Σε χρονική μετάθεση της έναρξης εφαρμογής του σχεδίου για καθιέρωση υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών πληρωμής με κάρτες (POS) προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Με απόφαση του υπηρεσιακού ΓΓΔΕ, Ι. Μπάκα παρατείνεται έως τις 31/12 2016 η προθεσμία προκειμένου ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ να παραδώσει πόρισμα για την καθιέρωση υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά.
Την αρχική απόφαση είχε υπογράψει η πρώην ΓΓΔΕ κ. Σαββαΐδου στις αρχές Οκτωβρίου και έδινε διορία στην ομάδα εργασίας για παράδοση πορίσματος έως τα τέλη του 2015.
Η ομάδα εργασίας θα διερευνήσει τα εξής:
α) υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet). Με άλλα λόγια όλοι οι εκτελωνισμοί και οι πληρωμές δασμών και φόρων στα τελωνεία θα πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος.
β) την αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του Υπουργείου Οικονομικών. Ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ θα δέχεται πληρωμές φόρων με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.
γ) την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS). Ουσιαστικά θα διερευνηθεί η δυνατότητα υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών χρέωσης καρτών (POS) από όλους τους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτες και τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.
δ) την καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις εφορίες.
ε) την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των Υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών Φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ