Πολιτιστικά

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε στη Ρόδο τον Ψαραντώνη.

Καλωσορίζουμε σήμερα στο νησί μας ένα καλό φίλο της Ρόδου, τον Ψαραντώνη. Ένα σπουδαίο καλλιτέχνη, που η πορεία του είναι μέρος της ιστορίας της παγκόσμιας μουσικής, αλλά και της παράδοσης της Κρήτης.

Οι μουσικές επιλογές του Ψαραντώνη, είναι προσαρμοσμένες στον δικό του αξιακό κώδικα, στις καταβολές του, στα βιώματα του, στις αναμνήσεις, στα διδάγματα από μια ιδιαίτερα προικισμένη ράτσα ανθρώπων των Ανωγείων. Της οικογένειας των μεγάλων της κρητικής μουσικής. Του Νίκου Ξυλούρη (Ψαρονίκου), του Αντώνη Ξυλούρη (Ψαραντώνη), του Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη) αλλά και των νεότερων της γενιάς αυτής. Των παιδιών του Ψαραντώνη (του Ψαρογιώργη, της Νίκης, του Μπάμπη).

Η μουσική της Κρήτης μέσα από την φωνή του Νίκου, γίνεται φωνή του λαού και δύναμη αντίστασης. Η δεξιοτεχνία του Γιάννη στο λάουτο και στην λύρα ακολουθεί την πορεία της οικογένειας. Ο Ψαραντώνης αυτοσχεδιαστικός, απρόοπτος, ανανεωτής, αυθεντικός, αρχέγονος μέσα από την μουσική και τον λόγο του δίδει νόημα στα πιο ευγενή ανθρώπινα συναισθήματα. Κάθε στίχος του, μια εικόνα, μια διδαχή, μια προτροπή για την αγάπη, την φιλία, την ανδρεία, την λησμονιά, τον πόνο, τον θάνατο, την ζωή. Ο θαυμασμός και ο σεβασμός από όλους εμάς στην μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων είναι ακατάλυτος και διαχρονικός.

Ο Δήμαρχος Ρόδου

Φώτης Χατζηδιάκος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου