Τοπικές Ειδήσεις

Συγκρατημένος ο νέος αντιδήμαρχος για τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου

Συγκρατημένος εμφανίσθηκε χτες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους για τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου, ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς.
Όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Ρόδου, η νέα δημοτική αρχή θα αναγκαστεί να προβεί σε θέσπιση και αύξηση νέων τελών, αφού δεν υπάρχουν πολλά… περιθώρια.
Κληθείς να σχολιάσει τα νέα του καθήκοντα και τις πρώτες ενέργειες στις οποίες προέβη από την στιγμή που ανέλαβε, δήλωσε τα εξής:
«Θα κάνω περιορισμένη αναφορά προς το παρόν –αν και επιφυλάσσομαι να μιλήσω σε επόμενη ενημέρωση, ώστε να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου και να είμαι σε θέση να δώσω στοιχεία.
Παρά το γεγονός πως τα επίσημα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, είναι πολύ πρόσφατα, μπορώ να πω ότι δεν είναι ενθαρρυντικά. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Ρόδου θα αντιμετωπίσει έντονη ταμειακή δυσχέρεια στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μεταχρονολογήσουμε διάφορες υποχρεώσεις (αφού δεν γίνεται αλλιώς) ενώ, από ό,τι φαίνεται θα χρειαστεί να κάνουμε και περικοπές –στο βαθμό που επιτρέπεται.
Η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια αλλά στο βαθμό που μας επιτρέπεται από τις συμβατικές ρήτρες, αν μπορούμε θα μειώσουμε κάποιες υποχρεώσεις για να είμαστε συνεπείς και να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε καθεμία από αυτές που έχουμε αναλάβει ως Δήμος Ρόδου.
Επιπλέον, θα συζητήσουμε και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναπροσαρμογή των τελών και την θέσπιση νέων. Δυστυχώς θα είναι προς τα… πάνω, αφού δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα και περιθώρια. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε κατά τρόπο σωστό, δίκαιο, αναλογικό, να μην επιβαρυνθούν όσοι είναι υπέρμετρα επιβαρυμένοι, να μπορέσει να εξορθολογιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η είσπραξη τελών.
Θα επιχειρήσουμε να εισπράξουμε τα τρέχοντα (όσα δεν έχουν εισπραχθεί ή έχει καθυστερήσει κατά πολύ η είσπραξή τους) θα επιχειρήσουμε επίσης να εξορθολογίσουμε συνολικά τους αριθμούς σε σχέση με τα οφειλούμενα προς τον Δήμο Ρόδου, λαμβάνοντας υπόψη ποια έχουν υποπέσει σε παραγραφή (ανάλογα με το είδος της οφειλής κ.λπ.) και βεβαίως, πρέπει να δούμε τις οριστικές επισφάλειες.
Υπάρχουν ποσά τα οποία δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή και δεν θα τα διαγράψουμε –όμως αν γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ (επειδή ο οφειλέτης είναι αφερέγγυος, είτε έχει πτωχεύσει, είτε είναι αδύνατον να ευρεθεί) σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορούμε να προσδοκάμε ότι θα εισπράξουμε αυτά τα χρήματα ή να τα συνυπολογίζουμε στους προϋπολογισμούς μας.
Δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα να τα εισπράξουμε εάν και εφόσον αποκτήσουμε τη δυνατότητα αλλά όταν καταρτίζουμε προϋπολογισμούς, θα πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό που είναι δεκτικό είσπραξης και τι είναι αυτό που είναι ανεπίδεκτο είσπραξης. Όχι να καταρτίζουμε προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων και στη συνέχεια η εκτέλεση να φτάνει στο 1/3.
Οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι εργαλείο, που να απεικονίζει την πραγματικότητα. Και πρέπει στα ζητήματα αυτά, να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας…».
Ερωτηθείς σε ποιους τρόπους θα προσφύγει ο Δήμος Ρόδου για να εισπράξει τα οφειλόμενα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών δήλωσε:
«Όποιοι τρόποι προβλέπονται συνολικά! Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, είναι ένα νομοθέτημα που προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και οφείλουμε να τις εξαντλήσουμε –ανά περίπτωση. Σε άλλες περιπτώσεις θα κάνεις κατάσχεση εις χείρας τρίτων, σε άλλες θα προχωρήσεις σε κατάσχεση ακίνητης περιουσίας, σε άλλη σε δέσμευση εσόδων, μισθών κ.λπ. Και βέβαια τα κριτήρια δεν είναι για όλους τα ίδια.
Ο νομοθέτης προβλέπει και το περιθώριο για διαγραφές ή ρυθμίσεις οφειλών. Θα ακολουθήσουμε ό,τι λέει ο Νόμος. Η αποστολή ειδοποιητηρίων έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβρη του 2023 και θα δούμε πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία. Η δουλειά του Δήμου δεν είναι να γίνεται αρεστός, αλλά να επιτελεί το έργο του, να εκτελεί με συνέπεια αυτά τα οποία του αναθέτει ο Νόμος. Να φροντίζει τον πολίτη του…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου