Σε δύο επίπεδα και με δύο στρατηγικές κλιμακώνει την επίθεση στην κυβέρνηση, για το σκάνδαλο Novartis, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο πρώτο επίπεδο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος επιμένουν να παρίστανται στη συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής, υλοποιώντας και τη σχετική απόφαση της Κ.Ο. του κόμματος, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της με απόφαση του προέδρου της Γ. Μπούγα εν μέσω έντασης.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εισάγει μία νέα διάσταση στο θέμα κάνοντας λόγο για μεθόδευση παραγραφής της υπόθεσης δια της συνταγματικής οδού και συγκεκριμένα, μέσα από την αλλαγή του άρθρου 86 που αφορά στην ευθύνη υπουργών, αποκαλύπτοντας ότι ετοιμάζει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης επ’ αυτού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως η πλειοψηφία της προηγούμενης Βουλής είχε θέσει στο άρθρο 86 μια ερμηνευτική διάταξη, με την οποία αποσαφηνιζόταν ότι η δωροδοκία των υπουργών, «δεν συμβαίνει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων, αλλά επ’ ευκαιρία αυτών, ερμηνευτική δήλωση την οποία η ΝΔ σήμερα δεν ψηφίζει στη Συνταγματική Αναθεώρηση».

Υπογράμμισε τον κίνδυνο πως «αν δεν περάσει στο Σύνταγμα αυτή η ερμηνευτική δήλωση τότε δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς πρέπει να προχωρήσει η εξέλιξη σε ότι αφορά την έρευνα της Δικαιοσύνης για τον κ. Λοβέρδο, ενδεχομένως για τον κ. Γεωργιάδη και άλλα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Με αυτή τους την κίνηση στην πραγματικότητα προδικάζουν την απόφαση όλων όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ανεξαρτήτως των κινήσεων της Δικαιοσύνης λόγω παραγραφής. Διότι θα ισχυριστούν ότι εφ΄όσον η ίδια η Βουλή δεν ενέκρινε αυτήν την ερμηνευτική δήλωση τότε δεν υφίσταται η άποψη ότι η δωροδοκία είναι ένα αδίκιμα το οποίο γίνεται επ΄ευκαιρίας των καθηκόντων του υπουργού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση τόσο στην κυβερνητική πλειοψηφία όσο και προσωπικά κατά του προέδρου της Βουλής με αφορμή εξαίρεση των βουλευτών κκ Πολάκη και Τζανακόπουλου από τις εργασίες της προανακριτικής, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Εδώ έχουμε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ποτέ στα χρονικά δεν έχει αποφασίσει η επιτροπή που συστήνεται από τη Βουλή ποιους θα έχει η μειοψηφία στη σύνθεσή της». Επιπλέον έκανε λόγο για μεθόδευση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αποφύγουν «τις διεισδυτικές ερωτήσεις που πιθανώς θα έκαναν αν ήταν μέσα στον κ. Φρουζή».

Μιλώντας σε συνέλευση με κατοίκους, στον Ορχομενό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ευρύτερα για «κρούσματα αντιδημοκρατικής εκτροπής» και μίλησε ειδικότερα για αυταρχική συμπεριφορά του προέδρου της Βουλής, «ετσιθελικά να καταργήσει μέλη της Επιτροπής». Χαρακτήρισε δε «πρωτοφανές», να μην αφήσουν τον Δ. Τσοβόλα να κάνει δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής.

Σε ότι αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου προσωπικά από εδώ και πέρα, σημείωσε: «Οι Τζανακόπουλος και Πολάκης μαζί με τους υπόλοιπους 5 αποτελούν την 7άδα που έχω ορίσει να εκπροσωπούν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του Προεδρείου της Επιτροπής, άρα της πλειοψηφίας, αλλά κατ’ επέκταση και του Προέδρου της Βουλής να εφαρμοστεί η νομιμότητα».

Ακόμα, ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν θα προχωρήσουμε βεβαίως σε εξαλλοσύνες, εμείς θα πράξουμε αυτό το οποίο έλεγε ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού; Θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα».

Πηγές ΝΔ: Θέλουν δεν θέλουν, η Προανακριτική θα κάνει την δουλειά της

Την ίδια στιγμή, κοινοβουλευτική πηγή της ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι παίζουν καθυστερήσεις διότι ανησυχούν. «Όσα προσκόμματα κι αν επικαλούνται, θέλουν δεν θέλουν, η Προανακριτική θα κάνει την δουλειά της» τόνισε. «Θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες που θεωρούμε ότι έχουν να συνεισφέρουν στην αποκάλυψη της αλήθειας και εφόσον προκύψουν στοιχεία ο κ.Παπαγγελόπουλος θα παραπεμφθεί και στο Ειδικό Δικαστήριο.»

Αναβλήθηκε εν μέσω έντασης η Προανακριτική

Χωρίς εξαλλοσύνες αλλά σε κλίμα έντασης αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου έπειτα από την άρνηση των κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου να αποχωρήσουν από τις εργασίες.

Η σύντομη συζήτηση ξεκίνησε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππα να θέτει το ζήτημα της ανάκλησης της απόφασης για την εξαίρεση των δύο μελών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ζήτησε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Γ. Μπούγας απάντησε πως δεν μπορεί να ξεκινήσει η συνεδρίαση, ούτε να γίνει αυτή η επίμαχη συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί, καθώς δε είναι νόμιμη η σύνθεση της επιτροπής. Εκεί φέρεται μάλιστα να ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ αν θα συμμορφωθεί με την απόφαση.

Σε δηλώσεις του ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θ. Πλεύρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν επιθυμεί να καταθέσει στην επιτροπή ο κ. Φρουζής, εδώ και 4,5 χρόνια που το ζητά η ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πως η επιτροπή δεν θα συνεδριάσει αν πρώτα δεν αποκτήσει νόμιμη σύνθεση.

Η εξέλιξη ήρθε στον απόηχο της αίτησης του Δημήτρη Τσοβόλα, για εξαίρεση από τις εργασίες της επιτροπής των κ.κ. Πλεύρη, Κεγκέρογλου και Κυρανάκη για λόγους που αντιβαίνουν στην αρχή της αμεροληψίας. Την εν λόγω ενέργεια είχε προαναγγείλει ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, στο ραδιόφωνο του Alpha.

Σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εξαιρεθέν μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε δήλωσή του μετά την αναβολή της συνεδρίασης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως γι αυτή την εξέλιξη φέρει «αποκλειστική ευθύνη η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπούγας». Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «ο πρόεδρος της Επιτροπής, επικαλούμενος μια ανυπόστατη απόφαση [σ.σ. της Προανακριτικής, για την εξαίρεση], αρνήθηκε να ξεκινήσει τις εργασίες. Πρόκειται για μια πρωτοφανή στα χρονικά εξέλιξη, αντισυνταγματική και πραξικοπηματική».

«Σκοπός αυτής της απόφασης είναι να μην εξεταστεί ο Κ. Φρουζής», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πλεύρης: Δεν μπορέσαμε να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή λόγω της συμπεριφοράς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί 4,5 χρόνια δεν τόλμησε να καλέσει τον κ. Φρουζή. Σήμερα, και μετά από τρίτη συνεδρίαση, δεν μπορούμε να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή, λόγω της αντιδεοντολογικής και αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ποιοι δεν θέλουν να καταθέσει ο κ. Φρουζής», δήλωσε νωρίτερα, σήμερα, ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Θανάσης Πλεύρης.

«Εμείς καλούμε τον κ. Φρουζή ως μάρτυρα 4,5 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μια εξεταστική για το φάρμακο, δεν τον κάλεσε. Καλέσαμε τον κ. Φρουζή να τον εξετάσουμε, αλλά η επιτροπή για να τον εξετάσει πρέπει να έχει νόμιμη σύνθεση. Νόμιμη σύνθεση με δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί με απόφαση της επιτροπής, η οποία είναι ισχυρή, δεν μπορεί να υπάρξει», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Στο βαθμό που με αφορά, το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε σήμερα ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, εάν η επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει λόγος εξαίρεσής μου, θα πειθαρχήσω απόλυτα στην απόφαση και δεν θα λειτουργήσω με αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, να μένω εντός της επιτροπής, σώνει και καλά, ενώ θα έχω εξαιρεθεί. Αυτό όμως θα το κρίνει η επιτροπή, η οποία πρέπει να συνεδριάσει με νόμιμη σύνθεση».

ΚΙΝΑΛ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα πάντα για να μην λειτουργήσουν οι θεσμοί

«Παράνομα και καταχρηστικά, έξω από κάθε θεσμική διαδικασία, προκειμένου να παρακωλύσει για άλλη μια φορά την εξέταση του μάρτυρα Φρουζή, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να σεβαστεί τις αποφάσεις της Επιτροπής και την κοινοβουλευτική δημοκρατία», υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής, για τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή, που οδήγησε στην αναβολή της συνεδρίασης.

Στην ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι «χωρίς καμία αιδώ, χωρίς καμία αίσθηση του κοινοβουλευτικού βάρους και καθήκοντός του σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στην προανακριτική επιτροπή, δηλώνει ότι δεν θα σεβαστεί τις αποφάσεις της και ότι τα ήδη εξαιρεθέντα μέλη του θα συνεχίσουν να παρακωλύουν τη διαδικασία».

Όπως επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, «είναι πλέον ξεκάθαρο: ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συγκάλυψη του εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης 2004-2009, κάνει τα πάντα για να μην λειτουργήσουν οι θεσμοί, να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, να μην αποκαλυφθεί η πολιτική σκευωρία» και καταλήγει: «Μετρήθηκε με την αλήθεια και έχασε οριστικά. Παραδίδουμε την ευτελιστική τακτική του, που υποκατέστησε την πραγματική πολιτική, στους πολίτες. Αυτοί πάντα κρίνουν, συγκρίνουν και αξιολογούν».

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ