ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λ. Δημητραδιού: Για την πλαστική χειρουργική δεν ενδιαφέρονται πλέον μόνον οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες

news room 7 λεπτά ανάγνωση
ΛEYTEPHΣ ΔHMHTPAΔIOY
Για την πλαστική χειρουργική δεν ενδιαφέρονται πλέον μόνον οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες

Λ. ΔΗΜΗΤΡΑΔΙΟΥ

  • Συνέντευξη στην
  • Πέγκυ Ντόκου

«Η πλα­στική χει­ρουρ­γική είναι μια ραγδαία ανα­πτυσ­σό­μενη ειδι­κό­τητα» δηλώνει σε συνέ­ντευξή του στην «δημο­κρα­τική» ο πλα­στι­κός χει­ρουρ­γός, συμπο­λί­της μας κ. Λευ­τέ­ρης Δημη­τρα­διού. Όπως εξηγεί, δεν είναι μια μονο­διά­στατη ειδι­κό­τητα καθώς έχει να κάνει με πολλά κομ­μά­τια όπως το αισθη­τικό που είναι και πιο δια­δε­δο­μένο αλλά και το ‘επιδιορθωτικό’ που αφορά απο­κα­τα­στά­σεις, με χει­ρουρ­γική όγκων και καρ­κί­νων –νεο­πλα­σιών του δέρ­μα­τος και φυσικά, την εγκαυ­μα­τική νόσο.

Ο κ. Δημη­τρα­διού, απο­κα­λύ­πτει ακόμη ότι στην Ρόδο έχουν πέσει όλα τα… ταμπού σχετικά με την επί­σκεψη στον πλα­στικό χει­ρουργό καθώς τον επι­σκέ­πτο­νται όλες οι ηλικίες και όχι μόνον οι γυναί­κες, αλλά και οι άνδρες!

Η συνέ­ντευξη ανα­λυ­τικά:

Κύριε Δημη­τρα­διού, όλοι έχουμε μια εικόνα για την πλα­στική χει­ρουρ­γική που έχει να κάνει κυρίως με το κομμάτι της αισθη­τι­κής. Θα ήθελα να ξεκι­νή­σουμε λοιπόν από αυτό –το οποίο, γνω­ρί­ζει μια άνθηση στην χώρα μας.

Το αντι­κεί­μενο της πλα­στι­κής χει­ρουρ­γι­κής που έχει να κάνει με την αισθη­τική και την εικόνα του ατόμου –δηλαδή, δεν έχει να κάνει με μια πάθηση, είναι οι ιατρι­κές πράξεις που γίνο­νται από τον πλα­στικό χει­ρουργό με σκοπό την βελ­τί­ωση κατά το δοκούν ή κατά πώς μπορεί να γίνει, της εικόνας ενός ανθρώ­που. Βάσει των επι­θυ­μιών του και βάσει της εικόνας την οποία θέλει να δημιουρ­γή­σει. Αυτό, φυσικά, έχει και όρια και μέτρα. Όλα αυτά πρέπει να τηρούν ένα μέτρο ως γνώμονα.

Μου δίνετε την ευκαι­ρία να σας ρωτήσω εάν έρχο­νται κάποιοι άνθρω­ποι και σάς ζητούν υπερ­βο­λικά πράγ­ματα! Εσείς πώς τους αντι­με­τω­πί­ζετε;

Η θέση του γιατρού σε αυτή την περί­πτωση είναι το «μέτρο». Αυτό που θα οδη­γή­σει σε ένα απο­τέ­λε­σμα, το οποίο θα είναι αισθη­τικά και κοι­νω­νικά απο­δε­κτό και θα απο­πνέει μια υγιή εικόνα και μια υγιή εμφά­νιση. Φυσικά υπάρχει απο­τροπή, όταν ζητά κάποιος από τον πλα­στικό χει­ρουργό ‘υπερ­βο­λές’. Οι υπερ­βο­λές, είναι κάτι που δεν ωφελεί κανέναν, ούτε τον ασθενή, ούτε τον γιατρό.

Μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγ­ματα από τον τρόπο που αντι­με­τω­πί­ζει ο κόσμος την πλα­στική χει­ρουρ­γική; Παρά­δειγμα, έρχο­νται σ’ εσάς νεώ­τε­ρες γυναί­κες και σας ζητούν παρεμ­βά­σεις στην εικόνα τους σε σχέση με τις μεγα­λύ­τε­ρες και τι γίνεται με τους άνδρες; Έχουν ξεπε­ρά­σει το ‘ταμπού’ της επί­σκε­ψης στον πλα­στικό χει­ρουργό;

Έχει αλλάξει πάρα πολύ το μοτίβο. Έχει αλλάξει και ο κόσμος που έρχεται. Είναι άνθρω­ποι όλων των ηλικιών, από όλα τα κοι­νω­νικά στρώ­ματα και φυσικά, ναι, έρχο­νται πάρα πολλοί άνδρες. Οι άνδρες είναι μια δυνα­μική αγορά, η οποία διαρκώς εισέρ­χε­ται μέσα σε αυτό τον κόσμο -αν και οι θερα­πείες για τους άνδρες δεν είναι οι ίδιες με αυτές των γυναι­κών. Θα παρο­μοί­αζα αυτή την ιστορία με τις γυναί­κες που κάποτε επειδή άρχισαν να φοράνε παντε­λό­νια έκαναν μια εισβολή στον κόσμο των ανδρών! Κατ’ αντι­στοι­χία, οι άνδρες, σήμερα, κάνουν μια εισβολή στον κόσμο των γυναι­κών, ασχο­λού­με­νοι με την εικόνα τους και με το πώς θα βελ­τιώ­σουν πράγ­ματα πάνω τους. Γενι­κό­τερα, η πλα­στική χει­ρουρ­γική όσον αφορά το αισθη­τικό της κομμάτι, δεν έχει ηλικία. Παράλ­ληλα, υπάρχει ένα ακόμη πολύ μεγάλο κομμάτι, αυτό της πρό­λη­ψης και της αντι­γή­ραν­σης το οποίο καλό είναι, να ξεκι­νάει από μικρό­τε­ρες ηλικίες.

Να μεί­νουμε για λίγο ακόμη στο κομμάτι αυτό. Η επι­στήμη αυτή, σίγουρα εξε­λίσ­σε­ται. Ποια είναι αυτά που σας ζητούν περισ­σό­τερο όταν έρχο­νται για να βελ­τιώ­σουν την εικόνα τους οι άνθρω­ποι;

Δεν εξε­λίσ­σε­ται όμως με τον ρυθμό που θεωρεί ο κόσμος! Συνήθως οι άνθρω­ποι ασχο­λού­νται με πράγ­ματα τα οποία τους προ­βλη­μα­τί­ζουν όσον αφορά αυτό που βλέπουν στην καθη­με­ρι­νό­τητά τους. Πράγ­ματα που τους ενο­χλούν όταν κοι­τά­ζουν τον εαυτό τους στον καθρέ­φτη και θέλουν να τα βελ­τιώ­σουν. Δεν χρη­σι­μο­ποιώ την λέξη ‘αλλάξει’ διότι δεν είναι η σωστή. Η πλα­στική χει­ρουρ­γική ‘βελ­τιώ­νει’ τα πράγ­ματα, δεν τα αλλάζει και δεν είναι σωστό να τα αλλάξει. Βελ­τιώ­νει αυτά που ενο­χλούν. Κυρίως το πρόσωπο έχει το μεγα­λύ­τερο μερίδιο των θερα­πειών -κυρίως αυτών που γίνο­νται στο ιατρείο- αφορά το πρόσωπο. Από εκεί και πέρα υπάρ­χουν οι θερα­πείες που γίνο­νται για το σώμα και σαφέ­στατα τα χει­ρουρ­γεία τα οποία έχουν να κάνουν με το μαστό, με τις ρυτίδες, με τις λιπο­δυ­στρο­φίες κ.λπ. που προ­σπα­θούμε να βελ­τιώ­σουμε.

Να περά­σουμε στο άλλο κομμάτι της πλα­στι­κής χει­ρουρ­γι­κής. Αυτό που γίνεται για λόγους απο­κα­τά­στα­σης και υγείας. Είναι επίσης πολύ σοβαρό και θα ήθελα να μου μιλή­σετε γι αυτό.

Δεν είναι τόσο γνωστό στον κόσμο ότι η πλα­στική χει­ρουρ­γική είναι μια βαριά ειδι­κό­τητα όταν έχει να κάνει με απο­κα­τα­στά­σεις, με χει­ρουρ­γική όγκων και καρ­κί­νων –νεο­πλα­σιών του δέρματος- και φυσικά, η εγκαυ­μα­τική νόσος. Οι πλα­στι­κοί χει­ρουρ­γοί είναι οι μόνοι εξει­δι­κευ­μέ­νοι για την αντι­με­τώ­πιση του εγκαύ­μα­τος που είναι η πιο βαριά μορφή τραύ­μα­τος. Δεν είναι τόσο ελκυ­στικό… δεν μπορεί να γραφτεί στα life style περιο­δικά (!) οπότε είναι μια δια­δι­κα­σία που μένει μέσα στους ιατρι­κούς χώρους που δεν είναι τόσο λαμπε­ροί. Ο πλα­στι­κός χει­ρουρ­γός, είναι μια ειδι­κό­τητα που θα έπρεπε να απευ­θύ­νε­ται οποιοσ­δή­ποτε αντι­με­τω­πί­ζει προ­βλή­ματα νεο­πλα­σιών του δέρ­μα­τος. Μελα­νώ­ματα, καρ­κι­νώ­ματα του δέρ­μα­τος κ.λπ. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου οι άνθρω­ποι εκτί­θε­νται στον ήλιο και τα ποσοστά των νεο­πλα­σιών του δέρ­μα­τος είναι αρκετά υψηλά. Ο γιατρός στον οποίο ο κόσμος θα πρέπει να απευ­θύ­νε­ται γι αυτές τις παθή­σεις είναι ο πλα­στι­κός χει­ρουρ­γός καθώς είναι ο μονα­δι­κός εξει­δι­κευ­μέ­νος γιατρός και για την διά­γνωση αλλά και για την χει­ρουρ­γική θερα­πεία και φυσικά για απο­κα­τά­σταση εάν χρεια­στεί εκτομές με μετα­φορά δέρ­μα­τος κ.λπ.

Πώς θα περι­γρά­φατε τον εαυτό σας ως πλα­στικό χει­ρουργό; Από την μία έχετε το αισθη­τικό κομμάτι και από την άλλη το επα­νορ­θω­τικό κομμάτι. Πώς λει­τουρ­γείτε σε αυτά τα δύο;

Θεωρώ ότι είναι δια­φο­ρε­τικό το ‘πεδίο’ και είναι δια­φο­ρε­τική η ψυχο­σύν­θεση των ανθρώ­πων που έχεις να αντι­με­τω­πί­σεις. Από την μία έχουμε να κάνουμε με μία πάθηση και από την άλλη έχουμε να κάνουμε με μία φιλο­δο­ξία, που θέλουμε να αρέ­σουμε και να είμαστε πιο όμορφοι αισθη­τικά. Ως πλα­στι­κός χει­ρουρ­γός πρέπει να ισορ­ρο­πείς σε αυτές τις δύο περι­πτώ­σεις και να μπορείς να είσαι ρεα­λι­στής, ειλι­κρι­νής και να επι­διώ­κεις το εφικτό. Στο μεν αισθη­τικό κομμάτι, να μπορείς να κατα­λά­βεις και να συμπο­ρευ­τείς με την φιλο­δο­ξία του ασθενή σου, στο δε ιατρικό κομμάτι όπου έχει να κάνεις την εκτομή ενός δερ­μα­τι­κού καρ­κί­νου, να μπορείς να είσαι δίπλα στον φόβο του ασθενή σου και δίπλα στο άγνωστο που μπορεί να έχει η λέξη καρ­κί­νος.

Σε κάθε περί­πτωση η δουλειά σας έχει να κάνει και με την ψυχο­λο­γία του ασθενή.

Σε όλες τις περι­πτώ­σεις, πρέπει ο πλα­στι­κός χει­ρουρ­γός να μπο­ρέ­σει να συνεν­νοη­θεί και να κατευ­θύ­νει σωστά τον ασθενή του. Είναι θεμε­λιώ­δες το να υπάρχει στο μυαλό του γιατρού και στο μυαλό του ασθενή, η ίδια κατεύ­θυνση.

Ν’ αλλά­ξουμε θέμα. Ζούμε ακόμη σε περίοδο κρίσης. Η πλα­στική χει­ρουρ­γική, αντι­με­τώ­πισε κρίση;

Η πλα­στική χει­ρουρ­γική είναι μια ραγδαία ανα­πτυσ­σό­μενη ειδι­κό­τητα, διότι έχει πάρα πολλά κομ­μά­τια με τα οποία ασχο­λεί­ται. Δεν είναι μια μονο­διά­σταση ειδι­κό­τητα. Συνεπώς υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για έναν χει­ρουργό, να ασχο­λη­θεί με κομ­μά­τια από τα οποία θα κερ­δί­σει μερίδιο της αγοράς. Σαφέ­στατα έχει επη­ρε­α­στεί όσον αφορά τα κοστο­λό­για -όπως έχουν επη­ρε­α­στεί τα πάντα στην χώρα. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως στην Ελλάδα, το επίπεδο της πλα­στι­κής χει­ρουρ­γι­κής, είναι πάρα πολύ υψηλό. Οι χει­ρουρ­γοί είναι πολύ καλά εκπαι­δευ­μέ­νοι και σίγουρα θα μπο­ρού­σαν να έχουν πολύ υψη­λό­τε­ρες αμοιβές εάν βρί­σκο­νταν σε άλλες χώρες. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι πολλοί ασθε­νείς έρχο­νται στην χώρα μας για να κάνουν αυτά που θα ήθελαν, με πολύ καλές τιμές και πολύ υψηλό επίπεδο.

Τι θα λέγατε στους ανθρώ­πους που απευ­θύ­νο­νται στους πλα­στι­κούς; Θα πρέπει να ψάχνουν και να μην προ­τι­μούν τις πολύ φτηνές επι­λο­γές;

Η πλα­στική χει­ρουρ­γική όσον αφορά το κομμάτι των υλικών έχει κάποια δεδο­μένα. Είναι καλό ο κόσμος να αναζητά προ­ϊ­ό­ντα ανα­γνω­ρι­σμένα, τα οποία είναι εγκε­κρι­μένα και πληρούν κάποιες προ­δια­γρα­φές. Η ασφά­λεια όταν έχουμε να κάνουμε με μια βελ­τί­ωση στην εικόνα μας είναι το Α και το Ω. Και η ασφά­λεια δεν εξα­σφα­λί­ζε­ται με πολύ φτηνά υλικά. Χρειά­ζε­ται προσοχή στην επιλογή.

Στην Ρόδο, πώς θα περι­γρά­φατε την κατά­σταση; Υπάρ­χουν ακόμη ταμπού;

Δεν θεωρώ ότι υπάρ­χουν πλέον ταμπού στην Ρόδο. Μιλάμε για την Ρόδο, που είναι ένας διεθνής προ­ο­ρι­σμός κι έτσι πρέπει να τον αντι­με­τω­πί­ζουμε ως μέλη της κοι­νω­νίας και να αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε ότι οι επαγ­γελ­μα­τίες Υγείας παρέ­χουν υπη­ρε­σίες υψηλής ποιό­τη­τας, σε διεθνές επίπεδο. Έχουμε μια πολύ καλή αγορά και οι πλα­στι­κοί χει­ρουρ­γοί που υπάρ­χουν στο νησί είναι πολύ υψηλού επι­πέ­δου. Αυτό είναι πολύ ενθαρ­ρυ­ντικό αφού είναι καλό, για την ροδιακή κοι­νω­νία να μπορεί να έχει πρό­σβαση σε πολύ καλούς για­τρούς.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.