Ειδήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Με επίκεντρο τον εντοπισμό των υπευθύνων από τους εμπλεκόμενους φορείς –Πυροσβεστική, Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και Ελληνική Αστυνομία–, η εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναπτύσσει τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερη δυναμική, με εξετάσεις μαρτύρων από τον κύκλο των αρμοδίων και υπευθύνων για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, που μετέχει προσωπικά στις έρευνες, και η εισαγγελική λειτουργός Βαρβάρα Γνεσούλη, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος αυτής της εβδομάδος αναμένεται να ολοκληρώσουν τον καθοριστικό κύκλο των μαρτύρων από Πυροσβεστική, Αστυνομία και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, για να περάσει η έρευνα στο στάδιο της εξέτασης συγγενών θυμάτων και παθόντων.

Ηδη στα χέρια των εισαγγελέων έχουν φθάσει τα ονόματα των θυμάτων και θα δοθεί εντολή στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα να λάβουν καταθέσεις από τους συγγενείς τους και τους παθόντες, ενώ κάποιοι από αυτούς θα κληθούν, αν χρειαστεί, σε κατάθεση και από την Εισαγγελία.

Παράλληλα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους εισαγγελείς οι συνομιλίες κρατικών παραγόντων, δημόσιων λειτουργών, κρατικών αξιωματούχων και αυτοδιοικητικών υπευθύνων πριν και κατά την κρίσιμη ώρα της φονικής πυρκαγιάς, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις και στοιχεία για πράξεις και παραλείψεις, που είχαν ως αποτέλεσμα το φονικό έργο της πυρκαγιάς να προσμετρεί εκατόμβη νεκρών και εκατοντάδες χαμένες περιουσίες.

Η εισαγγελική έρευνα, που δεν περιορίζεται στα αίτια και στις πολεοδομικές παραβάσεις, εμφανίζει κινητικότητα, ενώ η εξέλιξή της θα καταστεί ορατή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Πάντως, από εισαγγελικής πλευράς καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να συλλεγούν όλα τα κρίσιμα στοιχεία για την αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ οι μάρτυρες που ήδη έχουν εξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσκομίσει αξιόλογα στοιχεία τα οποία και θα εκτιμηθούν. Κρίσιμες μαρτυρίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν δοθεί από πολλούς που ήδη εξετάστηκαν τόσο για τις κινήσεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας όσο και για εκείνες που εκδηλώθηκαν, αν εκδηλώθηκαν, από πλευράς Περιφέρειας και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο γραφείο των εισαγγελέων βρέθηκαν ο λιμενάρχης Ραφήνας, ο επικεφαλής της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Δημ. Μπαλτάκος, ενώ σήμερα αναμένεται να καταθέσει ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής και μέχρι πρότινος επιχειρησιακός υπαρχηγός του σώματος Β. Ματθαιόπουλος.

Αντικείμενο της έρευνας αποτελεί και το οικόπεδο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 26 άνθρωποι σε ό,τι αφορά παραβάσεις για την πρόσβαση στην παραλία, με βάση τη συμπληρωματική παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.

πηγή Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου