Την αποτίμηση της πρώτης τηλεμαχίας με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών κάνουν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κουμουνδούρου. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι η αποφυγή των λαθών στο ντιμπέιτ της Τετάρτης απλά συντηρεί τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και στοχεύουν στο άνοιγμα της ψαλίδας και τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος μέσα από μία μετωπική σύγκρουση στη… μονομαχία της Δευτέρας που αναμένεται άκρως πολωτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε κατά τη διάρκεια του χθεσινού ντιμπέιτ μία σχετικά αμυντική στάση, καθώς είχε απέναντί του 6 πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι τον εγκαλούσαν σχεδόν για τα πάντα, σε μία προσπάθεια ψηφοθηρίας από την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπεραμύνθηκε έτσι της επτάμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά και της «πατριωτικής επιλογής» να βάλει τη χώρα πάνω από το κόμμα και να φέρει την επώδυνη συμφωνία της 12ης Ιουλίου για να αποτρέψει μία καταστροφική άτακτη χρεοκοπία και επανέλαβε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι να φύγει το παλιό για να έρθει το καινούργιο στην πολιτική ζωή του τόπου. Παράλληλα, η μοναδική φορά που επιτέθηκε ευθέως στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που συγκεντρώνει τα βέλη της Κουμουνδούρου, ήταν για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας ο ίδιος κατάφερε να φέρει ως μέρος της συμφωνίας την απομείωσή του την ώρα που η ΝΔ το χαρακτήριζε βιώσιμο. «Ποιος είναι λοιπόν ικανότερος να διαπραγματευθεί το χρέος;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Πέραν τούτου, από το επιτελείο του τέως πρωθυπουργού κρίθηκε σώφρον να τηρήσει αμυντική στάση και να περιμένει για να κλιμακώσει τη ρητορική του στο δεύτερο γύρο της τηλεμαχίας, στην οποία θα έχει απέναντί του μονάχα τον πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος εξάλλου αποτελεί αιχμή του δόρατος της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την ταύτισή του με το παλιό και φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Εκεί, όπως αναφέρουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος και τα ανοιχτά ζητήματα του Μνημονίου, δηλαδή αυτά τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μέσα από την εύρεση ισοδύναμων μέτρων.

Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν το χθεσινό ντιμπέιτ ως έναν κάβο, ο οποίος πέρασε αναίμακτα για τον τέως πρωθυπουργό και πλέον επικεντρώνονται στην τελική ευθεία των δέκα ημερών μέχρι τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου, με το βλέμμα στην τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών της Δευτέρας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ