ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαινιάστηκε χθες η νέα γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη (video)

news room 9 λεπτά ανάγνωση
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΚΚΑΡΗ

«Διπλή» γιορτή ήταν η χτεσινή για την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου, αφενός λόγω των εγκαι­νίων της νέας γέφυρας του ποταμού Μάκκαρη στο Χαράκι και αφε­τέ­ρου, λόγω της εξαγ­γε­λίας διά στό­μα­τος του υπουρ­γού Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών κ. Κώστα Αχ. Καρα­μανλή, της δημο­πρά­τη­σης του σημα­ντι­κό­τα­του έργου υπο­δο­μής που αφορά στον νέο δρόμο που θα συνδέει την πόλη της Ρόδου με το αερο­δρό­μιο ‘Διαγόρας’.

Όπως ανα­κοί­νωσε ο κ. Καρα­μαν­λής, ο νέος οδικός άξονας που απο­τε­λούσε σοβαρό πρό­βλημα για την τοπική κοι­νω­νία, θα έχει μήκος 9 χλμ, 5 κόμβους, θα κατα­σκευα­στεί με υψηλές προ­δια­γρα­φές και θα συν­δέ­ε­ται με το υπό­λοιπο οδικό δίκτυο του νησιού βελ­τιώ­νο­ντας την ασφά­λεια και την κυκλο­φο­ρία.

Τα εγκαί­νια της νέας γέφυρας (η οποία είχε δοθεί στην κυκλο­φο­ρία την Παρα­σκευή, 4 Ιουνίου 2021), πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν παρου­σία του υπουρ­γού Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών κ. Κώστα Αχ. Καρα­μανλή, του γ.γ. του υπουρ­γείου Υπο­δο­μών κ. Γιώργου Καρα­γιάννη, του υφυ­πουρ­γού Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας και Δια­χεί­ρι­σης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρ­δα­λιά, των βου­λευ­τών Δωδε­κα­νή­σου της Νέας Δημο­κρα­τίας, κ.κ. Μάνου Κόνσολα, Βασίλη Υψη­λά­ντη, Μίκας Ιατρίδη και Ιωάννη Παππά, του περι­φε­ρειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζη­μάρ­κου, του δημάρ­χου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπου­ράκη, του Μητρο­πο­λίτη Ρόδου κ. Κυρίλ­λου, ενώ παρί­στα­ντο ακόμα οι αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χες, οι αντι­δή­μαρ­χοι Ρόδου, εκπρό­σω­ποι των τοπικών φορέων, των σωμάτων ασφα­λείας και αρκετός κόσμος, που έσπευσε να παρα­κο­λου­θή­σει την τελετή.

Ο Κώστας Καρα­μαν­λής

Στην ομιλία του ο υπουρ­γός Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών κ. Κ.Καρα­μαν­λής, ανα­φε­ρό­με­νος στην γέφυρα Μάκκαρη τόνισε τα εξής:

«Είναι ένα έργο το οποίο δεν κατα­σκεύ­ασε το υπουρ­γείο Υπο­δο­μών. Το κατα­σκεύ­ασε η ΠΝΑι. Η γέφυρα, στάθηκε ξανά στη θέση της, δόθηκε ήδη στην κυκλο­φο­ρία μόλις 18 μήνες, μετά την κατάρ­ρευση της παλιάς γέφυρας και 12 μήνες μετά την υπο­γραφή της σύμ­βα­σης του έργου. Η παρου­σία μου εδώ είναι για να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όσους εργά­στη­καν από την αυτο­διοί­κηση, τον ανάδοχο, την εται­ρεία που ανέλαβε το έργο, που όπως όλοι βλέ­πουμε, είναι υψηλών προ­δια­γρα­φών.

Όταν δου­λεύ­ουμε αρμο­νικά όλοι μαζί και βάζουμε τους γρα­φειο­κρα­τι­κούς αντα­γω­νι­σμούς στην άκρη, τότε έχουμε το απο­τέ­λε­σμα που πρέπει. Η μεγα­λύ­τερη πρό­κληση που έχουμε από εδώ και στο εξής, είναι να πάρει μπροστά η οικο­νο­μία μας. Και απο­τε­λεί βασικό στόχο της κυβέρ­νη­σης του Κ.Μητσο­τάκη, να αφή­σουμε την παν­δη­μία πίσω μας και να προ­χω­ρή­σουμε σε ρυθμούς οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης. Και σε αυτό το πλαίσιο, τα έργα υπο­δο­μής, ειδικά στην περι­φέ­ρεια, πρέπει να παίξουν κεντρικό ρόλο. Για τον λόγο αυτό στο υπουρ­γείο Υπο­δο­μών έχουμε δου­λέ­ψει πολύ συστη­μα­τικά για να ωρι­μά­σουμε συγκε­κρι­μένα έργα. Το πλάνο ξεπερ­νάει τα 13δις και απο­τε­λεί το μεγα­λύ­τερο πρό­γραμμα έργων που έχει γίνει από τους Ολυ­μπια­κούς Αγώνες και μετά, έχοντας κατα­φέ­ρει να ξεμπλο­κά­ρουμε, έργα πολύ σημα­ντικά τα οποία είχαν ‘κολλήσει’ αλλά να ανοί­ξουμε και τη βεντά­λια νέων έργων».

Εξαγ­γέλ­λο­ντας την δημο­πρά­τηση του έργου που θα συνδέει την πόλη της Ρόδου με το αερο­δρό­μιο ‘Διαγόρας’, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το έργο αυτό έχει απα­σχο­λή­σει την τοπική κοι­νω­νία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έντονη κυκλο­φο­ριακή επι­βά­ρυνση, προ­βλή­ματα ασφα­λείας είναι σίγουρα κάτι που δεν αρμόζει σε αυτό το νησί. Ο νέος οδικός άξονας προ­βλέ­πε­ται να ξεκι­νάει στον ισόπεδο κόμβο του Νοσο­κο­μείου και να ολο­κλη­ρώ­νει περίπου, μισό χλμ. Η λεγό­μενη ‘Μεσο­γειακή χάραξη’ συνο­λι­κού μήκους 9χλμ προ­βλέ­πε­ται να έχει πέντε ανι­σό­πε­δους κόμβους ενώ θα κάνουμε αρκετή δουλειά στο παρά­πλευρο δίκτυο (16χλμ) που θα απο­κα­τα­στα­θεί.

Η νέα οδός θα συν­δέ­ε­ται με το υπό­λοιπο οδικό δίκτυο σε τρεις ισό­πε­δους κόμβους στις θέσεις: Νέο Νοσο­κο­μείο, Κανδυλί και Ιαλυσό. Στην πόλη της Ρόδου μέσω του κόμβου του νέου Νοσο­κο­μείου με προ­έ­κταση στην οδό Γεωρ­γίου Σεφέρη και στο τέλος του οδικού άξονα, με τον ισόπεδο κόμβο Παστί­δας της οδού Ακτές – Αερο­δρό­μιο. Ο νέος αυτός δρόμος θα έχει τις πιο υψηλές προ­δια­γρα­φές. Στο τμήμα από Αερο­δρό­μιο – Φαλη­ράκι από 1+1 λωρίδες που έχει η υφι­στά­μενη τομή, θα πάμε σε 2+2 λωρίδες με στηθαίο ασφα­λείας ενώ προ­βλέ­πε­ται η δια­πλά­τυνση των υφι­στά­με­νων άνω και κάτω δια­βά­σεων σε ολό­κληρο το τμήμα. Έχουν ολο­κλη­ρω­θεί όλες οι απα­ραί­τη­τες μελέτες και είμαστε έτοιμοι να δημο­πρα­τή­σουμε το έργο στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022, έχοντας εξα­σφα­λι­σμένη τη χρη­μα­το­δό­τησή του από το τομεακό πρό­γραμμα υπο­δο­μών / μετα­φο­ρών του ΕΣΠΑ 2021-2027. Το συνο­λικό κόστος του έργου ανέρ­χε­ται σε 40 εκ. ευρώ (συν ΦΠΑ) και με εξα­σφα­λι­σμένη χρη­μα­το­δό­τηση. Εδώ δεν ανα­κοι­νώ­νουμε λόγια του αέρα. Έχουμε συγκε­κρι­μένο πλάνο, χρο­νο­διά­γραμμα και χρη­μα­το­δό­τηση».

-Εξέφρασε ακόμη, την βεβαιό­τητα ότι η φετινή του­ρι­στική σεζόν ‘θα πάει καλά’ ενώ, ανα­φε­ρό­με­νος στην δια­χεί­ριση της παν­δη­μι­κής κρίσης, τόνισε πως «θυμό­μα­στε όλοι όταν η Ελλάδα ήταν παρά­δειγμα προς αποφυγή ενώ σήμερα, είναι παρά­δειγμα προς μίμηση. Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κατά­κτηση».

Ο Νίκος Χαρ­δα­λιάς

Στον ρόλο που δια­δρα­μά­τισε η κατάρ­ρευση της γέφυρας Μάκκαρη στο Χαράκι το βράδυ της 12ης Νοεμ­βρίου 2019 στην πορεία των έργων στην χώρα με την αλλαγή του νομικού πλαι­σίου, ανα­φέρ­θηκε στην ομιλία του, ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας κ. Ν.Χαρ­δα­λιάς:

«Έπρεπε να επι­λέ­ξουμε να κηρύ­ξουμε την περιοχή σε κατά­σταση έκτα­κτης ανάγκης. Εδώ και δεκα­ε­τίες, το νομικό πλαίσιο της χώρας μας έδινε τη δυνα­τό­τητα να κηρυ­χθεί μια περιοχή σε έκτακτη ανάγκη, αφού γινόταν το… κακό. Ξέρω πάρα πολύ καλά τις συζη­τή­σεις που γίνο­νται σε σχέση με την πρόληψη, τις γρα­φειο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σίες και όλα τα πλαίσια τα οποία προ­κα­λούν καθυ­στε­ρή­σεις και –λυπάμαι που το λέω- πολλές φορές έχουν στοι­χί­σει ανθρώ­πι­νες ζωές. Στην Πολι­τική Προ­στα­σία έχουμε ένα μότο που λέει: ‘Η πολύ ανάλυση φέρνει… παρά­λυση και κοστί­ζει, ανθρώ­πι­νες ζωές’. Προ­χω­ρή­σαμε άμεσα.


Στις 25 Νοεμ­βρίου, που έπεσε η γέφυρα, ικα­νο­ποι­η­θή­καμε που κατα­φέ­ραμε να σώσουμε ανθρώ­πι­νες ζωές. Αμέσως μετά ξεκί­νησε το μεγάλο στοί­χημα, όπου προ­βλέ­φθηκε το περί­φημο άρθρο 26 όταν μια περιοχή μπορεί να κηρυ­χθεί σε κατά­σταση έκτα­κτης ανάγκης, επειδή είναι ‘επα­πει­λού­μενη κινδύνου’ δίνο­ντας τη δυνα­τό­τητα στους αυτο­διοι­κη­τι­κούς μας, να μπορούν να προ­χω­ρούν με ευέ­λι­κτες δια­δι­κα­σίες χωρίς γρα­φειο­κρα­τία. Αυτό, έδωσε και το έναυσμα της λογικής ότι έπρεπε να αλλά­ξουμε τα πάντα σε ό,τι αφορά την Πολι­τική Προ­στα­σία. Η χώρα, ήταν απρο­ε­τοί­μα­στη απέ­να­ντι σε κάθε κίνδυνο και το είδαμε αυτό σε πολλές περι­πτώ­σεις, όπως στο Μάτι, στην Ηλεία κ.λπ. Η ευθύνη ήταν τερά­στια αλλά ανα­τρέ­ψαμε τα πάντα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε τα 64 συντο­νι­στικά κέντρα, μια δομή κάθετη σε όλη τη χώρα που την ώρα του κιν­δύ­νου θα μπορούν να συντο­νί­σουν τις δυνά­μεις τους για να σωθούν ανθρώ­πι­νες ζωές. Όσο για εμάς στην Πολι­τική Προ­στα­σία, να θυμάστε ότι η οργά­νωση της χώρας μας, δεν αφορά ιδε­ο­λο­γικό ή κυβερ­νη­τικό στοί­χημα. Η ανάγκη να οχυ­ρώ­σουμε την χώρα είναι ένα βαθιά πατριω­τικό στοί­χημα που χρειά­ζε­ται συνερ­γα­σία και συνεν­νό­ηση…»
Ο Γιώργος Χατζη­μάρ­κος
Ικα­νο­ποι­η­μέ­νος και δικαιω­μέ­νος εμφα­νί­σθηκε στην τοπο­θέ­τησή του, ο περι­φε­ρειάρ­χης κ. Γ.Χατζη­μάρ­κος επι­κα­λού­με­νος την νύχτα της 12ης Νοεμ­βρίου 2019 όταν ανα­γκά­στηκε να κλείσει την γέφυρα Μάκκαρη: «Σε αυτή τη χώρα είχαν επι­κρα­τή­σει δύο στοι­χεία: η δαι­νο­μο­νο­ποί­ηση της ευθύνης και η αγιο­ποί­ηση του πολι­τι­κού κόστους κάτι που στοί­χισε σε όλους. Ήμουν από εκεί­νους που είπαν ‘αναλαμβάνω’ την ευθύνη. Κάποιος, μου είπε ότι 7000 γέφυρες είναι επι­κίν­δυ­νες στην χώρα. Εμείς όμως, δεν εκπρο­σω­πούμε αυτή την Ελλάδα. Είχαμε μια μακρά συζή­τηση με τον Ν.Χαρ­δα­λιά η οποία καθό­ρισε ζητή­ματα σοβαρά. Η απόφαση, είχε πολι­τικό κόστος με το κλεί­σιμο της κυκλο­φο­ρίας. Μία κακο­και­ρία χτύπησε το νησί με μεγάλες ζημιές και τα ξημε­ρώ­ματα της 25ης Νοεμ­βρίου, η γέφυρα κατέρ­ρευσε. Ήταν μια βαριά βλάβη, αλλά του­λά­χι­στον σώσαμε ανθρώ­πι­νες ζωές. Σήμερα, γιορ­τά­ζουμε αυτές τις ζωές, που ΔΕΝ χάθηκαν» είπε μεταξύ άλλων, ευχα­ρι­στώ­ντας όλους όσους συνε­τέ­λε­σαν στο απο­τέ­λε­σμα, συνερ­γά­τες, μηχα­νι­κούς, υπη­ρε­σια­κούς, τους φορείς κ.λπ.
Ο περι­φε­ρειάρ­χης, έκανε μνεία στην γρήγορη ολο­κλή­ρωση ενός οδικού έργου που με τα δεδο­μένα του ελλη­νι­κού δημο­σίου ήταν χρόνος – ρεκόρ ενώ μετέ­φερε τους χαι­ρε­τι­σμούς του κ. Αθα­νά­σιου Μαρ­τί­νου (διοι­κητή του Αγίου Όρους που πλήρωσε την υδραυ­λική μελέτη του έργου) ο οποίος δεν μπόρεσε να παρα­στεί στα εγκαί­νια.
«Αυτό σήμερα, είναι το απο­τέ­λε­σμα σκληρής δου­λειάς μιας πολύ μεγάλης ομάδας ανθρώ­πων που συνερ­γά­στη­καν για να το φέρουν εις πέρας…» κατέ­ληξε.

Ο Αντώνης Καμπου­ρά­κης

Στην ομιλία του, ο δήμαρ­χος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπου­ρά­κης επι­σή­μανε τα εξής:

«Σήμερα, είναι μια πολύ ξεχω­ρι­στή μέρα, για το νησί μας.

Εδώ που στε­κό­μα­στε, τον Νοέμ­βριο του 2019, δεν υπήρχαν παρά μόνο σωροί ερει­πίων, και κάναμε το σταυρό μας, που χάρη στην ετοι­μό­τητα και τα ανα­κλα­στικά, των υπη­ρε­σιών της ΠΝΑι, και του ίδιου του Περι­φε­ρειάρχη Γ.Χατζη­μάρ­κου, ελήφθη, λίγες μέρες πριν την κατάρ­ρευση, η γενναία απόφαση, να δια­κο­πεί η κυκλο­φο­ρία. Και έτσι, δεν θρη­νή­σαμε θύματα, εξαι­τίας του ‘Γηρυόνη’, που μας χτύπησε ανε­λέ­ητα. Το γεγονός ότι, μόλις 18 μήνες μετά, δίνουμε στην κυκλο­φο­ρία, για τους πολίτες της μισής Ρόδου, τη νέα γέφυρα Μάκκαρη, έχει τερά­στια, πρα­κτική, αλλά και συμ­βο­λική σημασία:

Η πρα­κτική σημασία του έργου, είναι αυτο­νό­ητη: Θερα­πεύ­ε­ται η πληγή, που άνοιξε η φυσική κατα­στροφή, και επα­νέρ­χε­ται με ασφά­λεια η κανο­νι­κό­τητα, στο οδικό δίκτυο της Ρόδου, που ήταν κομμένο στα δύο. Μόλις μέσα, σε 18 μήνες! Δεν μπαίνω, στον πει­ρα­σμό της σύγκρι­σης με άλλες πρα­κτι­κές, και άλλες εποχές. Που φύτρωνε, χορτάρι επάνω στα συντρίμ­μια.

Η σύγκριση που αξίζει να κάνουμε, δεν είναι με το παρελ­θόν. Που περ­νού­σαν τετρα­ε­τίες και πεντα­ε­τίες αδρά­νειας.

Αλλά, με τις ανάγκες, και τις ταχύ­τη­τες του μέλ­λο­ντος. Για αυτό, είναι μια πραγ­μα­τικά μεγάλη επι­τυ­χία, για τη Ρόδο μας.

Για να πετύ­χουμε, αυτό τον σύγ­χρονο άθλο, που δεν έχει ιστο­ρικό προη­γού­μενο στον τόπο μας, χρειά­στηκε να στηθεί πρώτα, μια πραγ­μα­τική γέφυρα συνερ­γα­σίας: ανάμεσα στην Αθήνα και τη Ρόδο. Δημιουρ­γή­σαμε, χωρίς υπερ­βολή, ένα νέο παρά­δειγμα Κεντρι­κής, Περι­φε­ρεια­κής και Τοπικής Δια­κυ­βέρ­νη­σης: Που μεταξύ τους, συλ­λει­τουρ­γούν για να δώσουν λύσεις. Που συνερ­γά­ζο­νται συμπλη­ρω­μα­τικά, για να γίνουν έργα. Χωρίς χαμένο, ούτε μισό ευρώ. Χωρίς χαμένο, ούτε μισό λεπτό. Με τη γέφυρα συνερ­γα­σίας, που στήθηκε όλο το προη­γού­μενο διά­στημα, προ­κει­μέ­νου να εγκαι­νιά­ζουμε σήμερα, σε χρόνο–ρεκόρ, τη γέφυρα Μάκκαρη, απο­δει­κνύ­ουμε στην πράξη, μια νέα νοο­τρο­πία. Ένα νέο πολι­τικό ήθος, Μια νέα πολι­τική αντί­ληψη. Αυτό που μετράει πρώτα, είναι το όφελος του Πολίτη, του Δημότη, του Νησιώτη, του Ακρίτα.

Αυτό επι­βε­βαιώ­νουμε σήμερα, και θέλω πραγ­μα­τικά, μέσα από την καρδιά μου, να εκφράσω τις θερμές ευχα­ρι­στίες μου, ερμη­νεύ­ο­ντας και τα αισθή­ματα των συμπο­λι­τών μου, τόσο προς τον πρω­θυ­πουργό Κ.Μητσο­τάκη, και την κυβέρ­νηση, όσο και προς την ΠΝΑι, και τον Περι­φε­ρειάρχη μας Γ.Χατζη­μάρκο, για τη συνερ­γα­σία, και την υπο­δειγ­μα­τική δια­χεί­ριση, της απο­κα­τά­στα­σης των συνε­πειών, της φυσικής κατα­στρο­φής, που έπληξε το νησί μας, τον Νοέμ­βριο του 2019. Η προ­στι­θέ­μενη αξία της συνερ­γα­σίας, είναι δεδο­μένη. Σε ένα και­νούρ­γιο, απρό­βλε­πτο κόσμο, γεμάτο από αβε­βαιό­τη­τες και προ­κλή­σεις, το να ακο­λου­θείς την πεπα­τη­μένη, του “έτσι τα βρήκαμε, έτσι τ’ αφή­νουμε”, δεν σε πάει μακριά. Χρειά­ζο­νται άλλες ταχύ­τη­τες, περισ­σό­τερη γνώση, ειλι­κρι­νές ενδια­φέ­ρον, και πάνω από όλα, η συνερ­γα­σία, όλων των ενδια­φε­ρο­μέ­νων μερών. Σωστή απά­ντηση στους καιρούς μας, είναι μόνο η αντί­ληψη του «Μαζί». Στην ίδια γραμμή. Με το βλέμμα στην ίδια κατεύ­θυνση. Αυτή είναι, η σταθερή γέφυρα της συνερ­γα­σίας, για να δίνουμε λύσεις. Όπως κάνουμε, και στην κρίση της παν­δη­μίας. Και όπως σίγουρα οφεί­λουμε να κάνουμε, για να επου­λώ­σουμε και τις πολλές πληγές, που αφήνει πίσω της, η παν­δη­μία. Είμαι βέβαιος, πως θα το κατα­φέ­ρουμε, και αυτό. Έχουμε, καλό καπε­τά­νιο στη «γέφυρα», έχουμε καλό πλήρωμα στην κυβέρ­νηση, και στην Περι­φέ­ρεια. Και όλοι εμείς εδώ, οι νησιώ­τες, ξέρουμε να τα βγά­ζουμε πέρα, με τις φουρ­τού­νες. Ενώ­νο­ντας δυνά­μεις, πετυ­χαί­νουμε απο­τε­λέ­σματα. Ξεπερ­νάμε, άμεσα και απο­τε­λε­σμα­τικά τις αντι­ξο­ό­τη­τες, της δύσκο­λης συγκυ­ρίας. Χτί­ζουμε, όλοι μαζί, τη σταθερή και ασφαλή γέφυρα, της συνερ­γα­σίας και της εμπι­στο­σύ­νης, που θα μας πάει, στο βιώσιμο αύριο, της Ρόδου».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.