Ειδήσεις

Παρέμβαση του ποινικολόγου Μιχάλη Καντιδενού για τον Ν. 4411/2016

Μεγάλη απήχηση βρήκε, κυρίως στις τάξεις των δικηγόρων της Ρόδου, το χθεσινό άρθρο του ποινικολόγου κ. Στυλιανού Κιουρτζή, σχετικά με τις επιπτώσεις του Ν. 4411/2016, ο οποίος προβλέπει για τέταρτη συνεχή φορά την παύση της ποινικής δίωξης, καθώς και τη μη εκτέλεση καταδικαστικών αποφάσεων λόγω υφ’ όρον παραγραφής καταγνωσθεισών ποινών.
Ο ποινικολόγος και μέλος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ. Μιχάλης Καντιδενός, σχολίασε τις συγκεκριμένες προβλέψεις του νόμου, ως εξής:
«Ένα ακόμη νομοθέτημα (αποφεύγω σκοπίμως τον όρο “Νόμος”) αμφίβολης συνταγματικότητας αφού ουσιαστικά θεσπίζει παρανόμως “αμνήστευση” εγκλημάτων, και αφετέρου δεν εξυπηρετεί καμμία πολιτική επιλογή ελάφρυνσης ή αποσυμφόρησης του φόρτου των ποινικών δικαστηρίων εις βάθος χρόνου, αλλά αντιθέτως πρόκειται για “λύση” ευκαιριακή, πρόχειρη και αποσπασματική η οποία εξυπηρετεί επιφανειακά μικρόπνοες πολιτικές σκοπιμότητες παρά τις μεγαλόστομες και ανούσιες ονοματοδοσίες του.
Απαιτείται μια εκ βάθρων αλλαγή στο σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο κατ’ αρχήν ελέγχου των υποβαλλόμενων μηνύσεων-εγκλήσεων από άποψη παραδεκτού, περαιτέρω της επαρκούς συλλογής ανακριτικού υλικού από τις αρμόδιες προανακριτικές και ανακριτικές αρχές και τέλος της ενδελεχούς έρευνας και εξέτασης προ της παραπομπής των υποθέσεων αυτών στο ακροατήριο, όπως κατά καιρούς και κατ΄επανάληψη έχουμε επισημάνει ως Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων σε σειρά συνεδρίων μας, τα πορίσματα των οποίων έχουν κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.
Ατυχώς και πάλι η Πολιτεία αποφεύγει να προχωρήσει σε τομές που θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη να λειτουργεί ταχύτερα και ασφαλέστερα και επομένως θα επαναποκτήσει και αποκαταστήσει το τρωθέν ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ κύρος της, αλλά και το αίσθημα Δικαίου του Πολίτη, επιλέγοντας και πάλι ευκαιριακά και πρόσκαιρα να “λύσει” το πρόβλημα συμφόρησης των ποινικών εκθεμάτων των δικαστηρίων με “μπαλώματα” για κάποιο διάστημα.

Όσο δεν γίνονται βήματα στην κατεύθυνση του τρόπου «παραγωγής» των ποινικών υποθέσεων είναι ΒΕΒΑΙΟΝ ότι τέτοια νομοθετήματα θα επαναληφθούν!!».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου