Ειδήσεις

“Μόνο αν γνωρίζουμε, θα μπορέσουμε”

ΤΟΥ  ΓΙΩΡΓΟΥ  ΣΑΒΒΕΝΑ

Αρχιτέκτονα  μηχ/κού ΕΜΠ

Με αφορμή την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου, σχετικά με την έγκριση της μελέτης ανάπλασης του ανατολικού παραλιακού μετώπου της πόλεως Ρόδου, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Εξίσου  σημαντικό με την ομόφωνη αυτή απόφαση θα ήταν και η ομόφωνη απόφαση- αν υπήρχε- των εισηγήσεων των μελών των εμπλεκόμενων φορέων.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου μπορεί να υλοποιείται αποσπασματικά, μόνο όταν υπάρχει και το ολοκληρωμένο πλάνο σχεδιασμού. Όμως κάτι τέτοιο δεν υπήρξε.

Η ενοποίηση και η ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου δεν μεταφράζεται μόνο ως έργο βιτρίνας, σκοπιμότητας ,υποδομής, ή τουριστικής ανάπτυξης μιας περιοχής, αλλά είναι ο τρόπος και η ποιότητα ζωής που οραματιζόμαστε για τους ανθρώπους ολόκληρου του νησιού.

Οποιαδήποτε  παρέμβαση στρατηγικής ανάπτυξης, οφείλει να είναι σύστοιχη με τις κατευθύνσεις ενός νέου ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο), εγκεκριμένου ή σε φάση ολοκλήρωσης. Όμως ούτε αυτό έχει γίνει.

Μία πολεοδομική παρέμβαση και σχεδιασμός τέτοιας κλίμακας, πρέπει να συμπεριλαμβάνει κρίσιμες παραμέτρους με σαφείς διατάξεις χρήσεων γης, ρυθμίσεις δικτύου μετακινήσεων και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

Ένα τέτοιο εγχείρημα, μόνο με ένα ΓΠΣ(Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) μπορεί να διασφαλιστεί.

Κατά αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα θωρακιζόμασταν από πιθανές προσφυγές στο ΣΤΕ αλλά επίσης θα διασφαλίζαμε και τις διαδικασίες έγκρισης των ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Η προώθηση ενός νέου ΓΠΣ(Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) με ορίζοντα 20ετίας,είναι επιτακτική και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει φαινόμενα αναπτυξιακών στρεβλώσεων στον αστικό ιστό. Με τον τρόπο αυτό  θα βοηθούσαμε στην επίλυση χρόνιων παθογενειών όπως: στις συγκρούσεις χρήσεων γης, στην κινητικότητα, στο κυκλοφοριακό στην αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση.

Επιβαλλόταν λοιπόν, παράλληλα με αυτόν τον σχεδιασμό, (ανα)προσαρμογή λειτουργιών και (ανα)διάταξη χρήσεών γης.

Το νέο ΓΠΣ(Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) στο εξής, είναι απαραίτητο να γίνει ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους για το μέλλον του τόπου και μια σημαντική ευκαιρία να σχεδιαστεί με σαφείς κατευθύνσεις συνολικά η αναπτυξιακή του πολιτική.

Όλα τα άλλα είναι ασκήσεις επί χάρτου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου