Ομαλά κύλησε η φετινή σεζόν και για τους απασχολούμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Αυτό υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την τουριστική περίοδο.
«Η σεζόν έκλεισε με θετικό πρόσημο –όσον αφορά τις αφίξεις και την τουριστική κίνηση. Για τους εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους, θα λέγαμε πως δεν σημειώθηκαν προβλήματα παρά μόνον σε ελάχιστες περιπτώσεις όπου η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει δεδουλευμένα ενός έως δύο μηνών. Με την εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είδαμε πως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα καθώς οι ξενοδόχοι όχι μόνον την εφάρμοσαν αλλά ζήτησαν να παραμείνει σε ισχύ χωρίς να έχει καμία σχέση με την Σύμβαση Εργασίας που ισχύει σε όλη την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι οι παράμετροι είναι πολύ θετικές που έχουν τεθεί. Εμείς πάντως, βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ελέγχονται οι καταστάσεις μισθοδοσίας για να εντοπιστεί εάν καταβλήθηκαν κανονικά όλοι οι μισθοί. Προς το παρόν δεν έχουμε εντοπίσει καμία τέτοια περίπτωση….» όπως είπε.
Ο κ. Σταμούλης, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με το κατάστημα του ΟΑΕΔ στη Ρόδο, όπου άρχισε από αυτή την εβδομάδα η συστηματική κοσμοσυρροή (σχετικά έγραψε η «δ») και παρουσιάζεται καθημερινά συνωστισμός με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι:
«Το είχαμε επισημάνει και πέρσι αλλά κάθε χρόνο, η κατάσταση παραμένει η ίδια. Αυτή την εβδομάδα, ξεκίνησε η ταλαιπωρία των δικαιούχων για το επίδομα ανεργίας και καθημερινά σημειώνεται συνωστισμός στο κατάστημα του ΟΑΕΔ στη Ρόδο. Στο κατάστημα του ΟΑΕΔ στον Αρχάγγελο ωστόσο, που επίσης εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζόμενους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κι αυτό γιατί η διοίκηση δέχτηκε την συνδρομή μας από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, με προσωπικό που βοηθά στην γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων –χωρίς να υπάρχει κανένα θέμα πρόσβασης στο σύστημα. Στον ΟΑΕΔ Ρόδου, δεν το δέχονται αυτό. Εμείς πάντως, καλούμε τους εργαζόμενους και τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας, να προσέρχονται στο κατάστημα του ΟΑΕΔ στον Αρχάγγελο, να καταθέτουν εκεί τα χαρτιά τους για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σύντομα. Ειδάλλως θα έχουμε τα ίδια με πέρσι που πολλοί δικαιούχοι δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε επιδόματα, ούτε δώρα Χριστουγέννων…» είπε ο κ. Σταμούλης.
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα με το χρηματικό ποσόν του επιδόματος ανεργίας που έχει μειωθεί στους τρεις μήνες (συν τα δώρα) εν μέσω περιόδου κρίσεως, δήλωσε: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν ακούει τα αιτήματα των σωματείων των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εποχιακά εργαζόμενων για τα επιδόματα. Βρισκόμαστε σε επαφή με το αντίστοιχο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης, για να κάνουμε μια από κοινού διαμαρτυρία προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας κα Αχτσιόγλου και προς τον κ. Πετρόπουλο, ζητώντας την επέκταση του χρόνου της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας. Μην ξεχνάτε ότι για τα επιδόματα ανεργίας πληρώνουν όλοι: και η πλευρά των ξενοδόχων (εργοδοσία) και η πλευρά των εργαζομένων (ξενοδοχοϋπάλληλοι) και τελικά, δεν παίρνουμε παρά μόνον τρεις μήνες. Κάποτε πρέπει να επανέλθει αυτό το μέτρο γιατί είναι εξοντωτικό για τους ανθρώπους που μένουν άνεργοι τον χειμώνα. Κι αυτός ο χειμώνας, προβλέπεται δύσκολος…».
Τέλος να σημειωθεί πως φέτος διευθετήθηκε σε πολύ καλό βαθμό το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί πέρσι με τους εργαζόμενους που δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν τα ένσημά τους, επειδή κάποιες επιχειρήσεις δεν δέχονταν να τους τα δώσουν λόγω των δικών τους οφειλών: «Αυτό το πρόβλημα διευθετήθηκε και έχει παραμείνει μόνον μία επιχείρηση σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου, που όμως ο εργοδότης έχει δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι όλα θα τακτοποιηθούν άμεσα για να μην μείνουν χωρίς ανεργία οι ξενοδοχοϋπάλληλοί του» είπε ο κ. Σταμούλης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ