Τοπικές Ειδήσεις

Διεκόπη η δίκη για τη φονική πλημμύρα του 2013

Για την 17η Ιουνίου 2022 διεκόπη χθες η δίκη με κατηγορούμενους για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση και συγκεκριμένα τους κ.κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, Στάθη Κουσουρνά και Φώτη Χατζηδιάκο.
Χθες κατέθεσαν ακόμη 5 μάρτυρες ενώ ολοκληρώνεται στην προσεχή δικάσιμο ο κύκλος των καταθέσεων μαρτύρων του κατηγορητηρίου με την εξέταση δύο πραγματογνωμόνων. Θα ακολουθήσει η λήψη καταθέσεως από τους μάρτυρες υπεράσπισης ενώ έχει ζητηθεί να παρουσιαστεί στη δίκη για να καταθέσει ο πρώην διοικητής του ΑΤ Ιαλυσού κ. Θέμης Καλαμάτας, προφανώς για να αναφερθεί στις ενέργειες της ΕΛΑΣ την επίμαχη ημέρα.
Η αίσθηση και χθες που αποκόμισαν όσοι ήταν παρόντες στην δίκη ήταν ότι επρόκειτο για ένα ακραίο φαινόμενο και ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί η σφοδρότητά του και οι συνέπειες αυτού αλλά και να αντιμετωπιστούν. Λόγος έγινε εξάλλου και για την ατομική ευθύνη και για την συνυπαιτιότητα των θυμάτων που επέλεξαν να περάσουν από τις γέφυρες.
Θυμίζουμε ότι από την πλημμύρα πνίγηκαν οι Κων/νος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας τότε 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή των νερών του ποταμού, στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, ενώ είχε προκληθεί ζημία ύψους τουλάχιστον 577.533 ευρώ σε οικοσυσκευές ιδιωτών στην Ιαλυσό, στις Πεταλούδες, στην Παστίδα, στην Καλλιθέα και στην Λίνδο, ύψους τουλάχιστον 699.330 ευρώ σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις στην Κρεμαστή και στην Ιαλυσό και ύψους 3.750.000 ευρώ σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου που εξέτασε τρεις αγωγές έκρινε ότι υφίσταται συνυπαιτιότητα των θυμάτων σε μεγάλο βαθμό, υπαιτιότητα και της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ευθύνες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τους θανάτους στον Κρεμαστενό ποταμό και στον Δήμο Ρόδου για τους θανάτους στην γέφυρα της Παστίδας.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Νίκος Χατζηνικολάου, Στέλιος Κιουρτζής, Φώτης Κωστόπουλος και Γρ. Μοράρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου