Ρεπορτάζ

«Ξετυλίγεται το κουβάρι» του σκανδάλου των εικονικών ασφαλίσεων

Και νέα διάσταση μετά και από νέα παραγγελία για διενέργεια συμπληρωματικής προκαταρκτικής εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου προσέλαβε η έρευνα για την εξιχνίαση, μιας σοβαρής υπόθεσης φοροδιαφυγής και εικονικής ασφάλισης εργαζομένων μέσω ΕΠΕ, που χαρακτηρίστηκε ανύπαρκτη.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», επιθεωρητές του ΕΦΚΑ Ρόδου, που έχουν επιληφθεί της υποθέσεως, έχουν καταθέσει αρμοδίως στοιχεία σύμφωνα με τα οποία εμπλοκή στην υπόθεση έχει λογιστής του νησιού από τον υπολογιστή του οποίου, μετά από αναζήτηση των ηλεκτρονικών ιχνών, έχουν αποσταλεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ταμείου ψευδείς δηλώσεις ΑΠΔ.
Περαιτέρω εμπλέκουν στην υπόθεση και δικηγόρο ο οποίος φέρεται να επικύρωσε ως γνήσιο πλαστό διαβατήριο του αχυράνθρωπου που χρησιμοποίησε το κύκλωμα το οποίο τον εμφάνιζε με διαφορετικό όνομα από το πραγματικό.
Θυμίζουμε ότι ο διευθυντής του ΕΦΚΑ Ρόδου κ. Ι. Παπαντωνίου εξέδωσε απόφαση με την οποία ακυρώνονται τα ασφαλιστικά στοιχεία όλων των ασφαλισμένων μονοπρόσωπης ΕΠΕ, που υποβλήθηκαν με 5 ΑΠΔ από την επιχείρηση αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υφίστατο από το έτος 2012.
Το ύψος της εισφοροδιαφυγής από την συγκεκριμένη κομπίνα ανέρχεται σε 54.957,01 ευρώ.
Η ως άνω εταιρεία έχει υποβάλει 6 δηλώσεις ΦΠΑ το έτος 2016 και 4 συμπληρωματικές δηλώσεις το ίδιο έτος, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει υποβάλει ποτέ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Πριν την υποβολή των 10 συνολικά δηλώσεων ΦΠΑ το έτος 2016 είχε υποβάλει ξανά μόνο δύο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2012.
Ο ΦΠΑ που δήλωσε το έτος 2016 και μόνο για 6 μήνες, αντιστοιχεί σε 662.000 ευρώ περίπου γεγονός που χτύπησε «καμπανάκι» στους επιθεωρητές της ΔΟΥ Ρόδου καθώς τα ποσά που δηλώθηκαν δεν δικαιολογούνται από τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Σημειώνεται μάλιστα ότι τα ποσά αυτά βεβαιώθηκαν ως χρέος της συγκεκριμένης ΕΠΕ χωρίς να έχει εισπραχθεί τίποτε από το Ελληνικό Δημόσιο.
Ακολούθησαν κι άλλες έρευνες από τις οποίες προέκυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει ως εμφανή δραστηριότητα, τη λειτουργία συνοικιακού εστιατορίου έχει παύσει από τον Οκτώβριο του 2016 τη λειτουργία της.
Οι επιθεωρητές του ΕΦΚΑ από τον έλεγχο που διενήργησαν διαπίστωσαν ότι η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 50 υπαλλήλους, ως επί το πλείστον αλλοδαπούς.
Μεταξύ των υπαλλήλων της συγκαταλέγεται μάλιστα κι ένας Ροδίτης εργολάβος, που έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει τοπικά την δικαιοσύνη και οφείλει περίπου 9,5 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ήδη δε έχει υποβληθεί αρμοδίως από την ΔΟΥ Ρόδου μήνυση σε βάρος του 73χρονου για οφειλές ύψους 320.000 ευρώ περίπου προς το Ελληνικό Δημόσιο και μήνυση από τον ΕΦΚΑ Ρόδου για εικονικές ασφαλίσεις υπαλλήλων.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, που ερευνώνται αρμοδίως, την 29η Μαρτίου 2017 υποβλήθηκε αίτηση – δήλωση απογραφής εργοδότη μέσω του εξουσιοδοτημένου λογιστή από μια μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε και με αντικείμενο εργασιών “Κατασκευαστικές εργασίες κτηρίων”.
Με την αίτηση απογραφής υποβλήθηκαν σε φωτοαντίγραφα δικαιολογητικά και συγκεκριμένα μια βεβαίωση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για την σύσταση της Ι.Κ.Ε στην οποία διαπιστώνεται ότι ως εταίρος και εκπρόσωπος είναι ο ελεγχόμενος και ένας έτερος εργολάβος οικοδομών και περαιτέρω ένα αντίγραφο επικυρωμένο του διαβατηρίου του το οποίο φέρεται ότι εκδόθηκε στις 05/11/2007.
Ο ΕΦΚΑ διενήργησε τον Απρίλιο του 2017 επιτόπιο έλεγχο στην διεύθυνση όπου έχει δηλωθεί έδρα της εν λόγω επιχείρησης και δεν διαπιστώθηκε η λειτουργία της ούτε και η απασχόληση του προσώπου που δηλώθηκε στην απογραφή. Στην παραπάνω διεύθυνση διαπιστώθηκε μόνο η ύπαρξη λογιστικού γραφείου.
Βάσει του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη διαπιστώθηκε ότι ο εργοδότης προέβη στην πρόσληψη 2 ατόμων η απασχόληση των οποίων όμως δεν διαπιστώθηκε από κανένα στοιχείο.
Ο λογιστής διατείνεται ότι έχει εκμισθώσει έναν επαγγελματικό χώρο στην IKE, και ότι τον εξουσιοδότησε ο διαχειριστής για να παραλάβει κωδικό από το ΙΚΑ και τους παρέδωσε στον ιδιοκτήτη και διαχειριστή. Έκτοτε, όπως αναφέρει, δεν έχει καμία συναλλαγή με την εταιρεία εκτός από την μίσθωση και ποτέ δεν έχει υποβάλει Α.Π.Δ στο ΙΚΑ ούτε έχει κάνει προσλήψεις.
Από τον έλεγχο των στοιχείων του διαβατηρίου του (φωτογραφία, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης), καθώς και από πληροφορίες από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με τον πρώτο ελεγχόμενο!!!
Διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εικονικής ασφάλισης ήταν συνέχεια των εικονικών ασφαλίσεων που έγιναν από την Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε., εστιατόριο επί της οδού Καποδιστρίου.
Προέκυψε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν εμπλακεί και στην προηγούμενη υπόθεση εικονικών ασφαλίσεων.

Φέρεται να προέκυψε ότι η κομπίνα έγινε για την εξασφάλιση αλλοδαπού εργολάβου ο οποίος έχει μεγάλες οφειλές στον ΕΦΚΑ, δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση αυτών και του έχει γίνει αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου