Με έκδηλο ενδιαφέρον για την έκβασή της αναμένεται σήμερα η εκδίκαση ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, της πολύκροτης υπόθεσης, με κατηγορούμενο για απάτη κατ’ εξακολούθηση, τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και πρώην πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χαράλαμπο Κόκκινο.
O κ. Kόκκινος, όπως έγραψε η «δημοκρατική», κατηγορείται συγκεκριμένα για το ό,τι στο χρονικό διάστημα από 11 Σεπτεμβρίου 2014 έως 15 Σεπτεμβρίου 2015, παρέστησε κατ’ εξακολούθηση ψευδώς στους υπαλλήλους της αναπτυξιακής εταιρείας Ενεργειακή Α.Ε., βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου, ότι είχε πραγματοποιήσει για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ως πρόεδρός της, 30 ταξίδια και υπέβαλε προς είσπραξη τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είτε δεν είχε επιβιβαστεί στις αντίστοιχες πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας, είτε είχε μεν επιβιβαστεί, αλλά είχε υποβάλει τα ίδια δικαιολογητικά, εισπράττοντας την αξία των εισιτηρίων και από την Διδασκαλική Oμοσπονδία Eλλάδος ή και απευθείας από την Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου.
H ζημία που του αποδίδεται ότι προκάλεσε στην εταιρεία ανέρχεται περίπου στις 13.000 ευρώ.
Ο κ. Κόκκινος, που αρνείται τα όσα του αποδίδονται, διατείνεται μεταξύ άλλων, ότι η λήψη των σχετικών αποφάσεων μετακίνησής του από τα αρμόδια όργανα των φορέων τους δεν λαμβάνονταν έγκαιρα, αντιθέτως είτε λαμβάνονταν ταυτόχρονα ή μεταγενέστερα από την πραγματοποίηση της αποστολής και μερικές φορές καθόλου ιδίως στα όργανα που ασκούσε επιρροή ο περιφερειάρχης.
Με δεδομένη την ανυπαρξία υπηρεσιακού προσωπικού για την διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας ο κ. Κόκκινος ισχυρίζεται ότι κατέθετε αρχικά τα παραστατικά της ΔΟΕ, απ’ όπου και εισέπραττε τις δαπάνες για τις μετακινήσεις του άμεσα και ακολούθως στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ.
Μάλιστα σε κάθε μετακίνησή του φρόντιζε να εκδίδονται δελτία τύπου για το πού και για ποιους λόγους έγινε κάθε μετακίνηση μαζί με τις σχετικές εγκρίσεις που ελάμβανε από τα αρμόδια όργανα. Επισημαίνει δε ότι κανένα ποσό δεν κατεβάλλετο από κάποιον φορέα εάν δεν υπήρχε είτε πρότερα, είτε μεταγενέστερα σχετική απόφαση με βάση την οποία είχε λάβει χώρα η μετακίνηση.
Συν τοις άλλοις, εκθέτει μια σειρά πολιτικών και παραταξιακών συγκυριών οι οποίες τον οδήγησαν στη θέση του κατηγορουμένου.
Ειδικότερα, θεωρεί ασύνηθες ένας αντιπεριφερειάρχης να ασκεί παράλληλα τόσα καθήκοντα καθώς βρισκόταν ταυτόχρονα σε τέσσερις θεσμικές θέσεις (αντιπεριφερειάρχης, πρόεδρος Ενεργειακής ΑΕ, Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝ.Π.Ε και Πρόεδρος ΔΟΕ).
Επίσης θεωρεί σύνηθες στα πολιτικά και αυτοδιοικητικά πράγματα να υπάρχουν εσωτερικές έριδες και υπονομεύσεις αλλά καθίσταται ασύνηθες όταν αυτές παίρνουν τη μορφή της «ανθρωποφαγίας».
Τονίζει δε, ότι σε όλες τις μετακινήσεις του οι οποίες έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν φορέα, φρόντιζε με κάθε τρόπο να προωθεί τα συμφέροντα της Περιφέρειας Ν.Α. και της ΔΟΕ, ενώ βασική επιδίωξή του ήταν η έκδοση όσο το δυνατόν φθηνότερων εισιτηρίων παρά τα διογκωμένα ανοίγματα λόγω της συμμετοχής σε αυτές πλειάδας άλλων στελεχών.
Επέστρεψε και κάποια ποσά τα οποία όπως είπε η πλευρά των μηνυτών αποκρύπτει και συγκεκριμένα το ποσό των 848,95 ευρώ το οποίο αφορούσε εκ παραδρομής χρήματα, που είχε λάβει από την Αναπτυξιακή Α.Ε. και από την Π.Ν.Αι., όταν ο ίδιος κατόπιν δικού του ελέγχου διαπίστωσε ότι είχαν σταλεί παραστατικά και στις δύο πλευρές.
Επιχείρησε δε, να επιστρέψει όλα τα χρήματα, που αφορούσαν εισιτήρια αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, διόδια κλπ ύψους 5.005 ευρώ κατά τα τέλη Ιουνίου 2015 όταν και ολοκληρώθηκε η θητεία του στο ΔΣ της Δ.Ο.Ε. και μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης. Εξαιτίας όμως των capital controls σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι το ΔΣ της ΔΟΕ έμεινε χωρίς συγκρότηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 είχαν σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει προεδρείο, ούτε ταμίας και να μην μπορεί να γίνει οικονομική πράξη.
Ως εκ τούτου τελικώς, κατέθεσε το υπόλοιπο χρηματικό ποσό που είχε δεσμευτεί να επιστρέψει, τον Οκτώβριο του 2015.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ