροποιημένη μελέτη, που αφορά τις επιπτώσεις από τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ και εξήγησε πως η μελέτη έχει επικαιροποιηθεί από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.
«Η μελέτη για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ θα είναι έτοιμη στο τέλος Ιουλίου. Εν συνεχεία θα παρουσιαστεί στη νέα Γραμματεία Εσόδων και στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γιώργος Κορομηλάς τυχόν κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα συμβάλει ώστε να υποστούν καταστροφή, διότι θα αυξηθεί το κόστος διαβίωσης των κατοίκων, οι τοπικές οικονομίες θα μπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, από αυτή που καταγράφεται στην υπόλοιπη χώρα και φυσικά, ως κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί για την πλειοψηφία αυτών, θα χαθεί η ανταγωνιστικότητά τους, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η αύξησή της.

«Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό στην περίπτωση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αύξηση ανεργίας κ.λπ.). Παράλληλα θα ευνοηθούν οι ανταγωνιστικές, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό χώρες, όπως κατά κύριο λόγο η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία», υπογράμμισε ο κ. Κορομηλάς.
Σε περίπτωση που καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αναμένεται αύξηση στις τιμές, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, σε ποσοστό πάνω από 4,5% σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από αναγωγή των ποσών της μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες.

«Η ταμειακή επιβάρυνση (cash flow) των κατοίκων θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία που ήδη υπάρχει και το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ο τζίρος της μαύρης οικονομίας και να εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή (μη έκδοση αποδείξεων για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών). Επίσης επισημαίνεται ότι, οι τουρίστες θα γίνουν ακόμα πιο διστακτικοί στην επιλογή ως τουριστικού προορισμού των νησιών του Αιγαίου, βλέποντας την μείωση της αγοραστικής τους ικανότητας, λόγω υψηλών συντελεστών Φ.Π.Α. (Κατά κύριο λόγο για αγορές αγαθών που πραγματοποιούν στους τόπους διακοπών τους). Ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι η συσχέτιση που υφίσταται μεταξύ της αυξημένης φορολογίας και της παραοικονομίας. Η αύξηση της φορολογίας, ειδικότερα δε η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. τα τελευταία χρόνια, οδηγεί ταυτόχρονα στην αύξηση της παραοικονομίας», επισημαίνεται στη μελέτη που έχει παραδοθεί στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί, όπως αναφέρεται:
α) Στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχομένων υπηρεσιών).
β) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων.
γ) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.
δ) Στην αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
ε) Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και στην ερήμωση των νησιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου