Ειδήσεις

Δύο εκατ. περισσότεροι επισκέπτες μπήκαν φέτος στο αεροπλάνο για Ελλάδα

Με άνοδο πάνω από 13% φαίνεται να κλείνει η φετινή τουριστική σεζόν σε ότι αφορά τον προγραμματισμό των θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, ένα δεδομένο που μαζί με τις πωλήσεις πακέτων από τους tour operators αποτελεί βαρόμετρο τόσο για την ζήτηση από τις βασικές αγορές του εξωτερικού, όσο και για την πορεία των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εσόδων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, τα οποία επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το σύνολο σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια καταγράφουν άνοδο 13%. Οι top-5 αγορές είναι η Γερμανία (+24%), η Μεγάλη Βρετανία (+7%), η Ιταλία (+9%), η Πολωνία (+42%) και η Ολλανδία (+12%). Τα στοιχεία αφορούν στο προγραμματισμό των αεροπορικών έως και τα τέλη Ιουλίου και δίνουν πλέον σαφή εικόνα για την εξέλιξη της τουριστικής κίνηση φέτος.

Τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί μέχρι τον Ιούνιο έδειχναν πως σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017, παρατηρείται αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό κατά 13,4% -σχεδόν 2,1 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν- και άνοδος 12,4% (912 χιλ. επιπλέον θέσεις) για την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου.

Για το Σεπτέμβριο ειδικότερα αναμένεται αύξηση 13,4% (+362 χιλ. θέσεις). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στη Μυτιλήνη με 61,9% (+6,5 χιλ. θέσεις) και ακολουθούν τα αεροδρόμια της Μυκόνου (22,9% ή +17 χιλ. θέσεις), της Κω (21,6% ή +45,5 χιλ. θέσεις) και της Κεφαλονιάς (20,2% ή +12 χιλ. θέσεις). Σε απόλυτες διαφορές, προστέθηκαν 60 χιλ. θέσεις στη Ρόδο (+13,4%), 55 χιλ. θέσεις στη Θεσσαλονίκη (+19,1%), 45 χιλ. θέσεις στην Κέρκυρα (+16,5%) και 40 χιλ. θέσεις στο Ηράκλειο (+6,3%).

Η άνοδος του τουριστικού ρεύματος είχε φανεί ήδη από τις αρχές της χρονιάς. Οι αεροπορικές είχαν “κρατήσει” περίπου 3,7 εκατ. θέσεις τον Ιούλιο, 3,7 εκατ. τον Αύγουστο και άλλες 3,2 εκατ. θέσεις τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

πηγή capital.gr

Συντάκτρια Βασιλική Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου