Ρεπορτάζ

Στα «σκαριά» ο «τουρισμός εμπειρίας» – Nέα πρωτοβουλία της ΣETKE

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στον ελληνικό τουρισμό, με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, προκειμένου να εμπλουτιστεί το παρεχόμενο προϊόν στους επισκέπτες της χώρας.

Ο «Τουρισμός Εμπειρίας» από την ερχόμενη τουριστική περίοδο θα είναι μία από τις επιλογές που θα έχει ο επισκέπτης στα Δωδεκάνησα διαφοροποιώντας το παρεχόμενο προϊόν από τον μαζικό τουρισμό, δίνοντας επιπλέον επιλογές στους επισκέπτες.
Ηδη με την έναρξη της νέας χρονιάς, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ κ. Παναγιώτης Τοκούζης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε τα ενοικιαζόμενα καταλύματα σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις να προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επιλέγουν δραστηριότητες που θα τους φέρουν κοντά στη φύση, συνδυάζοντας την άθληση με την απόδραση σε ένα από τα πολλά εκπληκτικά τοπία της χώρας. Ειδικότερα, στα Δωδεκάνησα, ο Τουρισμός Εμπειρίας, δεν θα περιλαμβάνει μόνο αθλητικές δραστηριότητες αλλά και συμμετοχή σε τοπικά ήθη και έθιμα, για να γνωρίσουν οι επισκέπτες την κουλτούρα του τόπου. Σκοπός είναι, οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν οι επισκέπτες να αποτυπωθούν στο μυαλό και στην καρδιά τους ώστε να επισκεφτούν τον προορισμό ξανά!
Πλέον, ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων φιλοξενίας ολοένα αυξάνεται και για τον λόγο αυτό ένα τουριστικό κατάλυμα θα πρέπει να μπορεί να εδραιωθεί στην αντίληψη του επισκέπτη, με έναν συγκεκριμένο εξειδικευμένο τρόπο, έτσι ώστε να διαφοροποιήσει το προϊόν του.
Στόχος της Ομοσπονδίας, είναι οι επιχειρηματίες του κλάδου να αντιληφθούν θετικά και να διαμορφώσουν σταδιακά την εξειδίκευση στην παροχή των πρόσθετων υπηρεσιών που προσφέρουν οι ίδιοι και η τοπική κοινωνία, μέσα από τον τουρισμό εμπειρίας π.χ. ψάρεμα, αναρρίχηση, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα, μαγειρική κ.ά.
Αυτή η μοναδική υπηρεσία που προβάλλει και προσφέρει κάθε μικρή επιχείρηση, συνιστά την πρόταση για μια διαφορετική τουριστική εμπειρία που οφείλει να δώσει στον επισκέπτη και ήδη η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της συστηματοποίησης και πρότασης πιστοποίησης ανάλογων υπηρεσιών.
Ο σύγχρονος τουρίστας προσδοκά να ζήσει στον τουριστικό προορισμό διάφορες εμπειρίες, συχνά συμμετέχοντας ενεργά στα καθημερινά του δρώμενα, λαμβάνοντας μέρος σε τοπικές δραστηριότητες, αλλά και βιώνοντας συναισθήματα και ιστορίες για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του προορισμού.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. έχει σκοπό να συγκροτήσει έναν φορέα πιστοποίησης, ο οποίος θα αναλάβει το έργο του εκσυγχρονισμού και θα πιστοποιεί τα καταλύματα σε εξειδικευμένες μορφές «τουρισμού εμπειρίας».
Με δεδομένο μάλιστα ότι στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εδρεύει η πλειοψηφία των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων ολόκληρης της χώρας, εκτιμάται ότι ο «Τουρισμός Εμπειρίας» μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλαπλά επίπεδα.
Το μοντέλο του ”Τουρισμού Εμπειρίας” θα υλοποιηθεί μέσω της πιστοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων ώστε να εξειδικευτούν στην παροχή εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων (π.χ. περιπατητικός τουρισμός, αναρριχητικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός καταδύσεων κ.α.) στους επισκέπτες τους. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο ”τουρισμός εμπειρίας” συνίσταται από κάποιες εναλλακτικές δραστηριότητες οι οποίες δεν είναι δυνατό να παρασχεθούν από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος προς τον επισκέπτη, εντός του χώρου του καταλύματός του όπως είναι ο γαστρονομικός τουρισμός.
Μετά την επιτυχημένη συνεργασία της ΣΕΤΚΕ με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για το «Καλάθι Πρωινού» το οποίο βρήκε μεγάλη απήχηση στην περιοχή μας, εκτιμάται ότι και σε αυτή την προοπτική, η συνεργασία με την Περιφέρεια θα είναι καταλυτική.
Η δημιουργία και η συντήρηση υποδομών, που εντάσσονται στον “Τουρισμό Εμπειρίας”, όπως είναι κυρίως τα μονοπάτια για τον περιπατητικό τουρισμό και οι πίστες αναρρίχησης υπάγεται στην αρμοδιότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό η ΣΕΤΚΕ, δια του προέδρου της κ. Παναγιώτη Τοκούζη, ζήτησε την συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως αρμόδιου φορέα, προκειμένου να αναλάβει την πρωτοβουλία έναρξης της διαδικασίας υλοποίησης της πρότασης ”Τουρισμός Εμπειρίας”.
Ηδη η Συνομοσπονδία, έχει συστήσει το Ινστιτούτο Τουριστικής Ανάπτυξης το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως αρωγός στην προσπάθεια της Περιφέρειας για τη διεκπεραίωση του σπουδαίου αυτού έργου, το οποίο προτείνεται να αποτελείται από τα εξής στάδια:
1. Τη διερεύνηση και καταγραφή εκ μέρους μας των ήδη υφισταμένων υποδομών ανά νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους. Μετά το πέρας αυτής της καταγραφής, θα πρέπει να αξιολογηθούν από κοινού τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά κάθε νησιού αλλά και οι υφιστάμενες τουριστικές υποδομές, ώστε να διαπιστωθεί ποιου είδους νέες υποδομές μπορούν να δημιουργηθούν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νησιού.
2.Τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας πλήρως ενημερωμένης όπου ο εν δυνάμει επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που παρέχει ο κάθε τουριστικός προορισμός π.χ. χάρτες, τρόποι μετακίνησης και σχετικά με τις αντίστοιχες υποδομές. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι επίσης ενημερωμένη αναφορικά με τα πιστοποιημένα τουριστικά καταλύματα αλλά και τα τουριστικά γραφεία που θα παρέχουν εξειδικευμένα τουριστικά πακέτα, τρόπους μετακίνησης.
Η πρωτοβουλία του ”Τουρισμού Εμπειρίας”, σύμφωνα με την ΣΕΤΚΕ είναι σπουδαίας σημασίας για τους εξής λόγους: ενίσχυση ανταγωνιστικότητας μικρών τουριστικών καταλυμάτων μέσω της προσέλκυσης νέων πελατών και της αύξησης των εσόδων τους, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς ο ”Τουρισμός Εμπειρίας” απευθύνεται σε επισκέπτες με εναλλακτικά ενδιαφέροντα τα οποία ικανοποιούνται κυρίως εκτός τουριστικής σεζόν (π.χ. αναρρίχηση, περίπατος), συνολική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, και τέλος ανάδειξη του έργου και της προσφοράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα θα είναι μακροπρόθεσμα και πολυδιάστατα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου