Ειδήσεις

FT: Ο φόβος για τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί το χρηματιστήριο σε κάθετη πτώση

Στο φόβο για την πιθανότητα ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αποδίδουν οι Financial Times την ραγδαία πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά πάνω από 10 μονάδες.

Όπως αναφέρεται στο blog της οικονομικής εφημερίδας, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς επίσπευσε την προεδρική εκλογή, αν η βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η προοπτική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, ανέβασε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κατά 7.5%.

«Η Ελλάδα, για τις επόμενες έξι εβδομάδες, μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές από ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας το 2014», αναφέρει ο Charles Robertson, οικονομολόγος της Renaissance Capital. «Μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να επιλέξει ανάμεσα σε μια δημοσιονομική ένωση (μέσα από τη διαγραφή του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου από τη ζώνη του ευρώ», συμπληρώνει.

Οι Financial Times αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η πιθανότητα εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ «στοιχειώνει» τους επενδυτές, ενώ σύμφωνα με τον κ. Robertson μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανή: «το 2012 πάνω από 50% των Ελλήνων ψήφισε υπέρ κομμάτων που ήταν κατά της λιτότητας, ακόμη και εάν η Ε.Ε. είχε καταστήσει σαφές ότι μία τέτοια επιλογή μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Ευτυχώς για τις διεθνείς αγορές, η Νέα Δημοκρατία (που είναι κόμμα που τάσσεται υπέρ της λιτότητας) ήταν το πρώτο κόμμα και κέρδισε το bonus των 50 εκλογών, που ήταν ικανό να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σήμερα, μετά από δύό χρόνια, το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει, οι φόροι έχουν αυξηθεί, η ανεργία διαμορφώνεται μεταξύ 25% και 27% και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί. Ακόμη και όσοι είναι υπέρ της λιτότητας στην Αθήνα, μπορούν να φανταστούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές»

Πηγή: ft.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου