Σήμερα Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 10:00 π.μ., ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί στο Δημαρχείο Ρόδου, δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός (δημοπρασία) για την (υπ)εκμίσθωση του μονώροφου κτίσματος, που βρίσκεται στην πλατεία Χριστοφόρου Πατριάρχου Αλεξανδρείας στο κέντρο της πόλεως Ρόδου.
Τον διαγωνισμό προκηρύσσει η ΔΕΡΜ Α.Ε. σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις σχετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Δημοτική Αρχή Ρόδου. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για επαναληπτικό διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΡΜ Α.Ε. κ. Γιώργο Κακούλη που μίλησε στην «δ» υπήρξε έντονο ενδιαφέρον –αν και το κτίσμα είναι πολύ μικρό:
«Στις προηγούμενες διαδικασίες εμφανίσθηκαν 19 ενδιαφερόμενοι εκ των οποίων τα 13 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 6 εταιρείες –όλοι ντόπιων συμφερόντων. Το σημαντικό στοιχείο είναι πως μέχρι τώρα, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για ένα τόσο μικρό κτίσμα αλλά ενδεχομένως η θέση στην οποία ευρίσκεται αποτελεί ένα κίνητρο για να λειτουργήσει ως αναψυκτήριο (κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τίποτε άλλο) με διάθεση κοινόχρηστου χώρου».
Η διακήρυξη
Όπως αναφέρει (μεταξύ άλλων) η σχετική διακήρυξη για το κτίσμα:
– Η δημοπρασία θα είναι δημόσια, φανερή και προφορική
– Οι προσφορές των πλειοδοτών, ισχύουν μέχρι και τριάντα (30) ημέρες μετά την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας
– Η Εγγύηση συμμετοχής εκδίδεται υπέρ του συμμετέχοντος για ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον δέκα τοις εκατόν (10%) επί του ελάχιστου ετησίου μισθώματος που θεσπίζεται με την παρούσα, ύψους 1.200,00 Ευρώ.
– Η διάρκεια της σκοπούμενης μίσθωσης ορίζεται δωδεκαετής (12 έτη), αρχής γενομένης από την κατάρτισή της
– Ως χρήση των χώρων ορίζεται αποκλειστικά αυτής της λειτουργίας τους ως καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος της μορφής που επιτρέπεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία
– Το προσφερόμενο μηνιαίο μίσθωμα δεν δύναται να είναι μικρότερο από χίλια (1.000) Ευρώ, πλέον του συνόλου του εκάστοτε ισχύοντος τέλους χαρτοσήμου επί του εκάστοτε μισθώματος.
– Η αναπροσαρμογή του μισθώματος συμφωνείται ετήσια, αρχής γενομένης ήδη μετά το πρώτο έτος της μίσθωσης, και θα υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί του επιτευχθέντος ποσού του μισθώματος.
Τα στοιχεία του κτίσματος
Μονώροφο κτίσμα, ευρισκόμενο στην πλατεία Χριστοφόρου Πατριάρχου Αλεξανδρείας στο κέντρο της πόλεως Ρόδου, συνολικού εμβαδού 33,70 τ.μ., καθαρού εμβαδού εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας 26,20 τ.μ.
Το ύψος του κτίσματος είναι 4,40 μ. και ο όγκος του 139,85 κ.μ.
Οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν το κατάστημα:
Επόμενα βήματα
η «Όασις» και άλλα έργα
Το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη για το κατάστημα «Όασις», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κοδριγκτώνος και Βενετοκλέων, προκειμένου να παραχωρηθεί η χρήση του, καθώς εμπλέκεται το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο το έχει παραχωρήσει στο Δήμο Ρόδου. Σύντομα αναμένεται να βγει «στον αέρα» η προκήρυξη και γι’ αυτό το κατάστημα που παραμένει κλειστό εδώ και χρόνια, το οποίο θα λειτουργήσει ως εστιατόριο υπό μορφή παραχώρησης και όχι εκμίσθωσης. Ο διαγωνισμός υπολογίζεται να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο–οπότε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει την τουριστική σεζόν.
Παράλληλα, η ΔΕΡΜ Α.Ε. ολοκλήρωσε την εργολοβία για μια σειρά από παρεμβάσεις στις «Πηγές Καλλιθέας» ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των WC του μνημείου. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις χτες, μεταβιβάστηκε στην ΔΕΡΜ Α.Ε. η σχετική έγκριση από την αρχαιολογία και μέχρι τον προσεχή Μάρτιο θα είναι έτοιμο να δεχτεί τους ξένους επισκέπτες μας.
Επιπλέον, η ΔΕΡΜ Α.Ε. κάνει παρεμβάσεις στην Κοιλάδα Πεταλούδων για την αναβάθμιση των δικτύων των τηλεπικοινωνιών και την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών πινάκων στα καταστήματα της περιοχής.
Επόμενο βήμα θα είναι οι εγκαταστάσεις του Προφήτη Ηλία «Έλαφος και Ελαφίνα», που διαχειρίζεται η ΔΕΡΜΑΕ, και η αξιοποίηση των δύο οικίσκων στο φράγμα της Απολακκιάς, έχει βγει ανάδοχος και γίνονται οι απαραίτητες παρμβάσεις για να λειτουργήσει την τουριστική περίοδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ