Τοπικές Ειδήσεις

Δωρεάν διανομή self test και αντιγριπικός εμβολιασμός

Η δωρεάν διανομή των self test και ο αντιγριπικός εμβολιασμός που βρίσκονται σε εξειξη και στα Δωδεκάνησα, σηματοδοτούν την προετοιμασία της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού και της γρίπης κατά την εορταστική περίοδο που ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις αναπόφευκτα θα επιφέρουν και τη διασπορά.
Στα Δωδεκάνησα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ξεκίνησε η διανομή των self test τόσο στους εμβολιασμένους όσο και στους ανεμβολίαστους, με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών κ. Νίκο Φουτούλη να δηλώνει ότι παρά το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι πολίτες για την προμήθεια του test, το πιθανότερο είναι να μείνει στο συρτάρι και να μην γίνει χρήση του.
Η δωρεάν διανομή των self test -ένα ανά ενήλικο- θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να καταγραφεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των εορτών.
Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει στη «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, είναι αμφίβολο αν οι πολίτες τελικά θα τα χρησιμοποιήσουν αλλά ακόμα κι αν αυτό συμβεί το πιθανότερο είναι πως τα αρνητικά αποτελέσματα δεν πρόκειται να δηλωθούν από όλους αφού δεν υπάρχει το μέτρο της υποχρεωτικότητας, όπως συμβαίνει με τα rapid tests που γίνονται στα φαρμακεία και αμέσως δηλώνεται το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα.
Μάλιστα, ο κ. Φουτούλης έφερε ως παράδειγμα τον εντοπισμό 12 θετικών κρουσμάτων με rapid test κατά την πρόσφατη διημέρευση του φαρμακείου του, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανόν αν η εξέταση γινόταν στο σπίτι με self test να μην είχαν δηλωθεί, τουλάχιστον στο σύνολό τους, ώστε να αποφευχθούν η καραντίνα και οι περιορισμοί.
Ενδιαφέρον για το
αντιγριπικό εμβόλιο
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνεται το ενδιαφέρον των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Ν. Φουτούλης, παρατηρώντας ωστόσο ότι πολλοί από όσους σπεύδουν για το εμβόλιο της γρίπης δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το οποίο χαρακτηρίζει ως… παράδοξο. «Πολλοί από τους πολίτες που έρχονται στα φαρμακεία για να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, είναι ανεμβολίαστοι για τον κορωνοϊό παρότι όπως λέω και στους ίδιους κάποια από τα εμβόλια κατά του covid είναι -ας το πούμε απλοϊκά- “ίδιας τεχνολογίας” και μάλιστα το εμβόλιο κατά της γρίπης εμπεριέχει 4 στελέχη του ιού ενώ του κορωνοϊού εμπεριέχει ένα στέλεχος. Πέρα όμως από αυτό, κάθε χρόνο η σύσταση του εμβολίου κατά της γρίπης αναπροσαρμόζεται με βάση τις μεταλλάξεις κι όμως, αυτό δεν είναι αποθαρρυντικό για τους πολίτες που πολύ πρόθυμα έρχονται να το κάνουν. Το συμπέρασμα που εξάγεται, είναι πως για το εμβόλιο κατά του covid ακολουθήθηκε εξαρχής λάθος επικοινωνιακή τακτική τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους επιστήμονες που φιλοξενούνται κάθε μέρα στα κανάλια και τρομάζουν τον κόσμο με όσα υποστηρίζουν. Βεβαίως έχουν ευθύνη και αρκετοί δημοσιογράφοι για τον τρόπο που παρουσιάζουν το θέμα στις τηλεοράσεις, σπέρνοντας πανικό χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην ουσιαστική ενημέρωση του κοινού. Το βάρος θα πρέπει να πέσει στην σωστή πληροφόρηση του κόσμου με κατανοητά επιστημονικά δεδομένα, ο οποίος δεν φέρει ευθύνη για τις συγκεχυμένες πληροφορίες που δέχεται», επισημαίνει ο κ. Φουτούλης ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια σε αντιγριπικά εμβόλια και μεγάλο ενδιαφέρον.
Επιπλέον επισήμανε ότι θα πρέπει και οι εμβολιασμένοι να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προσωπικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συνωστισμού καθώς μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό γι αυτό και θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τη διενέργεια όλων των απαραίτητων εμβολιασμών ιδιαίτερα σημαντική φέτος, καθώς η περσινή περίοδος της γρίπης ήταν εξαιρετικά ήπια λόγω της χρήσης μάσκας και της καραντίνας. Φέτος, όμως, είναι ασαφές το πόσο έντονη θα είναι η εποχική γρίπη, τη στιγμή που οι περισσότερες δραστηριότητες επανέρχονται σταδιακά στην κανονική τους λειτουργία.
Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19:
Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.
Η διάθεση των εμβολίων στην αγορά έχει ξεκινήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου και ο εμβολιασμός θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου 2021.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου