Για την συμπατριώτισσά μας, διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα και επιστήμονα κα Τώνια Μοροπούλου, δεν χρειάζονται συστάσεις. Ωστόσο η πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο στα Δωδεκάνησα, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τους Δωδεκανήσιους.
Σήμερα, η κα Μοροπούλου μιλάει στην «δ» για την συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο, για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την περιοχή μας και για τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ίδια τόσο σχετικά με την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου όσο και για την ανάπτυξη των μικρών νησιών μας. Και όπως υπογραμμίζει: «Η αποδοχή αυτής της πρότασης, συνδέεται με την πολιτική επιλογή μου να στηρίξω το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ‘επόμενη μέρα’ γιατί θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από την κρίση και τα μνημόνια και δεν πρέπει να γυρίσει πίσω».

Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κυρία Μοροπούλου να ξεκινήσουμε από την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα. Μιλήστε μας γι αυτό.
Δέχτηκα με τιμή την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαι στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για τις βουλευτικές εκλογές και μάλιστα στην πατρίδα μου που είναι τα Δωδεκάνησα. Η αποδοχή αυτής της πρότασης, συνδέεται με την πολιτική επιλογή μου να στηρίξω το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ‘επόμενη μέρα’ γιατί θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από την κρίση και τα μνημόνια και δεν πρέπει να γυρίσει πίσω. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η προσέλκυση επενδύσεων, η υγιής συγκρότηση του ιδιωτικού τομέα, η αντιμετώπιση των παθογενειών που έχουν δημιουργηθεί με τις παροχές και τις μεγάλες δαπάνες του δημοσίου έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει μια αειφόρος οικονομία, μια βιώσιμη οικονομία. Αυτή την έχει ανάγκη ο τόπος και πρέπει να αποτελέσει την βάση για μια διέξοδο που χρειάζεται η χώρα από την κρίση. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που αποδέχτηκα την πρόταση και είμαι στις γραμμές της Ν.Δ.
Για μένα είναι κυρίαρχη η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, για την ενότητα για την οποία απευθύνει κάλεσμα σε ένα πάνδημο κέντρο που το χρειάζεται η χώρα. Γι αυτό και απαιτούνται τόσο πολιτικές, όσο και κοινωνικές συναινέσεις. Θεωρώ επομένως, ότι η πρόσκληση αυτή αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση για τους ανθρώπους έξω από τη Ν.Δ. που πιστεύοντας σε αυτή την ανάγκη θα δώσουν και το δικό τους βάρος στην διαμόρφωσή του. Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι αυτή η πρόσκληση έχει πολιτικό πρόσημο αφού δεν είναι ένα ουδέτερο κέντρο αλλά είναι ένα κέντρο που αποτελεί ‘ανάχωμα’ στην Ακροδεξιά. Αυτό κατέστη σαφές στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Δηλαδή ενώ σε όλη την Ευρώπη ο ρατσισμός και η ξενοφοβία προελαύνουν και δημιουργούν ισχυρά πολιτικά ρεύματα γύρω από την Ακροδεξιά –που σε ορισμένες χώρες είναι πλειοψηφικά- στην Ελλάδα, συνέβη το αντίθετο. Κι αυτό οφείλεται στην παρουσία και την πολιτική της Ν.Δ.
• Εάν εκλεγείτε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για την περιοχή μας;
Οι προτεραιότητες για τα Δωδεκάνησα, θα διαμορφωθούν από την κυβέρνηση και από τις συνεργασίες της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου και δευτέρου βαθμού και φυσικά από όλους τους παραγωγικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς κ.λπ. φορείς της Δωδεκανήσου. Προσωπικά έχω μια σαφή άποψη. Ο Πολιτισμός είναι η αιχμή της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μπορεί να συνδεθεί με την τουριστική ανάπτυξη και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και απασχόληση στις τοπικές οικονομίες, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην προστασία της ίδιας της κληρονομιάς για να μπορεί να διατηρείται η ταυτότητά μας, ανά τους αιώνες. Η συμβολή μου μέσα από την τεχνογνωσία και την καινοτομία στον τομέα αυτό, στην Αγιά Σοφιά, στον Πανάγιο Τάφο και σε πολλά σημαντικά μνημεία της Μεσογείου, δεν μπορεί παρά να φτάσει και στην πατρίδα μου, στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στα μικρά και στα μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου όπου ο Πολιτισμός είναι ο νέος πόλος ανάπτυξης για να στηρίξει μια κυκλική οικονομία και την ελπίδα των ανθρώπων μας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται να λέμε ότι ‘θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη του δημοσίου’ -και κατ’ επέκταση του φορολογούμενου- αλλά θα στηρίξουμε την ανάπτυξη, την πολιτιστική δημιουργία και έκφραση, τους συλλόγους μας κ.λπ. Συνεπώς, δηλώνω ‘παρούσα’ στην μεγάλη μάχη που δίνουν οι πολίτες της Πατρίδας μου και θέλω να προσφέρω τις δυνάμεις μου στην μάχη αυτή. Η Δωδεκάνησος πρέπει να ξαναβγεί μπροστά. Αυτό είναι ένα όραμα που συνδέεται και με το όραμά μου για το κοινωνικό κράτος που μπορεί να υποστηριχθεί στις στέρεες βάσεις της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ειδικότερα στη Δωδεκάνησο πρέπει να συνδεθεί με την εξάλειψη των ανισοτήτων που δημιουργούνται για τα μικρά νησιά αλλά και με την διασφάλιση της ταυτότητας της Δωδεκανήσου, του διεθνούς εξωστρεφούς προσώπου της και τον προσπορισμό της προστιθέμενης αξίας στον Τουρισμό που μπορεί να δώσει ο Πολιτισμός.
• Πρόσφατα ανακοινώσατε την κοινή προσπάθεια με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους δημάρχους Σύμης, Χάλκης, Κάσου και Καστελορίζου σε συνεργασία και με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Μιλήστε μας γι αυτό.
Υπέβαλα πρόσφατα από το Πολυτεχνείο στο ΕΣΠΑ με την συμμετοχή του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, των δημάρχων Σύμης –Λευτέρη Παπακαλοδούκα και Χάλκης –Μιχάλη Πατρού, αλλά και της δημάρχου Κάσου για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών (συν το Καστελόριζο) καθώς θα είναι ‘πιλότοι’ για την επόμενη μέρα στην απομονωμένη Ελλάδα. Αυτή η επόμενη μέρα με βάση τον Πολιτισμό θα στηρίξει την ανάπτυξή της σε υψηλή τεχνολογία (διαδραστική, ψηφιακή κ.λπ.) και θα πολλαπλασιάσει τις θέσεις εργασίας. Το εγχείρημα αυτό συνδέεται με την Τ.Α. (Δήμους και ΠΝΑΙ) καθώς και με την παρουσία των μηχανικών με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου διότι πρέπει να υπάρχει έμπρακτη παρουσία στην οργάνωση.
• Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στην πρότασή σας για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Είστε αισιόδοξη;
Έχω καταθέσει μία πρόταση που αφορά στην επανάχρηση των 340 ιστορικών κτηρίων που ανήκουν στο δημόσιο με διαφορετικούς σκοπούς: για τουριστική χρήση, για εμπορική, για διεθνή προβολή και για κοινωνική κατοικία –ισορροπημένα. Έτσι διατηρείται οι διεθνής και κοινωνικός χαρακτήρας αλλά δίδεται και ένα έναυσμα ανάπτυξης, που μας επιτρέπει να προστατέψουμε το Μνημείο, χωρίς εκμετάλλευση. Χρειάζεται μια σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσει σε προστασία αλλά και ανάπτυξη, δημιουργώντας συνθήκες κυκλικής οικονομίας. Υπήρξε μια διαφορετική αντιμετώπιση με το Υπουργείο Πολιτισμού και πιστεύω ότι σήμερα είναι απολύτως αναγκαία μια άλλη πολιτική.
• Επειδή αναφερθήκατε στην σύγκρουση με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αντιρρήσεις του. Είστε αισιόδοξη ότι με τη νέα κυβέρνηση θα αλλάξουν αυτά;
Έχουμε συζητήσει με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα αυτά και είναι στην δική του λογική, η κυκλική οικονομία, η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, η επανάχρηση των κτιρίων του δημοσίου που γίνεται με αυτό τον τρόπο βιώσιμη και μπορεί να λειτουργήσει με αειφόρο τρόπο. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι και για την Δωδεκάνησο αλλά και για όλη την χώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς θα μπορέσει να κάνει πάρα πολλά πράγματα. Και η δική μου τεχνογνωσία γι αυτό, νομίζω πως θα μπορέσουν να εισφέρουν στην πατρίδα μου.
Το μόνο που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι η υποψηφιότητά μου στα Δωδεκάνησα που μου επιτρέπει να ζήσω την προεκλογική περίοδο στα νησιά μας, που τα αγαπώ τόσο πολύ, για μένα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη χαρά. Ταυτόχρονα, προσβλέπω ότι η εκλογή μου που θα είναι μια λαϊκή εντολή θα ενισχύσει την πολιτική του Κέντρου, θα φέρει καινούργιες πολιτικές και ανθρώπους που θα συμβάλλουν στην μεγάλη κυβερνητική προσπάθεια και πιστεύω με αυτοδυναμία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ