Ειδήσεις

Το Plan B για την ανάσχεση της πανδημίας – Τα επιπλέον μέτρα στο συρτάρι του Μαξίμου

Σε κρίσιμη μεταβλητή για την πορεία της οικονομίας και της χώρας τους επόμενους μήνες αναδεικνύεται η ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας, τέταρτου κατά σειράν, με την κυβέρνηση να θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την προστασία της λειτουργίας της αγοράς. Ως εκ τούτου, παρότι τα νέα αυστηρότερα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ μόλις το Σάββατο, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη ένα Plan B για την περίπτωση κατά την οποία τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, όταν και εάν κριθεί απαραίτητο, να βγάλει από το συρτάρι μια δέσμη μέτρων που είχε αξιοποιηθεί και πέρυσι, κινούμενη σε δύο πυλώνες: στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αυστηροποίηση των περιορισμών, κυρίως στη διασκέδαση. Ειδικότερα, σε σχέση με το σύστημα υγείας προβλέπεται: α) Να περιοριστούν τα κανονικά χειρουργεία, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες COVID. β) Η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά. γ) Η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία προσέλευση, η επιστράτευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένα τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια απ’ αυτά τα μέτρα να ενεργοποιηθούν ακόμη και μέσα στον μήνα. Παράλληλα, στο μέτωπο της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, στις «κόκκινες» περιοχές είναι πιθανόν να αποφασιστεί: α) Κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης, β) απαγόρευση της μουσικής και γ) περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ έως κάποια συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός.

Το πότε και εάν θα εφαρμοστεί το πιθανό Plan B θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα που μας έρχεται όχι μόνο σε επίπεδο κρουσμάτων, αλλά κυρίως σε επίπεδο πίεσης του ΕΣΥ και των διασωληνωμένων. Η αισιόδοξη πρόβλεψη λέει πως από την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε μια «επιπέδωση» στις καμπύλες, που θα σημαίνει πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας. Το απαισιόδοξο σενάριο, από την άλλη, είναι να δούμε την κορύφωση στα τέλη του μήνα, που σημαίνει πως και ο Δεκέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας.

Στα θετικά, ωστόσο, πρέπει να συμπεριληφθούν δύο δεδομένα. Πρώτον, το τελευταίο διάστημα οι εμβολιασμοί αυξάνονται τόσο όσον αφορά την πρώτη δόση όσο και τα ραντεβού για την τρίτη δόση, που το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το «κλειδί» για την εξέλιξη της πανδημίας και της διατήρησης ενός συμπαγούς τείχους ανοσίας. Δεύτερον, στο τείχος προστίθενται εκτός από τους εμβολιασμένους και οι νοσήσαντες, δημιουργώντας τελικά σχετική αισιοδοξία πως το τέταρτο κύμα δεν θα κρατήσει τόσο σε διάρκεια και σε ένταση όσο το αντίστοιχο τον περυσινό χειμώνα.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου