Ειδήσεις

Αναμένονται ριζικές ανατροπές στα ψηφοδέλτια

Την ώρα που ο επικεφαλής του μετεξελισσόμενου και σε περιφερειακό, συνδυασμού “Η Ρόδος Μπροστά”, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, επιχειρεί να θωρακίσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας προς τούτο προγραμματίσει συνάντηση (χθες το απόγευμα) με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, μια νέα κίνηση αλλάζει άρδην τα δεδομένα στις εκλογές του δεύτερου βαθμού.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί συγκεκριμένα, αφού προηγήθηκαν ουκ ολίγες τηλεφωνικές συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις, συνάντηση του κ. Μπενέτου Σπύρου, επικεφαλής του νέου συνδυασμού, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και μεγάλο τμήμα του ΠΑΣΟΚ, με τον δικηγόρο κ. Μιχάλη Κόκκινο!
Ο κ. Κόκκινος, μετά τις εξελίξεις, που προδιαγράφονται στο χωροταξικό του Δήμου Ρόδου αλλά και την ασυμφωνία με συνυποψηφίους του για κοινή κάθοδο σε ένα ενιαίο ισχυρό ψηφοδέλτιο, εξετάζει σοβαρά πρόταση να μετάσχει με τον κ. Σπύρου στις εκλογές για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου.
Ο κ. Κόκκινος βλέπει επί του παρόντος με θετικό μάτι την πρόταση που του έγινε, ενώ απομένουν ορισμένες συμφωνίες σε επιμέρους ζητήματα και λεπτομέρειες προκειμένου να ανακοινωθεί η σύμπραξή του με τον κ. Σπύρου και η απόφαση του να απέχει από τις εκλογές του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Μαχαιρίδης από την άλλη ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ετσι, τουλάχιστον, υποστηρίζει.

Σημειώνεται ότι o κ. Χατζημάρκος φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του πρώην δημάρχου Καμείρου κ. Δ. Κρητικού στο ψηφοδέλτιό του για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες, κυρίως από τον τ. βουλευτή κ. Γιάννη Παππά, για να υπάρξουν γέφυρες συνεργασίας και με τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Τ. Μιχαήλου, ο οποίος έσπευσε μετά τη συνεδρίαση της παράταξης Χατζημάρκου, να προβεί στην ακόλουθη ανάρτηση στο Facebook:
“Ήρθε η ώρα των μεγάλων και ιστορικών συμβιβασμών σε τοπικό επίπεδο. Η επόμενη πενταετία ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσο και σε επίπεδο Δήμων της Δωδεκανήσου, να επανακάμψουμε, στην αξιοπιστία, την δημιουργία και την περιχαράκωση στρατηγικών επιλογών, που θα μας καταστήσουν πρωτοπόρους στην Ελλάδα της επόμενης μέρας. Το “εμείς” πρέπει να υπερισχύσει του “εγώ”.

Τα όπλα στα σεντούκια. Οι προσωπικές κόντρες, έριδες και μικροστρατηγικές ας πάνε στην ευχή… Για το καλό του τόπου.
Οι ως τώρα εξελίξεις με ικανοποιούν και με εξιτάρουν. Πάμε για το επόμενο και καθοριστικό βήμα”.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ψηφοδέλτιο Χατζημάρκου καταβάλλονται προσπάθειες να συμμετέχει και ο πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» κ. Θάνος Τζήμερος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμπραξη του κ. Χατζημάρκου με τον κ. Χ. Κόκκινο και η ενσωμάτωση στο ψηφοδέλτιό του, συμβούλων του τελευταίου, που προαλείφεται για τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, είναι σχεδόν βέβαιη.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, διαρρέεται συνεχώς ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στη διαίρεση του ενιαίου Δήμου σε 4 Δήμους, όπως αρχικώς είχε αποφασιστεί στο σχέδιο νόμου, που επρόκειτο χθες να περάσει από τον τελικό έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τελικά αύριο στη Βουλή.
Ο Βουλευτής κ. Β. Υψηλάντης έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης twitter χθες, τα εξής:
«Οδεύουμε προς διάσπαση των νησιωτικών Δήμων!».
Πληροφορίες έφεραν χθες τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγ. Βενιζέλο να είχε θέσει θέμα διαίρεσης της Ρόδου σε τρεις Δήμους καθώς υπήρξε πλαφόν 50.000 κατοίκων το μέγιστο ανά Δήμο. Οι πληροφορίες όμως αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Κ. Ταρασλιάς έσπευσε, προλαβαίνοντας και τις εξελίξεις, να δηλώσει και δημοσίως το ενδιαφέρον του, να είναι υποψήφιος στο Δήμο Ρόδου, ενώ παραμένει άγνωστο πώς θα αντιμετωπίσει την πρόθεσή του αυτή ο κ. Γ. Χατζημάρκος, που όπως φημολογείται, θα ήθελε στο Δήμο Ρόδου τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ κ. Γιάννη Πάππου.
Αγνωστο παραμένει αν θα θέσει «βέτο» στα σχέδια αυτά του κ. Γ. Χατζημάρκου η Ν.Δ. καθώς είναι δεδομένη η στήριξη του κ. Στράτου Καρίκη στο Δήμο Ρόδου, ενώ έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται κινητικότητα από το περιβάλλον Μιχαήλου για να πειστεί να είναι υποψήφιος ο κ. Χ. Χατζηευθυμίου, σε περίπτωση διάσπασης του ενιαίου Δήμου.

Θεσμικό σοκ
Να δώσει την αίσθηση ενός μικρού θεσμικού σοκ, ώστε να απαντήσει, όσο αυτό είναι εφικτό, στο ασφυκτικό αίτημα των πολιτών για ριζική ανανέωση του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, επιχειρεί η δικομματική κυβέρνηση με την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών.
Παράλληλα, δεν αποκλείονται σύντομα και άλλες κινήσεις (π.χ. μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200) στα πλαίσια της μεταρρυθμιστικής συνταγματικής ατζέντας που έχουν επεξεργαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ήδη υπάρχει δημόσια διατυπωμένη η απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να εκκινήσει τις διαδικασίες για τη νέα συνταγματική αναθεώρηση.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου να καταργηθεί η λίστα για τις ευρωεκλογές και να εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με σταυρό, αποτελεί μια τομή, παρά τις επικρίσεις και την επιθετική πολεμική της αντιπολίτευσης.

Μετά από 33 χρόνια, καθώς το 1979 οι πρώτοι ευρωβουλευτές διορίστηκαν και η πρώτη εκλογική διαδικασία έγινε το 1981, οι δυο αρχηγοί αποφάσισαν να προωθηθεί άμεσα διάταξη στην Βουλή, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εντός των ημερών, ώστε να εφαρμοστεί στις προσεχείς ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία (νόμος 1180/1981 και ο νόμος 2196/1994), η εκλογή μέχρι τώρα γινόταν με αναλογικό εκλογικό σύστημα, σε μια ενιαία εκλογική περιφέρεια (δηλ. ολόκληρη η επικράτεια) και με κομματικούς συνδυασμούς υποψηφίων με προκαθορισμένη τη σειρά εκλογής, όπως αναγραφόταν τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο, χωρίς ψήφους προτίμησης υπέρ υποψηφίων.
Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει εγγύτητα στις σχέσεις εκλογέων και ευρωβουλευτών και να αντικρούσει το επί τρεις περίπου δεκαετίες, επιχείρημα, ότι «η δημοκρατική νομιμοποίηση των ευρωβουλευτών είναι ελλιποβαρής».

Με την απόφασή τους οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος, αν και κατηγορούνται από την αντιπολίτευση και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ για νομικίστικους τακτικισμούς που δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, ευελπιστούν να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους και οι υποψήφιοι να δώσουν σκληρή πολιτική μάχη, κάτι που δεν γινόταν μέχρι στιγμής.

Εξάλλου, όλοι ήταν διορισμένοι και επαναπαύονταν, κυρίως όσοι ήταν στις πρώτες θέσεις, ότι θα εκλεγούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό σήμαινε σχετικά με τις υπέρογκες αμοιβές. Από εδώ και στο εξής, και ειδικά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τις κυβερνητικές δυνάμεις, λόγω της μνημονιακής πολιτικής, η προεκλογική εκστρατεία, εκτός από τις παρουσίες των αρχηγών, θα έχει και την ενεργοποίηση των υποψηφίων που θα πρέπει να «τρέξουν» πανελλαδικά, κάτι που μπορεί δυνητικά να αυξήσει την συσπείρωση των κομμάτων.

Με βάση το σχέδιο που υπάρχει και το οποίο οριστικοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, από τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο, οι υποψήφιοι σε κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι διπλάσιοι από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι 42 και ο κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί να βάζει τρεις σταυρούς.
«Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η δημοκρατική διαδικασία καθώς οι πολίτες θα έχουν ξεκάθαρο λόγο στην επιλογή αυτών που θα μας εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ ο κ. Βενιζέλος τονίζει, «οτιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, είναι θετικό».

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης που θα καταθέσει και την σχετική διάταξη που πρέπει να ψηφιστεί και με απλή πλειοψηφία, σημείωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, «η κοινωνία θα έχει πλέον τον πρώτο λόγο για το ποιοι θα μας εκπροσωπούν στην Ευρωβουλή».

Υπέρ του σταυρού είχε ταχθεί πριν λίγες ημέρες και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης που συζήτησε με τον Πρωθυπουργό το σχετικό θέμα και του ανέλυσε τα επιχειρήματά του, ενώ πρώτος είχε ζητήσει δημόσια (ρ/σ βήμα fm 99.5) εδώ και μήνες την κατάργηση της λίστας ο κ. Ν. Κακλαμάνης που τάχθηκε υπέρ της σταυροδοσίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου