Συνεντεύξεις

Στέλιος Λουκίδης: Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με την πανδημία του κορωνοϊού

«Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του προς τη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, ξεκαθαρίζοντας πως οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το ποσοστό των ανθρώπων που θα έχουν μολυνθεί.
Οπως δήλωσε, πάντως, έτσι όπως διαμορφώνεται η δυναμική, κατά τη γνώμη μου θα φτάσουμε και θα ξεπεράσουμε ίσως το 1-1,5 εκατομμύριο μολύνσεων. Οπότε με αυτό το δεδομένο θα έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον ‘φυσικής ανοσίας’ σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού που μπορεί, αν δεν εμφανιστεί μια καινούργια μετάλλαξη και επικρατήσει η Όμικρον, αυτό να είναι μια θετική εξέλιξη στο κομμάτι αυτό. Με δεδομένο, ότι θα κρατήσει τον ήπιο χαρακτήρα της και δεν θα αποτυπωθεί με αυξημένες νοσηλείες’.
Επίσης μιλάει για το άνοιγμα των σχολείων, για την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί καθώς και για τους ελέγχους με τα διάφορα τεστ στα οποία προσφεύγουν, πλέον, οι πολίτες για να ελεγχθούν είτε προληπτικά είτε για να διαπιστώσουν την εξέλιξη της νόσου.

• Κύριε Λουκίδη, να ξεκινήσουμε με την κατάσταση που κυριαρχεί σε όλη τη χώρα με την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον που καθημερινά δίνει πολλές χιλιάδες κρούσματα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει σαφέστατα δυναμική εξέλιξη περιστατικών, καταγράφεται πολύ μεγάλος αριθμός με υψηλή μεταδοτικότητα που ακόμη όμως, δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως στις καταστάσεις της νοσηλείας και εισαγωγών στις ΜΕΘ. Εάν δείτε τα στατιστικά των νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση –που όμως δεν είμαστε σίγουροι ακόμη ότι οφείλεται στη δυναμική της μετάλλαξης Όμικρον και της μετάδοσης. Μπορεί ωστόσο, να οφείλεται σε παλαιότερες μολύνσεις που προέρχονται από τη μετάλλαξη Δέλτα (η οποία υπάρχει ακόμη).
• Προς το παρόν, τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Όμικρον; Είναι τόσο επικίνδυνη για όλους μας;
Αυτό που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή σίγουρα, αφορά στη μεγάλη μεταδοτικότητα –κι αυτό φαίνεται από τη δυναμική των κρουσμάτων και τη διασπορά- και δεύτερον, αυτό που βλέπουμε από την κλινική μας εμπειρία είναι ότι φαίνεται να ξεκινάει κυρίως από το ανώτερο αναπνευστικό, να έχει πιο βραχεία χρονική περίοδο (όχι οι δέκα ημέρες που ξέραμε από τις προηγούμενες μεταλλάξεις) καθώς φαίνεται πως οι περισσότεροι ασθενείς στις τέσσερις – πέντε ημέρες, αισθάνονται καλύτερα και οι σχεδόν ασυμπτωματικοί, είναι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.
• Αρα λοιπόν, παραμένει επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.
Είναι πολύ σαφής η προηγούμενη παρατήρησή μου. Οι σχεδόν ασυμπτωματικοί, είναι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση.
• Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας σε όλη την χώρα που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.
Υπάρχει ένα ποσοστό ατόμων που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτό όμως, έχει αρχίσει και μειώνεται σιγά – σιγά. Π.χ. η εικόνα που έχουμε είναι πως δεν είναι στα ίδια επίπεδα όπως πριν από τρεις μήνες. Σε αυτό σίγουρα παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για όσους είναι άνω των 65 ετών και μια σειρά μέτρων που παίζουν ρόλο. Πάντως, ένα 75% του πληθυσμού της Ελλάδας, έχει κάνει την πρώτη δόση.
• Το επίπεδο της ανοσίας στη χώρα μας, έχει ανέβει –και σε σχέση με πέρσι από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί;
Βεβαίως, το επίπεδο της ανοσίας στην χώρα μας έχει ανέβει. Από εκεί και πέρα, η μετάλλαξη Όμικρον, προσβάλλει και τους εμβολιασμένους αλλά η πολύ σημαντική παρατήρηση είναι ότι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση, είναι σχεδόν ασυμππτωματικοί.
• Για τους εμβολιασμούς των παιδιών, είστε θετικός;
Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά στην ειδικότητα των παιδιάτρων. Η παιδιατρική έχει στην κουλτούρα της τους εμβολιασμούς και η Παιδιατρική Εταιρεία έχει λάβει σαφή θετική θέση. Πέραν τούτου, δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο.
• Για τα σχολεία που άνοιξαν, τι γνώμη έχετε;
Είναι μια δύσκολη ζυγαριά: δηλαδή από τη μία πλευρά υπάρχει η προσπάθεια να κρατηθεί η εκπαίδευση σε ένα επίπεδο δια ζώσης –κι αυτό είναι σκοπός όλων μας, ώστε να μην μείνουν και πάλι τα παιδιά πίσω από τους υπολογιστές. Από την άλλη, υπάρχει μια δυναμική εξέλιξη της πανδημίας η οποία μπορεί να αυξήσει τη μεταδοτικότητα και τη διασπορά στα σχολεία. Πρέπει όμως να δούμε και την άλλη πλευρά: στην περίπτωση που μείνουν κλειστά τα σχολεία, τι θα έκαναν τα παιδιά; Πολύ πιθανόν να έμεναν συνεχώς έξω (άνω των 12 – 13 ετών) τα μικρά θα έμεναν με τους μεγαλύτερους κ.λπ. Συνεπώς, δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι αυτό το μέτρο θα μείωνε τη μεταδοτικότητα. Νομίζω ότι μπορεί και να συνέδραμε στην αύξησή της. Κατά την γνώμη μου, αυτό που χρειάζεται είναι πιο αυστηρά πρωτόκολλα για να κλείνει μία τάξη ή ένα τμήμα. Δηλαδή αντί να κλείνει στο 50+1 ίσως να πρέπει να κατέβει πιο χαμηλά.
• Για τα θέματα των ελέγχων με Self Tests, Rapid Tests, PCR κ.λπ. βλέπουμε ότι καταγράφεται μια αύξηση στο ενδιαφέρον των πολιτών.
Είναι λογικό αυτό, γιατί όταν μια πανδημία έχει τέτοια δυναμική εξέλιξη, όπως την τελευταία εβδομάδα με την μετάλλαξη Όμικρον και την υψηλή μεταδοτικότητα, υπάρχει και έκθεση σε κρούσματα αλλά και νόσηση σε συμπτώματα ή χωρίς. Οπότε ο κόσμος, θέλει να το επιβεβαιώσει με τα τεστ που είναι διαθέσιμα. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να περάσουμε σαν άποψη είναι πως κάθε σύμπτωμα, ακόμη κι αν είναι ήπιο, πρέπει να εξετάζεται.
• Υπάρχουν επιστήμονες, που λένε ότι ίσως βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας. Πώς το σχολιάζετε και πότε θα γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα περισσότερες λεπτομέρειες;
Αυτό είναι κάτι που θα φανεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, καθώς θα δούμε πόσο ποσοστό ανθρώπων θα έχουν μολυνθεί. Έτσι όπως διαμορφώνεται η δυναμική, κατά τη γνώμη μου θα φτάσουμε και θα ξεπεράσουμε ίσως το 1-1,5 εκατομμύριο μολύνσεων. Οπότε με αυτό το δεδομένο θα έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον ‘φυσικής ανοσίας’ σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού που μπορεί αν δεν εμφανιστεί μια καινούργια μετάλλαξη και επικρατήσει η Όμικρον, αυτό να είναι μια θετική εξέλιξη στο κομμάτι αυτό. Με δεδομένο, ότι θα κρατήσει τον ήπιο χαρακτήρα της και δεν θα αποτυπωθεί με αυξημένες νοσηλείες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου