Ρεπορτάζ

Αίθουσες προκάτ σε σχολεία της Pόδου για την κάλυψη των κενών

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου είχε χθες στο γραφείο του ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Στράτος Καρίκης. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν ο συντονισμός για την εφαρμογή της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής από το νέο σχολικό έτος.
Όπως έγινε γνωστό, στις 30 Ιουνίου υπέγραψε ο εργολάβος με την ΚΤΥΠ την τοποθέτηση οκτώ συνολικά ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών σε σχολεία της Ρόδου, οι οποίες θα στεγάσουν τα μικρά παιδιά. Ο εργολάβος υποχρεούται να ολοκληρώσει το έργο εντός 100 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Όπως δήλωσε ο κ. Καρίκης, ασκείται πίεση προς την ΚΤΥΠ και προς τον εργολάβο ώστε να ολοκληρωθεί το έργο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την 7η Σεπτεμβρίου, και συνεπώς πριν τη συμπλήρωση των 100 ημερών που έχει στη διάθεσή του ο ανάδοχος του έργου βάσει της σύμβασης.
«Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία με τους εκπαιδευτικούς και θέλουμε οι αίθουσες να έχουν τοποθετηθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες ήδη από το φθινόπωρο του 2019 και ο ανάδοχος έφθασε να υπογράψει τη σύμβαση με την ΚΤΥΠ μόλις πριν από λίγες ημέρες. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να λειτουργήσει κανονικά η διετής προσχολική αγωγή στη Ρόδο με το που χτυπήσει το πρώτο κουδούνι», δήλωσε στη «δ» ο κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο δήμος Ρόδου θα καλύψει από ίδιους πόρους την τοποθέτηση επιπλέον αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ σε σχολεία όπου οι υπάρχοντες χώροι δεν επαρκούν για τον όγκο των μαθητών. Στόχος, όπως επισημαίνει ο κ. Καρίκης, είναι η αποσυμφόρηση των σχολείων και η βελτίωση της λειτουργίας τους. Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει σε συνεργασία με το σύλλογο εκπαιδευτικών η καταγραφή των αναγκών των σχολείων. Όπως εξήγησε ο κ. Καρίκης, οι διαδικασίες θα τρέξουν άμεσα μέσω των απευθείας αναθέσεων με όρους και προϋποθέσεις που θα ορίζει το Υπουργείο Παιδείας.
Για τη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο, ο κ. Γιώργος Ντέντας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ρόδου, δήλωσε τα εξής: «Συναντηθήκαμε με τον κ. Καρίκη για την υλοποίηση της διετούς προσχολικής αγωγής. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση από το Υπουργείο και την ΚΤΥΠ και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οριακά θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι. Στόχος μας είναι να απορροφήσουν τα νηπιαγωγεία όλα τα προνήπια που έχουν κάνει εγγραφή για να εφαρμοστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα. Έχουμε μία καλή συνεργασία με τον κ. Καρίκη και το δήμο Ρόδου και ευελπιστούμε ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Συζητήσαμε με τον αντιδήμαρχο για την τοποθέτηση επιπλέον ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών από ίδιους πόρους του Δήμου με στόχο την αποσυμφόρηση των σχολείων εκείνων που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο μαθητών. Τέθηκε επίσης το θέμα της ανέγερσης νέων σχολείων και της αναζήτησης πηγών χρηματοδότησης».

Στο μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας, καθώς το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε πριν ένα μήνα στη Βουλή, προβλέπει την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική αίθουσα. Συγκεκριμένα προβλέπει την αύξηση από 22 σε 25 άτομα ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά. «Βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας Τίποτε δεν προμηνύει ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κάθε τμήμα προβλέπεται να λειτουργεί με 25 μαθητές. Τον Ιούνιο που άνοιξαν ξανά τα σχολεία έπειτα από την αναστολή λειτουργίας τους υπήρχαν έως 15 μαθητές σε κάθε τμήμα, εφαρμόζοντας τα μέτρα ασφαλείας. Τώρα ποια μαγική λύση μπορεί να εφαρμοστεί για να λειτουργήσουν οι σχολικές τάξεις με 25 μαθητές; Η υπουργός δεν έχει ανακοινώσει ακόμη κάποια εξαίρεση για τον Σεπτέμβριο. Δεν διεκδικούμε παρά την προάσπιση της υγείας των μαθητών και κατ’ επέκταση των εκπαιδευτικών. Τον Ιούνιο κύλησαν ομαλά με τα μέτρα που πάρθηκαν. Ανάλογα μέτρα πρέπει να ισχύσουν και τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο κ. Ντέντας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου