Ειδήσεις

Διατηρείται η συντηρητική κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου Ρόδου

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) απορρίφθηκαν και οι νέες αιτήσεις του Δήμου Ρόδου, για την έκδοση προσωρινών διαταγών για την αναστολή της διαταγής πληρωμής ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση ιδιωτικού οικοπέδου στο Ροδίνι, δυνάμει αμετάκλητης απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου, μετά και την απόρριψη σχετικής αιτήσεως αναιρέσεώς της αλλά και της συντηρητικής κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών του, σε ισόποσο ύψος.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου προσδιόρισε τη συζήτηση των δύο αναστολών του Δήμου Ρόδου για την 10η Μαρτίου 2014, ενώ η συντηρητική κατάσχεση των λογαριασμών διατηρείται.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, η δημοτική αρχή επιδιώκει, μετά τη λήψη σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, την άρση της συγκεκριμένης απαλλοτρίωσης, ενώ ταυτόχρονα, μετά και την υποβολή της ανακοπής, υπέβαλε δύο αιτήσεις αναστολής της συντηρητικής κατάσχεσης των λογαριασμών του Δήμου.

Το δημοτικό συμβούλιο κατόπιν εισηγήσεως της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού έχει αποφασίσει την έκδοση βεβαιωτικής πράξης ότι η ρυμοτομική απαλλοτρίωση της κτηματομερίδας Κ.Μ. 219 γαιών Ρόδου, που επιβλήθηκε με το (ρυμοτομικό) σχέδιο πόλεως Ρόδου του 1973 και που διατηρήθηκε με την αναθεώρησή του, το έτος 1994, έχει αρθεί αυτοδικαίως. Εκρινε επιπλέον ότι η συνέπεια της άρσης της απαλλοτρίωσης αυτής έχει ήδη επέλθει εκ του νόμου (λόγω εκπνοής της προθεσμίας των 18 μηνών από την 11-01-2012 δηλ. της ημέρας δημοσίευσης της υπ’ αριθ. 9/2012 απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου).

Η πλευρά της 78χρονης, που εκπροσωπήθηκε από τη δικηγόρο κ. Αικ. Γιαννιού – Αθανασίου και τον πολιτικό μηχανικό κ. Φιλ. Κωνσταντινίδη, προχώρησε στην υποβολή προσφυγής ενώπιον της Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ως παράνομης.
Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί αρμοδίως, έχει ληφθεί παράνομα και συγκεκριμένα χωρίς προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια και χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες της προηγούμενης ακρόασης, που προβλέπει το Σύνταγμα.
Τόνισε επιπλέον ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προκαλεί δυσμενείς ανατροπές στο πολεοδομικό – οικιστικό καθεστώς και κατ’ επέκταση στο οικονομικό status των κατοίκων του Δήμου, καθώς ακυρώνεται το σχέδιο πόλεως του 1973.

Ο σημαντικότερος ίσως ισχυρισμός της 78χρονης είναι ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, περί άρσης της απαλλοτρίωσης του ακινήτου, λόγω παρέλευσης δεκαοκτώ μηνών από την έκδοση της υπ’ αριθ. 09/2012 απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου, που επιδίκασε οριστικά την τιμή μονάδος αποζημίωσης του ακινήτου, στερείται ουσιαστικής βασιμότητας και κυρίως νομιμότητας, καθώς αντίκειται προδήλως στο Σύνταγμα, στην κείμενη νομοθεσία και στην πάγια και μέχρι προσφάτως διαμορφωμένη νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Υποστήριξε ακόμη ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ελήφθη χωρίς να παρατεθεί στα ψηφίσαντα μέλη το πλήρες ιστορικό της υπόθεσης, με παντελώς ελλιπή ενημέρωσή τους περί του θέματος και παραπληροφόρησής τους, δοθεισών παραπλανητικών αποφάσεων, υπό την δημιουργία κράτους πανικού όσον αφορά την επικαλούμενη οικονομική δυσχέρεια του Δήμου Ρόδου. Καμία μνεία δεν έγινε στην συνεδρίαση στο γεγονός ότι η υπόθεση κατέστη αμετάκλητη μετά από προσφυγή του Δήμου στον Αρειο Πάγο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου