Ο Βασίλης Τσιαλιαμάνης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1970. Είχε έντονη πολιτική δράση από τα μαθητικά του χρόνια, η οποία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πολυτεχνείο Πατρών. Αναπόφευκτα για αυτόν ενεπλάκη στην πολιτική ως υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Ιωαννίνων το 2012, ενώ συμμετείχε ως βασικό μέλος ομάδων που υλοποίησαν προεκλογικές καμπάνιες δημοτικών συνδυασμών, υποψηφίων βουλευτών αλλά και σε projects επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων επιχειρήσεων. Βρέθηκε στη Ρόδο ως campaign manager στην προεκλογική εκστρατεία του Αντώνη Καμπουράκη για το Δήμο Ρόδου. Η παρουσία του στη Ρόδο δεν πέρασε απαρατήρητη, κάνοντας όλους όσους τον γνώρισαν να μιλούν για αυτόν με τα καλύτερα λόγια.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ Βασίλη Τσιαλαμάνη

• Κύριε Τσιαλιαμάνη, ο κ. Αντώνης Καμπουράκης είναι πλέον ο νέος δήμαρχος Ρόδου. Πόσο δύσκολο ήταν να κερδίσει αυτό τον Δήμο;
Τίποτε δεν είναι εύκολο και ειδικά όταν έχουμε έναν πρωτοεμφανιζόμενο υποψήφιο, όπως ο Αντώνης Καμπουράκης, απέναντι σε έναν επαγγελματία της αυτοδιοίκησης. Το έχουμε βιώσει και σε άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα, όπου δυστυχώς για τις τοπικές κοινωνίες, έχει αναπτυχθεί από τους επαγγελματίες της πολιτικής ένα σύστημα τοπικής διακυβέρνησης βασισμένο στις πελατειακές σχέσεις. Ευτυχώς για τη Ρόδο, οι ψηφοφόροι αντιλήφθηκαν ποιό είναι το γενικό καλό και επέλεξαν τον Αντώνη Καμπουράκη ως νέο δήμαρχο Ρόδου.
• Ποια στρατηγική επιλέξατε απέναντι σε αυτή του Φώτη Χατζηδιάκου; Εκείνος όντας εν ενεργεία δήμαρχος στηρίχθηκε στο “Μιλάμε με έργα” ενώ ο κ. Καμπουράκης ακολούθησε μία γραμμή χαμηλών τόνων, χωρίς επιθέσεις και σκληρή ρητορική παρά τις προκλήσεις που δέχτηκε.
Η κοινωνία της Ρόδου ήταν έντονα κουρασμένη και απογοητευμένη από την ανυπαρξία της προηγούμενης πλέον Δημοτικής Αρχής. Το άλλοτε κοσμοπολίτικο νησί, είχε φτάσει στα όριά του χάνοντας την αίγλη και τη λάμψη του. Αυτή η διαπίστωση ήταν εμφανής και από μόνη της δημιουργούσε το πλαίσιο της στρατηγικής. Η Ρόδος είχε πάψει να είναι λειτουργική για τους κατοίκους της και ελκυστική για τους επισκέπτες της. Το καμπανάκι της αναγκαίας αλλαγής ρότας χτυπούσε και κάποιοι απλά εμφανιζόταν είτε να μην το ακούν, είτε προβάλλοντας συνεχώς δικαιολογίες για όσα δεν έγιναν, είτε εμφανίζοντας μία εικονική πραγματικότητα για να παραπλανήσουν, ώστε να αποκομίσουν πρόσκαιρο εκλογικό όφελος. Το σλόγκαν “Μιλάμε με έργα” της παράταξης του κ. Χατζηδιάκου έπεσε στο κενό, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές έγινε μία προσπάθεια να εμφανιστεί η Ρόδος ως ένα εργοτάξιο, που δημιούργησε αρνητική εικόνα στους ψηφοφόρους.
Είναι αλήθεια ότι ο Αντώνης Καμπουράκης ακολούθησε μία λογική χαμηλών τόνων, χωρίς επιθέσεις. Η στρατηγική του κινήθηκε στην ουσία και στο πως η Ρόδος θα αποκτήσει ξανά την αίγλη και τη λάμψη που της έχουν στερήσει. Η πρωτόγνωρη διαδικασία διαλόγου για την κατάρτιση του προγράμματος της επόμενης μέρας, έκανε συμμέτοχο τον πολίτη και όχι απλό θεατή υποσχέσεων και εξαγγελιών, κάτι το οποίο παραμένει ουσιώδες ζητούμενο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας. Η τεράστια αποδοχή αυτής της διαδικασίας, με την κατάθεση περισσότερων από 20.000 προτάσεων, αποδεικνύει περίτρανα την ορθότητα της στρατηγικής του Αντώνη Καμπουράκη. Ταυτόχρονα η ενσυνείδητη άρνησή του να εμπλακεί σε ανούσιες κοκορομαχίες που θα πλήγωναν ανεπανόρθωτα και τους πολίτες, αλλά και την μέχρι σήμερα Δημοτική Αρχή είναι εχέγγυο για την ομαλή διακυβέρνηση της Ρόδου, ειδικά με το σύστημα της απλής αναλογικής που πρώτη φορά εφαρμόστηκε στη χώρα μας. Αν έπρεπε μάλιστα να σας εξομολογηθώ κάτι, θα σας έλεγα ότι ο Αντώνης Καμπουράκης κάθε φορά που η στρατηγική ήταν το θέμα στο τραπέζι, τόνιζε με τον πλέον έντονο τρόπο ότι δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να πληγωθεί η Ρόδος από μία προεκλογική εκστρατεία. Σε μία τέτοια σύσκεψη είχε πει χαρακτηριστικά “Η Ρόδος πάνω απ’ όλα”.
• Στην προεκλογική εκστρατεία πόσο ρόλο διαδραμάτισε η προσωπικότητα του κ. Καμπουράκη; Είναι ένας διακεκριμένος επιχειρηματίας και γνωστός πέρα από τα όρια της Ρόδου.
Ο Αντώνης Καμπουράκης είναι πράγματι μία πολύ εμβληματική προσωπικότητα. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολλούς πολιτικούς πρώτης γραμμής, ακόμη και Πρωθυπουργούς, όπως και με επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της δουλειάς μου και σας διαβεβαιώνω ότι τόσο χαρισματική προσωπικότητα δεν έχω γνωρίσει. Μην το λάβετε ως κολακεία, είναι η αλήθεια και για τη Ρόδο είναι μεγάλη τύχη να ηγείται πλέον αυτός ο άνθρωπος της Δημοτικής Αρχής.
Είναι λογικό τέτοιες προσωπικότητες να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο και στην προεκλογική εκστρατεία. Είναι το δυνατό brand που κάθε ενασχολούμενος με προεκλογικές καμπάνιες θα ήθελε να έχει. Πέραν των γνώσεών του, που ήταν απαραίτητες και στην προεκλογική εκστρατεία, το ήθος του σφράγισε αυτή την περίοδο και έθεσε τις βάσεις, ώστε η επόμενη μέρα να μην βρει τη Ρόδο διχασμένη, κάτι το οποίο θεωρώ ως τεράστια συνεισφορά, ειδικά σε μία περίοδο όπου ο λαϊκισμός και οι προσωπικές επιθέσεις κυριαρχούν στα πολιτικά δρώμενα.
• Τελικά οι Ροδίτες ήθελαν μία προσωπικότητα και νέα πρόσωπα στην πολιτική; Στην κάλπη φάνηκε ότι δεν επέλεξαν τους επαγγελματίες πολιτικούς.
Ευτυχώς οι Ροδίτες επέλεξαν σωστά και αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους κατά καιρούς επιρρίπτουν όλη την ευθύνη στους ψηφοφόρους. Οι επιλογές των ψηφοφόρων της Ρόδου και στο πρόσωπο του Αντώνη Καμπουράκη αλλά και στις επιλογές των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Καμπουράκη, δείχνουν ωριμότητα και προσδοκία για το μέλλον. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υποψηφιότητα του Τηλέμαχου Καμπούρη, ενός νέου πρωτοεμφανιζόμενου, που σάρωσε κυριολεκτικά. Δεν θέλω να αδικήσω ούτε να μειώσω τους παλαιότερους, όμως η νέα εποχή γράφεται με νέα πρόσωπα και οφείλουν πρώτοι οι επαγγελματίες της πολιτικής να το αντιληφθούν και να παραδώσουν τη σκυτάλη, πριν οι ψηφοφόροι τους απορρίψουν. Είναι δύσκολο, απαιτεί γενναιότητα, αλλά είναι απαραίτητο.

• Αισθάνεστε δικαιωμένος που σταθήκατε στο πλευρό του κ. Καμπουράκη; Πώς θα τον περιγράφατε ως άνθρωπο και κυρίως τώρα που αποφάσισε να αφοσιωθεί στην πολιτική;
Σίγουρα αισθάνομαι δικαιωμένος, αλλά πολύ περισσότερο αισθάνομαι τυχερός που συνεργάστηκα στενά με τον Αντώνη Καμπουράκη. Το μεγαλείο ψυχής, οι γνώσεις του, η συγκρότησή του, είναι χαρακτηριστικά που σπάνια συναντά κάποιος. Δεν σας κρύβω ότι αυτή η προεκλογική εκστρατεία ήταν για μένα το ωραιότερο ταξίδι, που έφτασε και στην Ιθάκη. Ο Αντώνης Καμπουράκης είναι ο καπετάνιος που όλοι θα ήθελαν στο ταξίδι τους. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι και ως καπετάνιος στο πολιτικό του ταξίδι θα φτάσει τη Ρόδο στο λιμάνι που χρόνια οραματιζόταν οι Ροδίτισσες και οι Ρόδίτες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ