Σε… σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται για τους γονείς η εξασφάλιση μιας θέσης σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της Ρόδου, αφού οι νέες διαδικασίες μοριοδότησης έχουν φέρει τα πάνω-κάτω.
Σε κατάσταση αναμονής τελούν εκατοντάδες οικογένειες στη Ρόδο, περιμένοντας τα αποτελέσματα για την κατανομή των θέσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που φέτος για πρώτη φορά γίνονται με το σύστημα της μοριοδότησης, αλλά και της δεύτερης κατανομής του ΕΣΠΑ, καθώς παρ΄ότι αρκετοί πληρούσαν τα κριτήρια δεν εξασφάλισαν το πολυπόθητο voucher ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που ενώ εξασφάλισαν voucher δεν βρήκαν θέση σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό.
Η διαδικασία εγγραφής φέτος στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εξελίσσεται σε δύο επίπεδα, γι αυτό οι γονείς θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να επικυρωθούν από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, τα αποτελέσματα.

«Ποδαρικό» για την
μοριοδότηση
Φέτος καθιερώθηκε για πρώτη φορά, η υποχρεωτική μοριοδότηση των αιτήσεων εγγραφής με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια για τη διασφάλιση της τήρησης της «αρχής της αμεροληψίας». Από το σύστημα μοριοδότησης εξαιρείται η δημοτικότητα, καθώς και οποιαδήποτε σχέση εργασίας του αιτούντος με το σταθμό ή άλλες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου. Επιπλέον, η αίτηση επανεγγραφής υπάγεται στο σύστημα μοριοδότησης και συνεπώς μοριοδοτείται.
Για την εγγραφή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Ρόδου με τροφεία, μέσω του συστήματος μοριοδότησης, υπεβλήθησαν συνολικά 730 αιτήσεις και η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Εχουν αξιολογηθεί περίπου 400 αιτήσεις και οι υπόλοιπες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Οι γονείς για πρώτη φορά είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μέχρι 6 διαφορετικούς παιδικούς σταθμούς και η κατανομή θα γίνει με βάση το νέο σύστημα μοριοδότησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως έγραψε η «δημοκρατική», πριν από μερικές ημέρες με βάση το Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών (99/2017) αναπροσαρμόστηκε η δυναμικότητα των δημοτικών παιδικών σταθμών Ρόδου με την έκδοση των αδειών λειτουργίας, ωστόσο η απώλεια θέσεων είναι περιορισμένη (περίπου 20 θέσεις στο σύνολο) και εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στη διαδικασία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εντοπίζεται –όπως είναι λογικό- στην πόλη της Ρόδου όπου η ζήτηση είναι αυξημένη και οι θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεδομένες.

Δεύτερη κατανομή
για τα voucher
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στη Ρόδο, παρουσιάστηκε το πρόβλημα γονείς που υπέβαλαν την αίτησή τους μέσω ΕΣΠΑ για την εγγραφή των παιδιών είτε σε ιδιωτικό είστε δημοτικό παιδικό σταθμό με voucher, είτε να μην βρήκαν θέση σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό παρ΄ότι διαθέτουν voucher (το πρόβλημα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες) είτε ενώ πληρούσαν όλα τα κριτήρια να έμειναν εκτός λόγω περιορισμένης διάθεσης κονδυλίων.
Τον Σεπτέμβριο ωστόσο, όταν θα ολοκληρωθούν οι εγγραφές θα αλλάξουν χέρια πολλές επιταγές φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ. Οσοι δεν μπορέσουν να βρουν τελικά θέση στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, θα δοθεί στους επιλαχόντες δεύτερη ευκαιρία με την αναδιανομή των voucher και το «μαγικό χαρτάκι» θα περάσει στα χέρια τους. Και αυτό διότι όσοι δεν βρουν θέση σε δομές θα «χάνουν» τα σχετικά voucher και θα αναδιανεμηθούν σε όσους επιλαχόντες έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση τον Σεπτέμβρη με το που λήξουν οι εγγραφές.
Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη και αφού ολοκληρωθούν οι εγγραφές θα γίνει η αναδιανομή των voucher σε όσους ήδη έχουν εξασφαλίσει θέση σε παιδικούς σταθμούς και ας μην ήταν επιτυχόντες αλλά επιλαχόντες του προγράμματος. Έτσι όπως και τα τελευταία δύο χρόνια θα απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση των παιδικών σταθμών ότι ο επιλαχών έχει θέση στην δομή και θα του παρέχεται voucher.

Τι γίνεται με τα voucher στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Ρόδου
Πολλοί από τους γονείς που υπέβαλαν αίτηση για τις επιταγές φιλοξενίας σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση παράλληλα για εγγραφή σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Ρόδου, και οι οποίοι επειδή δεν βρήκαν τελικά θέση στον ιδιωτικό τομέα θέλουν να στραφούν στις δομές του Δήμου, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε να γίνει πρώτα η κατανομή για τις 730 αιτήσεις που υπεβλήθησαν, κι αν κι εφόσον προκύψουν κενές θέσεις, τότε θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για εγγραφή.
Η απόφαση επιλογής των φιλοξενούμενων παιδιών και ο πίνακας επιλαχόντων, με σειρά προτεραιότητας βάσει των συνολικών μορίων, θα αναρτηθεί και στο Δημαρχιακό Μέγαρο, μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας της επιλογής, καθώς και σε κάθε στάδιο της διαδικασίας κάλυψης κενών θέσεων κατά τη διάρκεια του έτους.

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ