Για την «επόμενη ημέρα», τον πρώτο λόγο έχουν οι παράγοντες της αγοράς, που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της ανάκαμψης της οικονομίας.Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, μιλά σήμερα στη «δ» για τις τεράστιες προκλήσεις της μετά κορωνοϊόν εποχής, δηλώνει ότι κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις, καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, αναφέρεται στο μεγάλο στοίχημα της τουριστικής περιόδου, υπογραμμίζει ότι κυρίαρχη προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας και στέλνει μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας τονίζοντας ότι «οφείλουμε να σκεφτόμαστε θετικά, να παραμείνουμε δυνατοί και ενωμένοι. Οι Δωδεκανήσιοι ξέρουμε και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στα δύσκολα…»

Κύριε Πάππου, το βλέμμα πλέον όλων είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα, στην μετά κορωνοϊόν εποχή, με την αγωνία για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της αγοράς να είναι διάχυτη. Πόσο κοντά είμαστε στην επιστροφή της κανονικότητας;
Κυρία Φώτη, η «επόμενη ημέρα» είναι ήδη εδώ. Το άνοιγμα των καταστημάτων που προηγήθηκε στις 4 Μαΐου και αυτά που θα ακολουθήσουν αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται την 1η Ιουνίου, οπότε και θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, συνθέτουν την νέα πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε.
• Δεν μιλάτε για κανονικότητα, μιλάτε για νέα πραγματικότητα.
Ασφαλώς, αν με την επιστροφή στην κανονικότητα εννοείτε την επιστροφή στην προτέρα κατάσταση επιτρέψτε μου να σας πω, ότι αυτό δεν είναι εφικτό.
Το lockdown δημιούργησε νέα δεδομένα, άλλαξε την εικόνα της αγοράς όπως την ξέραμε και θα πρέπει να σας πω ότι η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου αφορά ακριβώς αυτό, τα νέα δεδομένα της επόμενης ημέρας, που θα έλεγα ότι ουσιαστικά πρόκειται για διαδρομή σε ανεξερεύνητα μονοπάτια. Όσο αναγκαία ήταν η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού άλλο τόσο αναγκαία είναι η λήψη μέτρων για την ταχύτερη προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα, στην ομαλοποίηση της αγοράς. Κι εδώ, πέρα από τα σημαντικά μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, και που ευελπιστώ ότι στα επόμενα που θα θεσπίσει θα περιλαμβάνεται το σύνολο των προτάσεων του Επιμελητηρίου μας, θα πρέπει να συνδράμει και το Τραπεζικό Σύστημα, διότι είναι απαραίτητο με το καθολικό άνοιγμα της αγοράς να υπάρχει ρευστότητα. Από αυτά τα μέτρα, δεν πρέπει να εξαιρεθεί κανείς. Από την πρώτη στιγμή, ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, αφουγκραζόμενοι την αγωνία των μελών μας, αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα των οριζόντιων παρεμβάσεων χωρίς περιορισμούς προκειμένου να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι.


• Μιας και αναφερθήκατε στις προτάσεις του Επιμελητήριου Δωδεκανήσου, τις οποίες καταθέσατε προσφάτως, μέσα από μια δέσμη μέτρων που προτείνετε, δίνετε έμφαση στη νησιωτικότητα και στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών.
Η διεκδίκηση της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εντάσσεται αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρχών της νησιωτικότητας, ακριβώς γι αυτό θεσπίστηκαν, για να αντισταθμιστεί το ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις περιοχές αυτές. Σήμερα, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, για να καταφέρει να ανακάμψει η οικονομία μας. Η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας στη διάρκεια του lockdown είναι το Νότιο Αιγαίο. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι θα απαιτηθεί μεγάλη ώθηση σε όλα τα επίπεδα, για να καταφέρουν να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα του εμπορίου, από την πιο μικρή μέχρι και την πιο μεγάλη και από το ένα άκρο της Δωδεκανήσου ως το άλλο. Η επαναφορά, λοιπόν, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι αναγκαίο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας. Κι αυτό αποτελεί πάγια θέση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Δεν σας κρύβω ότι χαίρομαι που το θέμα επανήλθε δυναμικά στο τραπέζι των διεκδικήσεων και από τους τοπικούς παράγοντες και από τους βουλευτές μας και από εκπροσώπους των κομμάτων, ενισχύοντας την πάγια θέση μας. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, όπως θα γνωρίζετε κυρία Φώτη, όλα αυτά τα χρόνια κρατά ψηλά την σημαία της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, με συνεχείς παρεμβάσεις και με καταθέσεις προτάσεων. Δίνουμε έναν αγώνα όλο αυτό το διάστημα που αφαιρέθηκε αυτό το δικαιωματικό κεκτημένο των νησιωτών και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα αποσυρθούμε από τον αγώνα αυτόν με όπλα κατεβασμένα. Ως νησιώτες αλλά και ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας δεν θα σταματήσουμε να ζητούμε την επαναφορά τους. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε μηδενικό φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις μονίμων κατοίκων που δραστηριοποιούνται σε μικρά νησιά όπως Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Ψέριμο, Αρκιοί, Μαράθι και Τέλενδο για προϊόντα και υπηρεσίες και επιπλέον μηδενικό κόστος για τη μεταφορά εμπορευμάτων -μέσω επιδοτούμενων συνδέσεων, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών- στα συγκεκριμένα μικρά νησιά.
• Δεν σας κρύβω πάντως, ότι η αίσθηση που επικρατεί ως προς την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών, είναι πως πρόκειται για χαμένο αγώνα.
Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες. Χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν δίνονται. Οι χαμηλοί συντελεστές είχαν άμεση επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της τοπικής μας οικονομίας και δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο αυτό που δικαιούμαστε και που αδίκως μας αφαιρέθηκε.
• Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι αυτό της τουριστικής σεζόν, υπό συνθήκες πάντως που κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει επί του παρόντος.
Όπως σας ανέφερα και πριν, ουσιαστικά πρόκειται για διαδρομή σε ανεξερεύνητα μονοπάτια, σε όλα τα επίπεδα. Καθίσταται όμως κάτι παραπάνω από αναγκαίο, να στηρίξουμε το τουριστικό μας προϊόν αν θέλουμε να μιλάμε για τόνωση της τοπικής -και όχι μόνο- οικονομίας.
Ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στην δέσμη μέτρων που υποβάλαμε, προτείνουμε την μείωση κατά 50% του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο όπως μεταφορές, διαμονή, εστίαση, κ.ά, την αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης για το 2020 παραλλήλως με μια στοχευμένη καμπάνια προβολής αξιοποιώντας και το επίτευγμα της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πρόσφατη αναφορά του υφυπουργού Τουρισμού της Γερμανίας, Τόμας Μπάραϊς στα ελληνικά νησιά, ο οποίος άφησε το ενδεχόμενο να μπορούν οι συμπατριώτες του να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι, όπως και η δήλωση του υπεύθυνου Επικοινωνίας της TUI Νότιας Ευρώπης κ. Ευάγγελου Γεωργίου στην εφημερίδα σας, ότι κρατήσεις που είχαν γίνει, πριν τον Covid19, για Ιούλιο και Αύγουστο παραμένουν ενεργές στο σύστημα της TUI, είναι ενθαρρυντικό δείγμα.
Όμως στην παρούσα φάση, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Απαιτείται προσπάθεια, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και κυρίως σύμπνοια και συνεργασίες για να φέρουμε εις πέρας ένα δύσκολο έργο, όπως αυτό της αντιμετώπισης των οικονομικών αλλά και των κοινωνικών δεδομένων που επέφερε ο κορωνοϊός. Η τουριστική σεζόν, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να επεκταθεί έως το τέλος του 2020 σε προορισμούς, όπως η Ρόδος και γενικότερα τα Δωδεκάνησα, όπου οι κλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν. Απαιτούνται ωστόσο άμεσες διερευνητικές επαφές τόσο με επιχειρηματίες του κλάδου όσο και με αεροπορικές εταιρείες για πραγματοποίηση πτήσεων με κρατική στήριξη, υπό την απαραίτητη θωράκιση των πυλών εισόδου – εξόδου και υγειονομικού ελέγχου των επισκεπτών.


• Κύριε πρόεδρε, ακόμα και μια σεζόν των τριών ή τεσσάρων μηνών σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, είναι δυνατόν να «αναχαιτίσει» τον «οικονομικό Αρμαγεδδώνα» του επερχόμενου χειμώνα;
Πρέπει να δούμε το πρόβλημα, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Σαφώς και η κρίση αυτή θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο η ένταση και η διάρκεια της οικονομικής κρίσης, για τις επί μέρους εθνικές οικονομίες, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας και ειδικότερα στην περιοχή μας, προφανώς και έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα γι αυτό και προετοιμαζόμαστε, να «αναχαιτίσουμε» όπως λέτε, στο μέτρο του δυνατού, τις επιπτώσεις αυτής της υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που επέφερε ο κορωνοϊός. Κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος για τέτοιου μεγέθους ανακατατάξεις όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση, διεθνών διαστάσεων, με άγνωστη πορεία εξέλιξης, με σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές παραμέτρους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, που αλλάζει τις συμπεριφορές και τις ανάγκες.
Την παραγωγή και την κατανάλωση. Σε αυτές τις περιόδους της μεγάλης αβεβαιότητας, μόνο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταση του συνόλου της κοινωνίας, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και να προωθήσει μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία με την κατάλληλη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.
Ως φορέας της επιχειρηματικότητας της Δωδεκανήσου θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε στοχευμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που προκύπτουν και θέλω να διαβεβαιώσω τα μέλη μας ότι βρισκόμαστε δίπλα τους προκειμένου να διασφαλίσουμε την διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και την εξισορρόπηση των μειονεξιών σε σχέση με τις επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας. Η στήριξη των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αποτελεί για εμάς την κυρίαρχη προτεραιότητα. Στόχος μας είναι να μην κλείσει καμιά επιχείρηση της Δωδεκανήσου και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε θετικά, να παραμείνουμε δυνατοί και ενωμένοι. Ούτως ή άλλως οι καταιγίδες και οι φουρτούνες -και οι πανδημίες εν προκειμένω- δεν διαρκούν για πάντα. Και οι Δωδεκανήσιοι ξέρουμε και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στα δύσκολα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ