Τοπικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση οργάνωσης Δυτικής Ρόδου του ΚΚΕ για τη φωτιά στη Σορωνή

Η πυρκαγιά στη Σορωνή την περασμένη Τρίτη 5 Απρίλη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 670 στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης στην ευρύτερη περιοχή.

Η εκδήλωση αυτής της επικίνδυνης φωτιάς πριν ακόμα αρχίσει η αντιπυρική περίοδος που μάλιστα απείλησε σοβαρά και το ίδιο το χωριό, φέρνει στην επιφάνεια τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές, προσωπικό και μέσα για την πρόληψη από τις πυρκαγιές και την αντιμετώπισή τους όταν ξεσπούν.

Ήταν σημαντική η προσπάθεια που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που είχαν μεταξύ άλλων να ξεπεράσουν και τα εμπόδια των συνεχών βλαβών του απαρχαιωμένου εξοπλισμού, αλλά και η ηρωική προσπάθεια των εθελοντών.

Καθοριστική ήταν η μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής που έδωσαν τη μάχη να σώσουν το χωριό τους με ό,τι μέσα είχαν στη διάθεσή τους. Αυτό αποδείχθηκε και πέρυσι στις καταστροφικές φωτιές σε όλη τη χώρα και στο νησί μας, αποδείχθηκε και σε αυτή τη φωτιά.

Ωστόσο για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία του λαού της περιοχής χρειάζονται έργα, προσωπικό και μέσα που θα το εξασφαλίζουν!

Αντίθετα με αυτό, ο προσανατολισμός του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να απορρίπτουν τη χρηματοδότηση για τέτοια έργα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, είχε ζητήσει το 2021 για έργα πυροπροστασίας 4.675.000€ αλλά τελικά της δόθηκαν μόνο 41.000€!

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν μεγάλη ευθύνη για το σημερινό χάλι. Μειώνουν σταθερά τη χρηματοδότηση και κυρίως περιορίζουν το ρόλο του κράτους στην πυροπροστασία και γενικότερα τις φυσικές καταστροφές. Αυτός είναι και ο λόγος που αποδίδουν τα πάντα στην κλιματική αλλαγή. Όταν έρθουν οι φυσικές καταστροφές, η παρέμβαση της πολιτικής προστασίας, εξαντλείται στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων για εκκένωση, συχνά χωρίς καμία άλλη μέριμνα.

Το ΚΚΕ όπως άλλωστε γνωρίζουν οι κάτοικοι της Σορωνής παρενέβει στον υπουργό πολιτικής προστασίας για να σταλούν εναέρια μέσα, να περιοριστεί όσο γινόταν η επέκταση της φωτιάς, ενώ κινητοποίησε και δυνάμεις του, πολλοί από τους οποίους και κάτοικοι του χωριού για να βοηθήσουν.

Η φωτιά στη Σορωνή αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να παρθούν έγκαιρα μέτρα εν όψει της έναρξης της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

· Στελέχωση της διεύθυνσης δασών, της πυροσβεστικής και προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού

· Χρηματοδότηση για να προχωρήσουν απαραίτητα έργα πυροπροστασίας, όπως η διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, δεξαμενές και δίκτυα νερού κλπ.

· Μόνιμη στάθμευση εναέριων μέσων στο νησί.

Δεν είχαμε σκοπό να ασχοληθούμε με το συκοφαντικό δημοσίευμα του Παναγιώτη Εγγλέζου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου και μιας εθελοντικής οργάνωσης πρόληψης καταστροφών που βρέθηκε στη φωτιά. Ωστόσο ήταν πολλές οι διαμαρτυρίες φίλων και κατοίκων της περιοχής για την απαράδεκτη στάση του.

Το ΚΚΕ ούτε Δελτίο Τύπου εξέδωσε ότι έσβησε τη φωτιά, ούτε πήγε με σημαίες και λάβαρα όπως λέει ο Εγγλέζος. Αν κάτι είναι προσβλητικό για τους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων είναι και μέλη του ΚΚΕ είναι ένα τέτοιο προβοκατόρικο σχόλιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου