Μείωση σημείωσε η χρήση της πλαστικής σακούλας κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου. Μάλιστα, όπως προκύπτει, μόνο στα σουπερμάρκετ η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας έφτασε το 80% πανελλαδικά, αφού πουλήθηκαν περίπου 2,5-3 εκατ. νέες τσάντες πολλαπλών χρήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από δύο στα τρία νοικοκυριά επιλέγουν τη λύση αυτή για τις αγορές τους, έναντι της πληρωμής για πλαστική σακούλα μιας χρήσης. Σε τοπικό επίπεδο το ποσοστό μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας υπολογίζεται γύρω στο 60%, ενώ και στη Ρόδο έχουν μεγάλη ζήτηση οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.
Σε δηλώσεις του στη “δημοκρατική”, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Πάππου δηλώνει σχετικά με τη μείωση της ζήτησης της πλαστικής σακούλας: «Η χρήση της πλαστικής σακούλας μειώθηκε σε ποσοστό 60% περίπου. Μεγάλη ζήτηση έχουν αντίστοιχα οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Σε κάθε περίπτωση το οικολογικό αυτό μέτρο είναι μικρό σε σύγκριση με το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουν οι πλαστικές συσκευασίες συνολικά.
Το 80% των συσκευασιών των διαφόρων εμπορευμάτων και αγαθών, είναι πλαστικές. Να διευκρινίσουμε επίσης ότι στο τέλος κάθε τριμήνου οι επιχειρήσεις θα αποδίδουν το τέλος της πλαστικής σακούλας στο κράτος προκειμένου να διατεθεί για οικολογικές δράσεις. Με τις υποχρεώσεις όμως που υπάρχουν μένει να δούμε εάν όντως χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο τέλος για το σκοπό αυτό».
Ο κ. Μανώλης Παναγιωτάς, γνωστός επιχειρηματίας της Ρόδου, επιβεβαιώνει ότι είναι υψηλό το ποσοστό της μείωσης της πλαστικής σακούλας. Αναφέρει όμως ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω μείωση της χρήσης, καθώς οι καταναλωτές ζητούν τσάντες πολλαπλών χρήσεων, τα αποθέματα των οποίων έχουν εξαντληθεί αυτή την περίοδο στην τοπική αγορά.
«Υπάρχει όντως μεγάλη πτώση της ζήτησης της πλαστικής σακούλας. Εκτιμώ όμως ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα τσαντών πολλαπλών χρήσεων στην αγορά. Στην ακρίβεια τα αποθέματα που υπήρχαν και παρέμεναν πολύ καιρό στα αζήτητα εξαντλήθηκαν άμεσα και όταν διοχετευθούν στην αγορά οι νέες παρτίδες, θα περιοριστεί κι άλλο η χρήση της πλαστικής σακούλας», είπε ο κ. Παναγιωτάς.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ