Σε πρώτες εκτιμήσεις προβαίνει ο γερμανικός τύπος σχετικά με τη χθεσινή τηλεοπτική μονομαχία και τη συμμετοχή των αρχηγών των επτά κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού στις 20 Σεπτεμβρίου. Και επικεντρώνει το βλέμμα στους δύο βασικούς μονομάχους – και πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους – και στις υφολογικές διαφορές τους.
«Απλή, άμεση γλώσσα»

Ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου προχωρά στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες έχουν βαρεθεί την “τεθλασμένη” πολιτική γραμμή και το χάος των τελευταίων μηνών, δεν θέλουν άλλες απαστράπτουσες προσωπικότητες στην ηγεσία, αλλά κάποιον που να αντανακλά εμπιστοσύνη. Και από αυτό επωφελείται ο πρόεδρος της συντηρητικής παράταξης. «Εάν κάτι είναι βέβαιο στην ελληνική πολιτική, τότε αυτό είναι ότι τα πάντα είναι ρευστά. Αυτός που χθες ήταν μπροστά, σήμερα μπορεί να βρίσκεται πίσω, κι αυτό βιώνει αυτή την περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας», σημειώνει η Λουϊζα Ζέλινγκ, σχολιάστρια της εφημερίδας, αναφερόμενη στην δημοσκοπική ανατροπή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Περισσότερα από 40 χρόνια μέλος στη ΝΔ, ένα τέταρτο του αιώνα βουλευτής, επρόκειτο για μεταβατική λύση στην προεδρία του κόμματος. αλλά ξαφνικά προκηρύσσονται εκλογές (…) και σε μερικές δημοσκοπήσες καταφέρνει να πάρει οριακά το προβάδισμα». Η εφημερίδα βρίσκει την απάντηση σε αυτήν την ξαφνική ανατροπή «στη συναινετικότητά του, στην απλή, άμεση γλώσσα, που φαίνεται ότι έχει πέραση στους ψηφοφόρους κυρίως στις αγροτικές περιοχές».

Δεν μπόρεσαν να διαφοροποιηθούν

Από τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση, η εφημερίδα αναδεικνύει τη στρατηγική του Μεϊμαράκη να αφήνει όλες τις πόρτες συνεργασίας ανοιχτές με το ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς να θέλει οπωσδήποτε τον πρωθυπουργικό θώκο- και με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για την ενίσχυση της οικονομίας και την σταθεροποίηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Με τον Μεϊμαράκη, οι Έλληνες ξέρουν που βρίσκονται» επισημαίνει η γερμανίδα σχολιάστρια, παρατηρώντας ότι αυτό είναι παράλληλα και το αδύναμο σημείο του, «γιατί προέρχεται από εκείνο το κατεστημένο που είναι υπεύθυνο για την κρίση». Και υπενθυμίζει τις κατηγορίες για διαφθορά ως υπουργός Άμυνας. «Ανοιχτό παραμένει εάν αυτό θα φοβίσει το 10% των αναποφάσιστων».

Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα διαπιστώνει τη δυσκολία των πολιτικών αρχηγών να δώσουν πνοή στην προεκλογική τους καμπάνια μέσα από το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ. «Ο αριστερός ΑλέξηςΤσίπρας και ο συντηρητικός αντίπαλός του Ευάγγελος Μεϊμεράκης κατέβαλαν κόπο για να διαφοροποιηθούν. Και οι δύο αποκάλεσαν τους όρους του μνημονίου οδυνηρούς για τους Έλληνες (…) ο Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να τους απαλύνει (…) και ο Μεϊμαράκης ότι ως επικεφαλής νέας κυβέρνησης θα επιδιώξει να πάρει το καλύτερο δυνατόν από τους δανειστές (…) χωρίς να μπορέσει να αντιταχθεί στην κατηγορία ότι το κόμμα του σε προηγούμενη κυβέρνηση συνέβαλε σημαντικά στην κρίση χρέους».

Τέλος η Berliner Zeitung προαναγγέλει ότι “ένας άνδρας από την παλιά ελίτ επέστρεψε” εννοώντας τον μυστακοφόρο, όπως περιγράφει Ευ. Μεϊμαράκη, “που δίνει ώθηση στον προεκλογικό αγώνα επιλέγοντας καμιά φορά άκομψο λεξιλόγιο”.

Πηγή dw.de.com

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ