Ειδήσεις

«Ένα ηχηρό μήνυμα από την Κω σε Αθήνα και Βρυξέλλες»

-Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν 20 μέρες καιρό για ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υπερασπιστούν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

-Για 50 εκ. ευρώ, που είναι το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κόστος, θα μας βγάλουν έξω από το ευρώ αν νομοθετήσουμε τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά;

-Όσοι στην Ευρώπη θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τότε να καταργήσουν και το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην Κορσική για την Γαλλία, στις Κανάριες Νήσους για την Ισπανία αλλά και για νησιά στη Γερμανία την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

-Εφόσον μας τιμωρούν με αυτό τον τρόπο, καιρός είναι να μοιραστεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη το κόστος της διαχείρισης του μεταναστευτικού, να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hot spot.

Και να κλείσει το hot spot την άλλη μέρα το πρωί.

-Ποιος στις Βρυξέλλες μπορεί να μας πει μεγάλες πόλεις, όπως η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Βαρσοβία πόσους φιλοξενούν;

Ούτε έναν. Και τιμωρούν εμάς με αυτό τον τρόπο;

Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να ακούσουν τη φωνή των νησιών, τη φωνή της Κω.

Γιατί είμαστε πολύ κοντά σε ένα μεγάλο και ηχηρό “Ως Εδώ.”

Και αυτό είναι ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες.

Ένα ηχηρό μήνυμα από την Κω σε Αθήνα και Βρυξέλλες αποτέλεσε η ομιλία του Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Ο Δήμαρχος Κω αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που έκανε από την αρχή του χρόνου προς τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και προς τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η ομιλία του δεν γίνεται με αποδέκτες τους πολίτες της Κω αλλά αποτελεί ένα μήνυμα σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Επανέλαβε την έκκληση του για εθνική συνεννόηση και τόνισε ότι “όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν την κοινή ευθύνη και να νομοθετήσουν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μικρό, είναι 50 εκ. ευρώ, είναι το ακριβές ποσό που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Για 50 εκ. ευρώ για τα οποία υπάρχουν και μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα, θα μας έβγαζαν έξω από το ευρώ αν νομοθετούσαμε τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά;

Η εποχή των μεγάλων ηγετών στην Ελλάδα έχει παρέλθει, αλλά ακόμα και αν δεν έχουμε μεγάλους ηγέτες, μπορούν αυτοί που έχουμε να στείλουν ένα μήνυμα αξιοπρέπειας, να υπερασπιστούν το δίκιο, να υπερασπιστούν το δικαίωμα των πολιτών των νησιών να έχουν ελπίδα και προοπτική.

Αυτό περιμένουμε να δούμε τόσο εγώ όσο και οι πολίτες των νησιών τις επόμενες 20 μέρες.”

Ο κ. Κυρίτσης επισήμανε ότι “αυτό είναι ένα μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα και όλα τα κόμματα που οφείλουν να το λάβουν υπόψιν τους αν δεν θέλουν να κυριαρχήσει το αίσθημα της ματαιότητας και της απαξίωσης στους πολίτες.

Ένα αίσθημα που εκφράζεται με αποχή και απόρριψη, με τους πολίτες να θεωρούν ότι η Βουλή είναι διακοσμητική και η κυβέρνηση που εκλέγουν απλά εκτελεί εντολές.

Γιατί αυτή η αίσθηση είναι το πιο επικίνδυνο και εύφλεκτο υλικό που υπάρχει.

Απειλεί τη δημοκρατία, την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα, την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.”

Ο Δήμαρχος Κω έστειλε όμως σαφές μήνυμα και στις Βρυξέλλες λέγοντας:

“Ήρθε η ώρα να ακουστεί και ένα μήνυμα προς τις Βρυξέλλες. Το μήνυμα των πολιτών της Κω.

Όσοι στην Ευρώπη έχουν εμμονές και θεωρούν ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί στρέβλωση, προφανώς αδιαφορούν για κόστος, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, στην οικονομία των νησιωτικών περιοχών.

Όσοι στην Ευρώπη θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τότε να καταργήσουν και το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην Κορσική για την Γαλλία, στις Κανάριες Νήσους για την Ισπανία αλλά και για νησιά στη Γερμανία την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

Γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει η Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης και της Περιφερειακής Συνοχής και Ανάπτυξης.

Λυπάμαι που τα λέω εγώ αυτά, που πίστεψα και πιστεύω στην Ευρωπαϊκή Ιδέα.

Ο προβληματισμός μου όμως έχει ενταθεί.

Αν κάποιοι δεν αναγνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που υφίσταται η Κως από το μεταναστευτικό και τους σεισμούς, σε τι μπορεί να ελπίζουμε;

Εφόσον μας τιμωρούν με αυτό τον τρόπο, καιρός είναι να μοιραστεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη το κόστος της διαχείρισης του μεταναστευτικού, να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hot spot.

Και να κλείσει το hot spot την άλλη μέρα το πρωί.

Δεν είμαστε νησί – αποθήκη ούτε νησί – χώρος εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών.

Η Κως έχει φτάσει να φιλοξενεί παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες που αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της.

Στη Λέσβο το 30% του πληθυσμού είναι πλέον παράνομοι μετανάστες.

Ποιος στις Βρυξέλλες μπορεί να μας πει μεγάλες πόλεις, όπως η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Βαρσοβία πόσους φιλοξενούν;

Ούτε έναν.

Και τιμωρούν εμάς με αυτό τον τρόπο;

Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να ακούσουν τη φωνή των νησιών, τη φωνή της Κω.

Γιατί είμαστε πολύ κοντά σε ένα μεγάλο και ηχηρό “Ως Εδώ.”

Ο Δήμαρχος Κω ζήτησε την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την εξαίρεση της Κω από την εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης ενώ πρότεινε στους φορείς και στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διεξαγωγή γενικής απεργίας στο νησί στις 19 Δεκεμβρίου κατά την ημέρα ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Γραφείο Τύπου Δήμου Κ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου