Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣΙΝΟΥ ΕUROGROUP ΔΕΝ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εξέλιξη της πανδημίας του covid -19 έχει τόση έκταση και στις πέντε ηπείρους και τέτοια δυναμική, που είναι πολύ δύσκολες οι προβλέψεις για το που θα φθάσει τόσο ο αριθμός των νεκρών (διεθνώς), όσο και η παγκόσμια οικονομία.

Ιδιαίτερα η αποδιοργάνωση των παραγωγικών δομών και της παροχής υπηρεσιών τόσο στις Η. Π.Α , όσο και στην Ε.Ε, οδηγούν σε σημαντική ύφεση (τουλάχιστον για το 2020) και τις ισχυρότερες οικονομίες της υφηλίου.

Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση, που ακόμη δεν διαφαίνεται πόσο θα διαρκέσει. Εταιρείες κολοσσοί κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας (κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι) και τα χρηματιστήρια ταλανίζονται.

Άραγε, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς νέο «κραχ», σαν αυτό του 1929 ;

Τότε, το 1930 οι οικονομίες όλων των χωρών κλονίστηκαν και η Ελλάδα χρεοκόπησε το 1932.

Ιδιαίτερα τώρα, που η χώρα μας δεν έχει φθάσει στην καλή οικονομική κατάσταση, που

ήταν στο τέλος του 2003, μετά από μια δεκαετή, βαθειά οικονομική κρίση, χρειάζεται τολμηρή πολιτική, με ικανή ρευστότητα, με στήριξη των επιχειρήσεων – σημερινών και νέων, με τους πολίτες «όρθιους» & σε ενεργή επαγγελματική κατάσταση, όχι άνεργους την «επόμενη μέρα», μετά την πανδημία.

Και δυστυχώς, οι πολιτικές που έχουν ανακοινωθεί, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (δάνεια 540 δις €, για όλες τις χώρες της Ε.Ε) δεν είναι επαρκείς, δεν είναι αρκούντος τολμηρές και δεν θα εξασφαλίσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία :

  • δεν αποτελούν συνεκτικό σχέδιο, για την επανεκκίνηση της οικονομίας,
  • δεν αντιμετωπίζουν την επερχόμενη τεράστια έκρηξη της ανεργίας και
  • δεν προστατεύουν την κοινωνική συνοχή.

Με την επαπειλούμενη μεγάλη ύφεση &την διαφαινόμενη αύξηση του δημοσίου χρέους οι όροι των δανεισμών, που αναγγέλθηκαν χθες από το Eurogroup – δανεισμός από τον E.S.M και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – δυστυχώς θ’ αποτελούν το επόμενο μνημόνιο (ελπίζω μικρότερου ύψους από το 3ο του κ. Τσίπρα).

Εκτιμάται, ότι από τους δανεισμούς αυτούς (των 540 δις €) στην Ελλάδα αναλογούν μόνο περί τα 8 δις €, που όμως δεν μας επαρκούν και δεν γνωρίζουμε, πόσα ακόμη θα απαιτηθούν …

Μακάρι αυτή η εκτίμηση – περί νέου μνημονίου – να διαψευσθεί !

Αν όμως επιβεβαιωθεί, τότε για την Ελλάδα ο «γολγοθάς» της δεκαετούς κρίσης θα συνεχιστεί ! Και άραγε, μέχρι πότε ;

Να ελπίσουμε, πως η Σύνοδος Κορυφής της 23ης Απριλίου θα αποδειχθεί αντάξια των περιστάσεων ; Ή αυτή η ελπίδα θα είναι ουτοπική ;

10 Απριλίου 2020

Κοσμάς Σφυρίου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ