Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Την θέση του για το «Μακεδονικό» ζήτημα με συνολική διευθέτηση, που θα ρυθμίζει και το όνομα και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και τ. πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναφορικά με το σκάνδαλο «Novartis», δηλώνει πως η Κυβέρνηση συνεχίζει, να εφαρμόζει σε βάρος της Δικαιοσύνης αντισυνταγματικές πρακτικές, αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες από τα μεγάλα τρέχοντα προβλήματά τους, ενώ αμαυρώνει αλόγιστα υπολήψεις. Ειδικά για την έξοδο από τα Μνημόνια ξεκαθαρίζει πως αποτελεί φενάκη, ενώ την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμιά μας, την χαρακτηρίζει δραματική.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Φορτσάκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα πρώτο σχόλιο για το λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα. Μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, αναμένετε πολιτικές εξελίξεις;
Τα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη είχαν τέσσερα κεντρικά χαρακτηριστικά. Ως προς τον όγκο τους, ξεχώρισαν για την αθρόα προσέλευση του κόσμου. Είχαμε χρόνια να δούμε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις. Ως προς τη σύνθεσή τους, οι συμμετέχοντες, αυτόκλητοι και με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, υπερέβησαν σαφώς τις κομματικές γραμμές. Ως προς το αντικείμενό τους, οι διαδηλωτές συμμετείχαν σε αυτά τόσο από πατριωτισμό για την Μακεδονία μας, όσο και από γενικότερη αντικυβερνητική διάθεση, όπως το καταδεικνύουν και οι σχετικές δημοσκοπήσεις. Ως προς το χαρακτήρα τους, αυτός ήταν συνολικά ειρηνικός, παρά τις μερικές αποδοκιμαστέες ακρότητες. Τα συμπεράσματα από τις παρατηρήσεις αυτές είναι χρήσιμα. Πρώτον, οι ιμάντες μεταφοράς των αιτημάτων της κοινωνίας προς τις πολιτικές δυνάμεις της Χώρας μας δεν φαίνεται να λειτουργούν σωστά. Η δυσλειτουργία αυτή, αν λάβει διαστάσεις, απειλεί το πολιτικό σύστημά μας. Τα κόμματα καλούνται να αφυπνισθούν όσο είναι καιρός. Δεύτερον, η Κυβέρνηση, κινούμενη στο σκοτάδι, χειρίστηκε το ζήτημα εντελώς εσφαλμένα. Δεν διασφάλισε προηγούμενη κυβερνητική ενότητα, δεν ενημέρωσε εγκαίρως την αντιπολίτευση, δεν προετοίμασε κατάλληλα την κοινή γνώμη και έτσι δεν διαμόρφωσε συνθήκες εθνικής ομοψυχίας. Λειτούργησε κομματικά και διχαστικά, νομίζοντας ότι έτσι θα διεμβόλιζε τους πολιτικούς της αντιπάλους. Ο λαϊκισμός της αυτός δημιούργησε στους πολίτες την ανησυχία ότι η λύση του ζητήματος δεν αναζητείται σήμερα με βάση μια συγκροτημένη εθνική πολιτική, αλλά συγκυριακά και επιβαλλόμενη έξωθεν. Τα δεδομένα που καταμαρτυρούν τα συλλαλητήρια πρέπει να εκτιμηθούν ψύχραιμα και να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη μιας λύσης κοινά αποδεκτής. Διότι, το «σκοπιανό» πρέπει να λυθεί, για να απαλειφθούν οι κίνδυνοι στα βόρεια σύνορά μας. Σταθερή εθνική επιδίωξή μας πρέπει να είναι μια συνολική διευθέτηση, που θα ρυθμίζει και το όνομα, ώστε να τερματιστούν οριστικά οι επεκτατικές διεκδικήσεις, που τώρα βρίσκουν στους γείτονες και συνταγματική έκφραση.
• Κατά την άποψή σας, τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το σκάνδαλο Novartis;
Το αποκαλούμενο «σκάνδαλο Novartis» θέτει δυο ζητήματα. Το πρώτο αφορά την υπόθεση καθαυτή. Εάν πράγματι υπάρχει σκάνδαλο, αυτό πρέπει να αποκαλυφθεί και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Φαινόμενα διαφθοράς στην πολιτική ζωή της Χώρας μας πρέπει να πατάσσονται αυστηρά από όπου και αν προέρχονται. Το δεύτερο αφορά τον κυβερνητικό χειρισμό της υπόθεσης. Εδώ διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών από την Κυβέρνηση που ανεπίτρεπτα επιχειρεί να παρέμβει στη δικαστική έρευνα, παρακάμπτοντας τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Έτσι, μεταξύ πολλών, επισημαίνω την επίσκεψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας λίγο πριν διαβιβαστεί ο σχετικός φάκελος στη Βουλή, την εντολή του Πρωθυπουργού να έλθει η υπόθεση στη Βουλή, χωρίς όμως να διαθέτει σχετική αρμοδιότητα, τη δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι γνωρίζει την ταυτότητα των «προστατευόμενων» κουκουλοφόρων μαρτύρων, τις δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης που προεξοφλούν μείζον σκάνδαλο και φυλακίσεις. Όλα αυτά ενώ έπρεπε να αφεθεί η Δικαστική εξουσία να μεταβιβάσει τον φάκελο στη Βουλή, όταν το κρίνει σκόπιμο, χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση. Η Κυβέρνηση συνεχίζει, λοιπόν, να εφαρμόζει σε βάρος της Δικαιοσύνης τις αντισυνταγματικές πρακτικές στις οποίες μας έχει πλέον, δυστυχώς, συνηθίσει. Με μικροπολιτικές επιδιώξεις επιχειρεί άκαιρο αντιπερισπασμό, αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες από τα μεγάλα τρέχοντα προβλήματά τους, όπως τη συνεχιζόμενη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων και το «σκοπιανό». Αμαυρώνει αλόγιστα, χωρίς σοβαρά στοιχεία, την υπόληψη σοβαρών υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών. Έτσι όμως απαξιώνει στην αντίληψη της κοινής γνώμης χωρίς σοβαρό λόγο το σύνολο του πολιτικού κόσμου και συνακόλουθα του πολιτικού συστήματος. Στα κομματικά μικροοφέλη που νομίζει ότι θα αποκομίσει, θυσιάζει το κράτος δικαίου.
• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιμένει ότι μέχρι τον Αύγουστο θα μας βγάλει από το Μνημόνια. Ωστόσο, ο ελληνικός λαός έχει λυγίσει από τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και φυσικά από την φορομπηχτική πολιτική. Θα υπάρξει φως στο τούνελ;
Όπως το έχω πει ξανά, η έξοδος από τα Μνημόνια αποτελεί φενάκη. Η Κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σειρά μέτρων για μετά τον Αύγουστο του 2018. Το «τέταρτο Μνημόνιο» περιλαμβάνει για τα επόμενα δύο έτη, μεταξύ άλλων, νέα μείωση των συντάξεων και του έμμεσου αφορολόγητου ορίου. Μπορεί μάλιστα τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν και νωρίτερα. Θυμίζω ότι εκκρεμεί η τέταρτη αξιολόγηση. Πέρα των συμφωνηθέντων που προανέφερα, δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα ισχύσει από τον Αύγουστο και μετά. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην αναζήτηση χρηματοδότησης από την ιδιωτική αγορά με επιτόκια κατά πολύ υψηλότερα αυτών των δανειστών, με αποτέλεσμα το χρέος μας συνεχώς να αυξάνεται. Αληθινή έξοδος από τα μνημόνια θα είχαμε αν μπορούσαμε να διασφαλίσουμε όρους δανεισμού παρεμφερείς με αυτούς των εταίρων. Όμως είμαστε ακόμα μακριά. Μόνο ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπως αυτό της ΝΔ, συγκεκριμένο σε όλα τα οικονομικά πεδία και μετρημένο, θα μας εξασφαλίσει τους απαραίτητους όρους για την πραγμάτωση των μεγάλων επενδύσεων που χρειαζόμαστε. Σήμερα η αγορά υποφέρει από δολοφονική έλλειψη ρευστότητας. Όχι μόνο δεν προσελκύουμε επενδύσεις, αλλά προκαλούμε διαρκώς νέες απο-επενδύσεις. Στο τεράστιο δημόσιο χρέος πρέπει να συνυπολογίσουμε τα 100 δις και πλέον που οφείλουν οι πολίτες στο δημόσιο, τα 40 δις στα ασφαλιστικά ταμεία, τα 110 δις των «κόκκινων δανείων». Καθόμαστε πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα. Το διεθνές οικονομικό φόρουμ μας κατέταξε τελευταίους στον πλανήτη στη «δίκαιη ανάπτυξη». Καιρός να προσγειωθεί η κυβέρνηση και να αναγνωρίσει επιτέλους την πραγματικότητα και, αντί να κομπορρημονεί για την αθέατη «έξοδο», να αντιδράσει προς την κατεύθυνση που υπέδειξα. Αλλά η Κυβέρνηση επιμένει στο αδιέξοδο και η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει, γι’ αυτό ζητάμε εκλογές.

• Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά μπροστά τη Ν.Δ. Θα καταφέρει την αυτοδυναμία όταν έρθει η ώρα της κάλπης;
Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν από καιρό σταθερή πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά διψήφια. Η αναντιστοιχία, λοιπόν, μεταξύ λαϊκής βούλησης και σύνθεσης της παρούσας Βουλής είναι σήμερα αισθητή. Βέβαια οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές, γι’ αυτό αναμένουμε την απόφαση του εκλογικού σώματος. Όπως το ανέφερα έχουμε εκπονήσει και δημοσιεύσει πρόγραμμα και θέσεις σε όλους τους τομείς. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Χώρας. Επιθυμεί να ενώσει και όχι να διχάσει, με μόνο γνώμονα το καλό του τόπου. Κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και το ευρύτατο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει. Ειδικά στην οικονομία, κεντρικός στόχος μας είναι η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας με σειρά μέτρων που θα οδηγήσουν σε μια εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων όπως μείωση φόρων, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Χρειαζόμαστε επενδύσεις της τάξης των 100 δις ευρώ, μόνο έτσι θα βγούμε πραγματικά από την κρίση και τα μνημόνια.
• Έχετε δηλώσει ότι «βίαιες μειοψηφίες λυμαίνονται τα Πανεπιστήμια στην χώρα μας» και φυσικά η κατάσταση είναι αδιανόητη. Ποια η πρόταση της Ν.Δ.;
Η κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια μας είναι, δυστυχώς, δραματική. Τα ιδρύματά μας στενάζουν από τη μάστιγα των βίαιων μειοψηφιών, που επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποθρασυνθεί πλήρως. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πανεπιστημιακή κοινότητα καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και σειρά εγκλημάτων του κοινού ποινικού δικαίου. Κλοπές, επιθέσεις, παρεμπόριο, καταστροφές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Το ίδιο και η χρήση των πανεπιστημιακών χώρων από τον καθένα για σκοπούς που ουδεμία σχέση έχουν με το πανεπιστήμιο. Το διαπιστώνει αμέσως όποιος περάσει μπροστά από τη Νομική Αθηνών ή από το Πολυτεχνείο και το ΟΠΑ στην Πατησίων. Οι φοιτητές μας φοβούνται να κυκλοφορήσουν στις σχολές τους. Απέναντι σε αυτό το χάλι, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας περιορίζεται στη σύσταση Επιτροπών… για να μελετήσουν το θέμα! Συνεχείς αοριστολογίες, χωρίς μέτρα. Και αυτό, αφού έθεσε η ίδια τις προϋποθέσεις πλήρους διολίσθησης στην ανομία, επαναφέροντας το κακώς νοούμενο «ακαδημαϊκό άσυλο». Κεντρική θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η άμεση νομοθετική μεταβολή, ώστε και στον χώρο των πανεπιστημίων να εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της παρανομίας. Πανεπιστημιακή ταυτότητα ελεγχομένης εισόδου και οργανωμένη πανεπιστημιακή φύλαξη πρέπει να συνοδεύσουν τη νομοθετική μεταβολή για το «άσυλο». Και πέρα από αυτό, να τολμήσουμε την επίλυση του συνόλου των προβλημάτων των πανεπιστημίων μας μέσω της εφαρμογής ενός θαρραλέου προγράμματος ανασυγκρότησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ