Τοπικές Ειδήσεις

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Ρόδο

Η τομεακή επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Ρόδο είναι χαράς ευαγγέλια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού τους υποσχέθηκε ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, επιδοτήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα πακέτα στήριξης -δάνεια της ΕΕ που θα πληρώσει ο λαός.

Αντίθετα οι εργαζόμενοι το μόνο που εισέπραξαν είναι γενικόλογες διακηρύξεις ότι θα στηριχθούν.

Ωστόσο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στη Ρόδο και σε όλες τις περιοχές που η οικονομία τους είναι βασισμένη στον τουρισμό είναι συγκεκριμένη και τα επιτελεία της κυβέρνησης τη γνωρίζουν καλά!

Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, τον επισιτισμό, το αεροδρόμιο, τα εποχικά εμπορικά, που δουλεύουν σε συνθήκες ραγδαίας εντατικοποίησης της δουλειάς, με τον ελεγκτικό μηχανισμό εξουδετερωμένο και με τα ίδια τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση να βοηθούν την εργοδοτική ασυδοσία. Αυτοί θα δουλέψουν το πολύ δυο μήνες και πολλοί δεν ξέρουν καν αν και πόσο θα πληρωθούν.

Πολύ περισσότεροι είναι εκτός δουλειάς είτε στο καθεστώς της αναστολής και αποζημίωσης ειδικού σκοπού είτε στην τρίμηνη επιδότηση. Παίρνουν τα ψίχουλα των επιδομάτων αυτών με ενάμιση μήνα καθυστέρηση και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στα στοιχειώδη, με την κυβέρνηση να μην έχει πάρει ως τώρα κανένα μέτρο ανακούφισης.

Πολλές χιλιάδες ακόμα δεν έχουν απολύτως κανένα εισόδημα.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι στενάζουν μήνες τώρα, όπως και οι χιλιάδες επαγγελματίες του νησιού που βλέπουν το λουκέτο να πλησιάζει με βεβαιότητα τους επόμενους μήνες.

Όταν λοιπόν λέει η κυβέρνηση ότι θα στηρίξει τους εργαζόμενους του τουρισμού πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα τι μέτρα θα πάρει για όλες αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών που γνωρίζει καλά σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Ο λόγος που μιλάει αόριστα είναι γιατί για τα μεγάλα αφεντικά ετοιμάζει δισεκαττομύρια ενώ για τους εργαζόμενους προβλέπεται μόνο να πληρώσουν τη…λυπητερή και πιθανόν κάποιο επίδομα ίσα για να μην πεθάνουν από την πείνα.

Σε ότι αφορά την υγειονομική ασφάλεια οι κυβερνητικές δηλώσεις αποτελούν πραγματικό…περιβόλι. Με θράσος ρίχνουν την ευθύνη στο λαό επειδή όπως λένε δεν τηρεί τα μέτρα. Φτάνουν στο σημείο να λένε ότι η καινούρια έξαρση του ιού στη χώρα μας δεν είναι εισερχόμενη, όταν προσκήνυσαν στις απαιτήσεις του τουριστικού και μεταφορικού κεφαλαίου και έκαναν λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όταν κάνουν τεστ μόνο δειγματοληπτικά.

Από την άλλη κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας  δεν πάρθηκε πέρα από ορισμένες προσλήψεις σταγόνα στον ωκεανό, οι περισσότερες με ημερομηνία λήξης.

Μόνο οι εκατοντάδες – χωρίς υπερβολή – γιατροί και νοσηλευτές που λείπουν από το νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία της Ρόδου αρκούν για να δώσουν την εικόνα εγκατάλειψης που επικρατεί.

Ο λαός εδώ και τώρα να διεκδικήσει τη διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος, ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης, μέτρα υγειονομικής θωράκισης με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου