ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Τουρισμός αιχμής με εμπόδιο τις ανεπαρκείς υποδομές”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μάνος Κρανίδης

Η άποψη του Μάνου Κρα­νί­δη, Πο­λι­τι­κού Μη­χα­νι­κού ΕΜΠ, MSc CEO Τε­χνι­κής Εται­ρεί­ας Υπη­ρε­σιών Μη­χα­νι­κών Δια­χεί­ρι­σης Ακι­νή­των «Krama Property», μέ­λους διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου ΠΟ­ΜΙ­ΔΑ, προ­έ­δρου ΕΝΙ­ΒΟ­ΠΑ

Αναμ­φί­βο­λα ο του­ρι­σμός απο­τε­λεί το με­γά­λο μα­ξι­λά­ρι της οι­κο­νο­μί­ας στα έτη της κρί­σης και μια προ­με­τω­πί­δα για μια μελ­λο­ντι­κή δυ­να­μι­κή ανά­πτυ­ξη.

Οι νέες επεν­δύ­σεις στον ευ­ρύ­τε­ρο κλάδο του του­ρι­σμού εκτι­μώ­νται πε­ρί­που στο 1-1,5 δισ. ευρώ, με ένα ση­μα­ντι­κό πο­σο­στό τους να αφο­ρούν νέες κτι­ρια­κές ξε­νο­δο­χεια­κές υπο­δο­μές (κτί­ρια, δί­κτυα εξο­πλι­σμός) και την ανα­καί­νι­ση – ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση υφι­στα­μέ­νων. Σε αυτή τη θε­τι­κή τρο­χιά υπάρ­χει ένα με­γά­λο εμπό­διο, ένα δια­χρο­νι­κό πρό­σκομ­μα, οι ανε­παρ­κείς υπο­δο­μές, οι οποί­ες αστο­χούν συχνά, δη­μιουρ­γώ­ντας αβε­βαιό­τη­τα για την ικα­νο­ποί­η­ση και υπο­στή­ρι­ξη της ρα­γδαί­ας ανό­δου της του­ρι­στι­κής ροής. Για αυτό η άμεση ανα­βάθ­μι­ση και ενί­σχυ­σή τους είναι η βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για τη μελ­λο­ντι­κή δυ­να­μι­κή ανά­πτυ­ξη του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού, με επα­κό­λου­θο την ενί­σχυ­ση της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Τα τε­λευ­ταία έτη έχου­με πολλά πα­ρα­δείγ­μα­τα δο­μι­κών αστο­χιών κρί­σι­μων υπο­δο­μών, με πιο τρα­ντα­χτό πα­ρά­δειγ­μα την πρό­σφα­τη πε­ρι­πέ­τεια της δια­κο­πής ηλε­κτρο­δό­τη­σης και ύδρευ­σης στην Ύδρα και τη μα­κρό­συρ­τη έλ­λει­ψη απο­κο­μι­δής των απορ­ριμ­μά­των στην Κέρ­κυ­ρα. Πε­ρι­πτώ­σεις που δη­μιουρ­γούν με­γά­λη τα­λαι­πω­ρία στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα και τραυ­μα­τί­ζουν διε­θνώς το ελ­λη­νι­κό brand name. Αστο­χί­ες που δεν πρέ­πει να εκ­πλήσ­σουν, αφού είναι γνω­στό τοις πάσι τόσο η ανε­πάρ­κεια του ηλε­κτρι­κού δι­κτύ­ου σε πολλά ση­μεία της Ελ­λά­δας, με πρω­τεύ­ου­σα ευ­θύ­νη του κε­ντρι­κού κρά­τους, όσο και η τρα­γι­κή δια­χρο­νι­κή αμέ­λεια – ανε­πάρ­κεια δια­χεί­ρι­σης των απορ­ριμ­μά­των στις ελ­λη­νι­κές πό­λεις, με πρω­τεύ­ου­σα ευ­θύ­νη των πε­ρι­φε­ρειών. Ταυ­τό­χρο­να πα­ρα­μέ­νουν, χωρίς την απαι­τού­με­νη βελ­τί­ω­ση, και άλλες ση­μαί­νου­σες δια­χρο­νι­κές προ­βλη­μα­τι­κές υπο­δο­μές των ελ­λη­νι­κών πό­λε­ων και του­ρι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών όπως τα απα­ρά­δε­κτα πε­ζο­δρό­μια, τα κακά οδικά οδο­στρώ­μα­τα, η έλ­λει­ψη θέ­σε­ων στάθ­μευ­σης, η αβέ­βαιη λει­τουρ­γία δομών υγεί­ας, η απου­σία μα­ρί­νων σύγ­χρο­νων προ­δια­γρα­φών, η ελ­λι­πής αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θω­ρά­κι­ση και βέ­βαια η έλ­λει­ψη αξιό­πι­στης πο­λι­τι­κής προ­στα­σί­ας. Ζη­τή­μα­τα το κα­θέ­να με ξε­χω­ρι­στή ση­μα­σία, στα οποία οι αδυ­να­μί­ες είναι πολ­λές και με άμεσο κό­στος τόσο στον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό όσο και στην κα­θη­με­ρι­νή ζωή.

Για αυτό η ελ­λη­νι­κή πο­λι­τεία, σε όλα τα επί­πε­δα δια­κυ­βέρ­νη­σης και με πρω­τερ­γά­τη βε­βαί­ως το υπουρ­γείο Υπο­δο­μών, πρέ­πει να εξα­σφα­λί­σει τώρα, μέσω άμε­σων πρα­κτι­κών ενερ­γειών και έργων, ότι οι βα­σι­κές υπο­δο­μές θα ανα­βαθ­μι­στούν ου­σια­στι­κά. Απαι­τεί­ται πο­λι­τι­κή βού­λη­ση, χρη­μα­το­δό­τη­ση και σω­στές προ­τε­ραιό­τη­τες. Οι χρη­μα­το­δο­τή­σεις μπο­ρούν να εξα­σφα­λι­στούν μέσω διά­φο­ρων πηγών, όπως το πρό­γραμ­μα δη­μο­σί­ων επεν­δύ­σε­ων, οι επεν­δύ­σεις των εται­ρειών δια­χεί­ρι­σης υπο­δο­μών, δη­μο­σί­ων ή ιδιω­τι­κών, ευ­ρω­παϊ­κά προ­γράμ­μα­τα και διε­θνείς χρη­μα­το­δο­τή­σεις και συ­μπρά­ξεις δη­μο­σί­ου – ιδιω­τι­κού τομέα. Άλ­λω­στε από τον κλάδο του του­ρι­σμού και τους λοι­πούς συ­μπλη­ρω­μα­τι­κούς κλά­δους το κρά­τος λαμ­βά­νει ση­μα­ντι­κό ποσό φόρων, δε­κά­δων δισ. ευρώ, άρα πρέ­πει να αντα­πο­δώ­σει ένα με­ρί­διο κα­τευ­θύ­νο­ντας τις ενέρ­γειες και τις δα­πά­νες προς την ενί­σχυ­ση όλων των βα­σι­κών υπο­δο­μών. Άρα μένει η πο­λι­τι­κή βού­λη­ση επι­τέ­λους να θε­με­λιω­θεί ου­σια­στι­κά, οι προ­τε­ραιό­τη­τες να τε­θούν ορθά και οι λύ­σεις να επι­τα­χυν­θούν άμεσα, ώστε τε­λι­κά οι υπο­δο­μές να ανα­βαθ­μι­στούν και τε­λι­κά η βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη του του­ρι­σμού να γίνει στα­θε­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, με τη ση­με­ρι­νή απα­ρά­δε­κτα αναι­μι­κή ανά­πτυ­ξη της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας να απο­τε­λεί τε­λε­σί­δι­κα απλώς το από­λυ­το χα­μη­λό!

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.