Μέχρι το τέλος του μηνός θα προκηρυχθεί από τη ΔΕΡΜ.Α.Ε. ο διαγωνισμός για την ανάθεση του καταστήματος «Όασις», στη συμβολή των οδών Κοδριγκτώνος και Βενετοκλέων, υπό τη μορφή της διαχείρισης (management).
Έχουν ήδη συνταχθεί τα απαραίτητα έγγραφα από το νομικό σύμβουλο και η ΔΕΡΜΑΕ θα προχωρήσει άμεσα σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία θα καθορίζονται και οι όροι χρήσης και εκμετάλλευσης του καταστήματος. Άμεσα πρόκειται να συσταθεί Επιτροπή διαγωνισμού, να οριστούν οι ημερομηνίες κατάθεσης και ανοίγματος των προσφορών.
Στο μεταξύ, η εκμίσθωση της καφετέριας Classico και Kahlua στην Κρεμαστή, «σκοντάφτει» σε πολεοδομικά προβλήματα. Προέκυψε όμως στην πορεία και άλλο πρόβλημα που έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων όπου βρίσκονται οι δύο καφετέριες. Η Classico βρίσκεται σε οικόπεδο που ανήκει εξολοκλήρου στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Σε ό,τι αφορά την Kahlua, μόνο κάποιο μέρος του οικοπέδου ανήκει στην Εκκλησία. Για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η συγκεκριμένη καφετέρια, έχουν κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες από την Υπηρεσία Πολεοδομικού Σχεδιασμού και ήδη διαβιβάστηκε το σχετικό έγγραφο ώστε να γνωμοδοτήσει η Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής, για τον αποχαρακτηρισμό που απαιτείται.
Προκειμένου όμως να νομιμοποιηθούν οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν αποτυπωθεί και στις δύο περιπτώσεις, έπειτα από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΡΜ.Α.Ε., κ. Γιώργο Κακούλη, είναι σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις με το Μητροπολίτη Ρόδου για την διευθέτηση του ζητήματος.
ΑΚΤΑΙΟΝ
Το ποσό των 20.000 ευρώ πλέον των μισθωμάτων θα εισπράξει η ΔΕΡΜ.Α.Ε. από το ΑΚΤΑΙΟΝ. Όπως προβλέπεται από το μισθωτήριο συμβόλαιο, η δημοτική επιχείρηση, θα εισπράττει το 2% από τον ετήσιο τζίρου του ΑΚΤΑΙΟΝ με πλαφόν το ένα εκατ. Ευρώ. Μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, προέκυψε ότι η μισθώτρια εταιρεία οφείλει το παραπάνω ποσό (φαίνεται ότι οι τζίροι του ΑΚΤΑΙΟΝ που το 2017 λειτούργησε για περίπου εννέα μήνες, είναι μικρότεροι του ενός εκατ. ευρώ).
Μετά την επιστολή της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων προς τον Δήμο Ρόδου, όπου γίνονται διαμαρτυρίες για αυθαίρετες κατασκευές στις οποίες προέβη ο μισθωτής του ΑΚΤΑΙΟΝ, η ΔΕΡΜ.Α.Ε. και οι υπηρεσίες του δήμου Ρόδου προέβησαν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
«Ακολουθήσαμε όλα όσα προβλέπονται από το νόμο. Έχουμε στείλει εξώδικο στην μισθώτρια εταιρεία να μας γνωστοποιήσει γιατί προέβη στις κατασκευές χωρίς να διαθέτει τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται. Η υπηρεσία δόμησης έπραξε τα δέοντα. Συνέταξε πρωτόκολλο κατεδάφισης αυθαιρέτου, προέβη στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών ενώ επιβλήθηκαν τα απαιτούμενα πρόστιμα. Γενικά όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ενήργησαν άμεσα και αποτελεσματικά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε., Γιώργος Κακούλης.

Αύξηση εσόδων
Αύξηση έως και 15% παρουσιάζουν τα έσοδα της ΔΕΡΜ.Α.Ε. από το μνημείο των Πηγών Καλλιθέας, τις καντίνες και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κοιλάδα των Πεταλούδων.
Οι Πηγές Καλλιθέας αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους ξένους επισκέπτες του νησιού όσο και για τους μόνιμους κατοίκους. Είναι δε από τα πιο κερδοφόρα υποκαταστήματα της ΔΕΡΜΑΕ. Η αύξηση των εσόδων βρίσκεται προφανώς σε απευθείας σύνδεση με την αύξηση της επισκεψιμότητας του μνημείου, ενώ φέτος η εταιρεία του δήμου έχει περισσότερα έσοδα από την Κοιλάδα των Πεταλούδων όπου βέβαια διαχειρίζεται μόνο τα τουριστικά καταστήματα και τις καντίνες. Τα έσοδα έχουν αυξηθεί μετά την ενοικίαση των καταστημάτων σε ιδιώτες, τα οποία διαχειριζόταν πριν η ΔΕΡΜΑΕ.
Τέλος η ΔΕΡΜΑΕ προχώρησε στην ανακαίνιση και εσωτερική διαρρύθμιση του μουσείου φυσικής ιστορίας στην Κοιλάδα των Πεταλούδων με στόχο εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξή του σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ